Stručno odobrava

,

Pucketanje u koljenu – uzroci i liječenje

pucketanju koljenu

Pucketanje, krckanje ili škripanje u koljenu ne znači odmah da imate upalni proces, odnosno artritis. Iako je pucketanje glavni simptom artritisa, ono često može biti bezazleno.

Povremena pojava zvučnog fenomena krepitacija (ʺpucketanjaʺ) u zglobovima je normalna pojava u zglobovima.

Žene su češće pogođene bezbolnim krepitacijama zbog slabijeg vezivnog tkiva ženskog tijela.

Krepitacije u koljenu, naročito pri čučnju najčešće su uzrokovane oštećenjima hrskavice na pateli (iveru) ili unutar koljena, zbog visokog stupnja pokretljivosti tog zgloba.

Osim koljena, pucketanje se može javiti i u drugim zglobovima. Ako vas kod pucketanja koljeno ne boli nemate razloga za brigu.

Što se točno događa kod pucketanja koljena?

Kada se u području koje okružuje zglob nakupe plinovi (kisik O2, dušik N2 i ugljični monoksid CO), stvaraju se maleni mjehurići u sinovijalnoj tekućini. Ona se nalazi u svim zglobovima u tijelu i olakšava kretanje, podmazuje zglob i hrani hrskavicu. Plinovi se formiraju u obliku mjehurića sve dok zglobne površine ne dođu ponovo u kontakt.

Kod savijanja koljena taj mjehurić prsne i uzrokuje krepitacije u koljenu (pucketanje, krckanje, škripanje u koljenu).

To je normalna pojava i događa se gotovo svakom barem jednom u životu.

S druge strane, artritis oštećuje kost i hrskavicu stoga se pomicanjem tog oštećenog zgloba on može slomiti. Iako oštećena hrskavica može predstavljati problem, ako ne izaziva bolnost – nema potrebe za uzbunu.

Krepitacije su vrlo česte kod mlađih osoba, dok su u starijoj životnoj dobi zglobovi manje pokretni zbog istrošenosti i tada više ne postoje krepitacije, već se krepitacije dešavaju zbog trenja jedne zglobne površine o drugu. Javljaju se kod osoba koje imaju poremećaj funkcije, ali ne i strukture zgloba. 

Pucketanje u koljenima – video

Pogledajte video u kojem se objašnjava zašto dolazi do pucketanja u koljenima.

Kada posjetiti liječnika?

Pucketanje ili krckanje u koljenu su uobičajena i bezbolna pojava, stoga nema potrebe da joj pridodajete previše pažnje. Primjerice, može se dogoditi škljocanje u koljenu dok idete uz stepenice. Međutim, ako vam zajedno dolaze bolovi i krckanje u koljenima, vrijeme je da posjetite liječnika. 

Bolna pucketanja u koljenu jedan su od najčešćih simptoma osteoartritisa, reumatoidnog artritisa i infektivnog artritisa. 

Liječnika posjetite ako imate neke od sljedećih simptoma:

 • bolovi tijekom hodanja,
 • bolovi u čašici koljena,
 • koljena koja klecaju (nestabilnost i drhtanje),
 • upala u koljenu koja se ponavlja,
 • oteklinu u području zgloba koljena.
krckanje u koljenu

Uzroci pucketanja u koljenu

Pucketanje u koljenu mogu uzrokovati:

 • ozljeda meniskusa – najčešća ozljeda kod sportaša, uzrokovana uganućem zgloba dok je koljeno savijeno. Meniskus je osobito ranjiv prilikom rotacijskih pokreta koljena. Što ste stariji, meniskus je slabiji i lakše dolazi do ozljede. U mlađoj dobi može biti uzrokovana sportskim aktivnostima ili kao posljedica ozljede.
 • chondromalacia patellae (trkačko koljeno) – bol koja se osjeća iza čašice u koljenu, a obično je uzrokovana nekom ozljedom. Najčešće se javlja kod mladih sportaša (pogotovo kod trkača). Bol koja je uzrokovana hondromalacijom patele većinom se pojačava prilikom napornih aktivnosti ili duljeg sjedenja sa savijenim koljenima.
 • patelofemoralni sindrom – bol koja se javlja na području patelarne kosti i kosti natkoljenice. Dolazi do boli pri penjanju i spuštanju niz stepenice, kao i popratne krepitacije, te se pogoršava dugotrajnim savijenim koljenom.

Liječenje pucketanja u koljenu

Ako krepitacije nisu praćene s boli, to upućuje da nije riječ o težem oboljenju ili ozljedi, nego o normalnom pomicanju zglobnih komponenti. U slučaju da krepitacije potraju i izazivaju bol u zglobu koljena, osoba bi se trebala posavjetovati s liječnikom ili fizioterapeutom. 

Ako je pucketanje zglobova uvjetovano bolesti ili ozljedom – liječenje će biti usmjereno prema osnovnom uzroku te će liječnik (ovisno o uzroku) propisati fizikalnu terapiju uz primjenu određenih medikamenata. Liječenje konkretnog uzroka djelovat će na i na smanjenje popratnih krepitacija.

Cilj liječenja je jačanje zglobova, stoga postoji nekoliko načina kako to postići prirodnim putem.

Prirodni lijek za koljena:

 • riblje ulje – ono je bogato omega-3 masnim kiselinama;
 • aloe vera – možete koristiti u obliku gela i redovito mazati koljeno;
 • mačja kandža – biljka penjačica koja djeluje protuupalno;
 • đumbir – đumbir potiče krvotok, stoga u bolne dijelove tijela donosi hranjive tvari;
 • zeleni čaj – možete ga piti kao čaj ili tinkturu, a djeluje protuupalno;
 • kurkuma – žuti prah koji možete koristiti kao začin, a ima protuupalna svojstva.

Vježbe za pucketanje u koljenu

Premda je pucketanje, krckanje ili preskakanje u koljenu normalna pojava, ako vam se često ponavlja, vrijeme je da ojačate okolne mišiće.

Redovno kretanje i vježbanje – ojačava mišiće nogu i posebice mišiće koljena. Također, pripazite na obuću (nosite udobnu obuću koja ne vrši nepotrebni pritisak na zglobove, osobito ako na poslu mnogo stojite).

Donosimo vam nekoliko jednostavnih vježbi koje možete izvoditi doma, a za brži i efikasniji rezultat ponavljajte ih tri puta tjedno. Prije izvođenja vježbi obavezno se dobro zagrijte, a nakon izvođenja se istegnite.

Vježba 1

Sjednite na pod s jednom nogom savijenom u koljenu, a pod drugu stavite tenisku lopticu kod zgloba. Gurajte se naprijed-natrag kotrljajući loptu. Stopalo je usmjereno prema gore, a vi oslonjeni rukama na pod.

vježba broj 1

Vježba 2

Zalijepite dvije teniske loptice zajedno. Lezite na trbuh, a loptice stavite ispod kosti kuka. Težinu prebacite na loptice, jednu nogu savijte pod kutem od 90° i okrećite je u svaku stranu.

vježba broj 2

Vježba 3 

Noge raširite u ravnini s ramenima s prstima okrenutim pod kutom od 45°. Težinu oslanjajte na pete. Krenite raditi čučnjeve tako da bokove gurate unazad kao da imate stolicu iza sebe na koju ćete sjesti. 

Dok se spuštate u čučanj, koljena gurajte prema van. Spustite se dokud možete, nemojte pretjerivati.

vježba broj 3

Vježba 4 

Stanite s jednom nogom naprijed tako da vam sva težina bude na njoj. Čučnite ravno dolje sa zaustavljanjem na pola puta. Vaša koljena moraju ostati ravno iznad gležnja.

Ponavljajte vježbu na svakoj nozi po 5 puta.

vježba broj 4

Osim navedenih vježbi, za jačanje mišića oko koljena pomoći će vam i:

 • redovito šetanje,
 • vožnja bicikla,
 • planinarenje,
 • plivanje.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.20 / 5   20

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu