U porastu infekcije respiratornim sincicijskim virusom kod djece: Roditelji, obratite pozornost na simptome koji zahtijevaju hospitalizaciju

U porastu infekcije respiratornim sincicijskim virusom kod djece

Liječnici brojnih država izvještavaju o porastu infekcija respiratornim sincicijskim virusom (RSV), uobičajenom dječjom bolešću od koje mogu oboljeti i odrasli.

Njemački stručnjaci kažu da će do svojeg drugog rođendana gotovo sva djeca oboljeti od RSV infekcije s blagim simptomima.

Dodaju i kako vjeruju da su promjene u društvenom ponašanju za vrijeme pandemije koronavirusa pridonijele porastu broja infekcija, pa su mali pacijenti ove zime “preplavili” bolnice.

I premda se u većini slučajeva radi o blagoj bolesti sa simptomima sličnim prehladi, RSV može biti ozbiljan problem i zahtijevati hospitalizaciju, posebno kada su posrijedi dojenčad mlađa od četiri mjeseca i djeca s kroničnim bolestima, upozoravaju liječnici iz Njemačke udruge pedijatara (BVKJ).

Pročitajte članak “Respiratorni virus puni hrvatske ambulante, posebno pogađa najmlađe: ‘Ima više starije djece nego smo navikli’“.

I premda se u većini slučajeva radi o blagoj bolesti sa simptomima sličnim prehladi, RSV može biti ozbiljan problem i zahtijevati hospitalizaciju
FOTO: Shutterstock

Problem s disanjem, umor i gubitak apetita

Podsjećaju da respiratorni sincicijski virus može rezultirati razvojem bronhiolitisa, upale dišnih putova u plućima (bronhiola) koja uzrokuje otežano disanje, osobito izdah. 

Bronhiolitis karakterizira oticanje sluznice bronhiola i nakupljanje sluzi koja otežava disanje, a može dovesti i do upale pluća.

Dr. Ulrich Fegeler iz BVKJ-a ističe:

Roditeljima bi znak za uzbunu trebao biti trenutak kada uoče da dijete ima očigledne poteškoće s disanjem, da diše brže nego što je uobičajeno i pritom mu iz pluća “zviždi”, osobito pri izdisaju.

Osim vrućice i kašlja, dodatan znak oboljenja je kada dijete izgleda neobično umorno i klonulo.

Fegeler dodaje da bi roditelji trebali ozbiljno shvatiti i problem s izostankom apetita.

Iz Njemačkog instituta za javno zdravstvo Robert Koch kažu da dijete u takvim slučajevima može odbiti jesti ili piti ili može početi povraćati.

U tom bi slučaju dijete trebalo odvesti na pregled pedijatru ili ga, u težim slučajevima, odmah odvesti na odjel hitne pomoći, savjetuju pedijatri iz BVKJ-a.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

1 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu