Smije li se uzimati ibuprofen – njegov utjecaj na koronavirus?

Koronavirus i ibuprofen

U ožujku su se u javnosti pojavile informacije kako primjena nesteroidnih protuupalnih lijekova ili NSAID-a (NSAID je skraćenica od non-steroidal anti-inflammatory drugs) može dovesti do povećane sklonosti za infekciju koronavirusom s težom kliničkom slikom. Jedan od lijekova koji se ubrajaju u skupinu NSAID-a je i ibuprofen.

Što je ibuprofen?

Ibuprofen je lijek koji je u većini zemalja Europske unije odobren kao lijek za liječenje boli (analgetik) i kao lijek za snižavanje povišene temperature (antipiretik).

U ljekarnama se može kupiti pod različitim imenima, kao što su Ibuprofen, Brufen, Neofen, Rapidol, Nurofen, Ibudolor, Ibuxin, itd. Izdaje se bez recepta ili na recept. Dostupan je u obliku tableta, sirupa, šumećih granula, kao oralna suspenzija i kao oralni prašak. Koriste ga odrasli i djeca starija od 3 mjeseca (tjelesne težine veće od 5 kilograma).

Osim za snižavanje povišene tjelesne temperature, koristi se i za ublažavanje tegoba obične prehlade i u terapiji boli kod glavobolje, zubobolje, menstrualne ili postoperativne boli te nakon epiziotomije. Također, koristi se za liječenje reumatoidnog artritisa, ankiloznog spondilitisa, osteoartritisa i drugih nereumatoidnih artropatija.

Indiciran je i u liječenju izvanzglobnih reumatskih i periartikularnih stanja, poput kapsulitisa, burzitisa, tendinitisa, boli u donjem dijelu leđa. Može se primijeniti kod ozljeda mekih tkiva u slučaju uganuća i iščašenja.

Njegova primjena nije preporučena ako postoji preosjetljivost na djelatnu tvar ili neku od pomoćnih tvari te u slučaju stanja koja obuhvaćaju povećanu sklonost krvarenju, krvarenja iz probavnog sustava, peptičkog ulkusa, teškog zatajenja srca, jetre ili bubrega. Primjena ibuprofena se ne preporučuje u trudnoći. 

Tablete
Foto: Pixabay

Zašto se ibuprofen smatra prijetnjom? 

Koronavirus se prenosi kapljičnim putem – direktno putem kihanja ili kašljanja te indirektno preko dodirivanja inficiranih površina uz doticanje sluznica oka, nosa ili ustiju. Receptori za virus se nalaze u donjim dijelovima dišnih puteva. Nazivaju se ACE-2 (angiotenzin – konvertirajući enzim 2).

Navedeni enzim u ulozi receptora za virus može biti razlog zašto su ljudi s hipertenzijom skloni razvijanju teže kliničke slike (up-regulacija, odnosno povećanje broja ACE zbog primjene ACE-inhibitora). Na ove informacije reagiralo je Hrvatsko društvo za hipertenziju te Hrvatsko kardiološko društvo, koji su naveli da se usprkos tome, bolesnicima preporučuje daljnja propisana terapija za povišeni tlak. 

Isti razlog, odnosno mehanizam, je u pitanju i u slučaju korištenja ibuprofena. Naime, zbog pojačane ekspresije ACE-2 smatralo se da postoji povećana sklonost infekciji s težom kliničkom slikom kod osoba kod kojih je dokazana ili u onih kod kojih postoji sumnja na infekciju koronavirusom.

Smije li se uzimati ibuprofen? 

Trenutačno ne postoje znanstveni dokazi koji povezuju primjenu ibuprofena i pogoršanje bolesti COVID-19.

Europska agencija za lijekove (EMA) prati razvoj epidemiološke situacije te će u procjenu uključiti sve nove podatke vezano za ovo pitanje. S obzirom na ovo, ne postoje razlozi da pacijenti koji koriste ibuprofen prekinu svoje liječenje, što se osobito odnosi na one koji ibuprofen koriste u liječenju kronične bolesti.

Također, prilikom liječenja povišene temperature ili boli u slučaju COVID-19 i pacijenti i zdravstveni djelatnici trebaju u obzir uzeti sve dostupne terapijske opcije, uključujući i ibuprofen te ostale nesteroidne protuupalne lijekove i paracetamol.

Više informacija o koronavirusu potražite ovdje.

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Europska agencija za lijekove objavila savjete o primjeni nesteroidnih protuupalnih lijekova za COVID-19. HALMED.
  2. Novak, R., Vujević, A., Vuković, K., Popović, M. i Ćorić, A. (2020). COVID-19/SARS-CoV-2 – PREGLED SAZNANJA do sada. Studentska sekcija za infektologiju Medicinskog fakulteta u Zagrebu.
  3. Mediately – Baza lijekova.

Ocijenite članak

3 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu