Ranice na jeziku – uzroci, simptomi i liječenje

Jezik

Iako je područje jezika lako dostupno pregledu, često bude zanemareno od strane pacijenta s mišlju da će bilo kakva promjena proći sama od sebe – što obično i bude, ali ponekad može biti ozbiljan zdravstveni problem koji ukazuje na neku drugu bolest u pozadini.

Za prepoznavanje i ispravnu dijagnozu ranica na jeziku potrebno je prikupljanje detaljne anamneze – početak i trajanje simptoma, postoje li neki drugi simptomi, konzumira li pacijent alkohol ili je pušač.

U nastavku teksta bit će opisane češće promjene koje se javljaju na površini jezika.

Medijalni romboidni glositis

medijalni romboidni glositis
Medijalni romboidni glositis

Pojava glatke, sjajne, crvenkaste ranice romboidna oblika na sredini stražnje strane jezika. Češće je kod muškaraca i obično se povezuje s infekcijom Candidom, gljivicom koja dobro reagira na terapiju antimikoticima (nistatin, flukonazol).

Ako se upala proširi na nepce, može biti znak pada imuniteta uzrokovanog HIV-om.

Atrofični glositis

Atrofični glossitis
Atrofični glositis

Glatki, sjajni jezik nastao zbog atrofije pupoljaka. Obično je znak manjka željeza, folne kiseline ili vitamina B12, no osim tog može biti posljedica sistemne infekcije (npr. sifilis), lokalizirane infekcije (npr. opet Candida), amiloidoze, celijakije ili prehrane siromašne bjelančevinama.

Uz karakterističan izgled, često daje simptome bolnog peckanja jezika. Terapija je nadomjesna s tvarima koje nedostaju organizmu.

Izbrazdani jezik

Duboke brazde na jeziku mogu biti normalna, fiziološka udubljenja koja se pojavljuju sa starenjem i ne zahtjevaju liječenje.

Bitno je prilikom pranja zubiju očetkati površinu jezika da se uklone ostaci hrane i bakterije.

Geografski jezik

geografski jezik
Geografski jezik

Nepoznatog je uzroka, poznat još pod nazivom dobroćudni migratorni glositis, sa simptomima krpastih mrlja na jeziku koje mogu spontano nestati i ponovo se pojaviti.

Ne smatra se bolešću i nije opasna pojava, a češće se nalazi kod pušača.

Dlakavi jezik

Dlakavi jezik
Dlakavi jezik

Nakupine viška keratina na pupoljcima stražnjeg dijela jezika daju izgled dlakavosti, a boja varria od bijele do smeđe i crne gdje tamnije obojenje nastaje kao posljedica nakupljanja ostataka hrane i bakterija.

Javlja se kod pušača i ljudi slabije oralne higijene. Svakodnevnim nježnim struganjem i čišćenjem jezika uklanja se keratinizirano tkivo.

Traumatski fibrom

Česta pojava u usnoj šupljini obično nastala na mjestu ugriza kao otvrdnjelo ispupčeno područje zbog kronične iritacije (zubima).

Traumatski fibrom

Iz razloga što ga je vizualno teško razlikovati od zloćudnih novotvorina, potrebna je biopsija tvorbe.

Leukoplakija i eritroplakija

Leukoplakija

Leukoplakija je zadebljana, bijela naslaga na jeziku, dok je eritroplakija slična tvorba samo crvene boje. Istodobno postojanje crvenih i bijelih mrlja koje se međusobno isprepliću naziva se eritroleukoplakijom.

eritroplakija
Eritroplakija

Ove pojave predstavljaju znak za uzbunu jer imaju zloćudni potencijal pretvorbe u tumor. Češće se javljaju u pušača te prestankom pušenja mogu spontano nestati.

Planocelularni karcinom

Rizični čimbenici za nastanak planocelularnog karcinoma su starija dob, pušenje i konzumiranje alkohola.

Uobičajeno se pojavljuje na postraničnoj strani jezika kao blago zadebljanje na crvenoj ili bijeloj podlozi. Može dovesti do otvorene rane ili čira te uzrokovati neugodu i bol. Terapija je kirurško uklanjanje tvorbe te zračenje.

Afte na jeziku

afte na jeziku

Male ranice u ustima koje se često pojavljuju zajedno na jeziku, unutrašnjoj strani obraza i usana te često nakon stresnih perioda u životu kao posljedica pada imuniteta.

Nisu zarazne i nisu povezane s virusom herpesa simplexa. Terapija je simptomatska – olakšavanje simptoma uporabom mekše četkice, izbjegavanje hrane za koju ste primijetili da pogoršava stanje te mazanje afti posebnim oralnim gelom koji umanjuje bol.

Cirkumvalatne papile

Cirkumvalatne papile
Cirkumvalatne papile

Kvržice na korijenu jezika koje su veće od drugih papila (pupoljaka) na prednjoj površini jezika.

Uvijek su prisutne, ali obično su više istaknute za vrijeme prehlade ili upaljenog grla.

Zaključak

Ako primjetite pojavu neke nove tvorbe ili izraslina na jeziku ( pregledajte i prednju ili donju površinu) te ona nakon 7-10 dana ne pokazuje naznake nestajanja, preporučljivo je da se javite svom liječniku.

Za sve postoji adekvatna terapija kada se otkrije na vrijeme i ne zanemaruje njeno postojanje.

Kako bi spriječili nastanak mogućih izraslina, važno je redovito održavanje oralne higijene te prestanak pušenja.

Članak objavljen:

Izvor:

  1. Common Tongue Conditions in Primary Care. American Family Physician.

Ocijenite članak

5 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: papile na jeziku slike, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu