Stručno odobrava

,

Hondromalacija patele (trkačko koljeno) – uzroci i liječenje

hondromalacija patele naslovna

Hondromalacija patele (trkačko koljeno) je najčešći uzrok bola koji se javlja s vanjske strane koljena. Jedna je od najčešćih ozljeda zgloba koljena.

Hondromalacija patele se još naziva patelofemoralni sindrom ili trkačko koljeno. Označava razmekšanje hrskavice po stupnjevima, dok još nisu zabilježene promjene na subhondralnoj kosti.

Predstavlja degenerativne promjene hrskavice patele koje s vremenom uzrokuju degeneraciju ostalih dijelova zglobne čahure, kostiju, ligamenata te uzrokuju bol i smanjen opseg pokreta zgloba koljena. Uzrokovane su preopterećenjem patele i koljenskog zgloba.

Patela (iver ili čašica) nazivi su za malu kost s prednje strane koljena. Riječ je o okruglastoj kosti koja je uložena u tetivu četveroglavog mišića (kvadricepsa) natkoljenice. Prednja ploha patele je hrapava, a stražnja strana je glatka, obložena hrskavicom i ima zglobnu površinu kojom se dodiruje s prednjom površinom bedrene kosti.

Njezin je osnovni zadatak biti točka oslonca kvadricepsu pri pokretu opružanja koljena (ekstenzija).

Hondromalacija patele najčešće pogađa sportaše, odnosno osobe koje se aktivno bave trčanjem ili su se njime tek počele baviti, sportaše rekreativce, ali i ljude koje nisu u doticaju sa sportovima, već ih zahtjevnost posla dovodi do izloženosti oštećenja. 

Hondromalacija patele je široka nekoliko centimetara i proteže se po vanjskoj strani natkoljenice. Često uzrokuje generaliziranu bol u koljenu, bez oticanja, osobito prilikom penjanja ili silaska niz stube.

Bol koja je uzrokovana hondromalacijom patele većinom se pojačava prilikom napornih aktivnosti ili duljeg sjedenja savijenih koljena.

U početku je reverzibilna, a kasnije ireverzibilna, sve do razvoja sekundarne artroze (degenerativna bolest zglobova).

Postoje primarne i sekundarne artroze – primarne su one kod kojih je opterećenje bilo normalno, a uzroci njihove pojave nisu poznati, a kod sekundarnih je bilo prisutno preopterećenje zgloba te su njihovi mogući uzroci akutne traume/ozljede, urođene anomalije hrskavice, upale, metabolički i endokrini poremećaji, itd.

patela

Hondromalacija patele – uzroci

Još uvijek ne postoje istraživanja koja bi odredila točan uzrok hondromalacije patele, no često je ona povezana s ponavljajućim stresom (pritiskom) na zglobove ili s ozljedama. Bolovi u koljenu s vanjske strane u većini slučajeva rezultat su pretjeranog opterećenja zgloba koljena.

Uzroci pojave ovih degenerativnih promjena hrskavice različiti su:

 • proces starenja,
 • prekomjerna tjelesna težina,
 • deformacije stopala ili koljena (varus ili valgus poziciju koljena),
 • pretjerana tjelesna aktivnost koja preopterećuje hrskavicu i druge zglobne strukture,
 • padovi ili udarci u koljeno tijekom kojih hrskavica bude oštećena,
 • sindromi preopterećenja (akumuliraju se mikrotraume koje vode do većih oštećenja hrskavice),
 • hormonski poremećaji,
 • nasljedna predispozicija.

Kao uzroci ovakvog tipa ozljede navode se i razlika u dužini nogu, hodanje u istrošenoj ili neadekvatnoj obući ili spušteno stopalo.

Osobama koje se aktivno bave trčanjem preporučuje se adekvatna obuća koja je namijenjena za trčanje te istezanje prije i poslije trčanja. Početnici bi se u početku trebali baviti samo brzim hodanjem kako ne bi došlo do oštećenja zglobova.

Također, do uzroka nastanka najčešće dolazi zbog preslabog mišića kvadricepsa i to posebno kod vastusa medialisa (unutarnjeg dijela mišića). Zbog njegove slabosti dolazi do nepravilnog gibanja/klizanja patele, “grebanja” ili struganja po femuru, a to ostavlja hrskavični sloj neravnim i “istrošenim” te gibanje postaje bolno.

Do nepravilnog klizanja patele dolazi zbog:

 • direktnog udarca ili traume na patelu,
 • ponavljajućeg stresa na zglob koljena (skijanje, skakanje, trčanje ili bilo koja druga aktivnost koja uzrokuje trošenje koljena), 
 • disbalansa između aduktora i abduktora (mišići antagonisti/grupe mišića koje izvode suprotne pokrete – oni koji odmiču i privlače nogu),
 • slabosti kvadricepsa i stražnje lože (mišići natkoljenice), 
 • urođenih nepravilnosti struktura u koljenu.

Osim mogućih uzroka postoje i rizici koji dovode do moguće ozljede patele:

 • mlađe osobe i adolescenti su sklone razvoju hondromalacije,
 • zbog manje mišićne mase kod žena postoji veći rizik,
 • ravna stopala,
 • prethodne ozljede koljena ili patele, 
 • artritis.

Patela koljena – slike

Kako biste što jasnije mogli povezati bolove u koljenu s patelom, donosimo vam nekoliko prikaza na kojima biste patelu trebali naučiti lakše razlikovati od ostalih struktura koljena.

patela koljena

Ozljeda, odnosno dislokacija, patele u većini slučajeva izgleda ovako:

dislokacija patele

Hondromalacija (ozljeda) patele – simptomi

Hondromalaciju patele najčešće karakterizira bol i osjećaj propadanja u koljenu.

Bol se najčešće javlja s vanjske strane koljena. Pojavljuje se bol kod određenih pokreta, a s vremenom, progresijom oštećenja hrskavice i zglobne čahure, ta bol raste i produžuje se vrijeme njenog trajanja.

Oštećenje hrskavice ima 4 faze – od prve gdje je hrskavica samo blago oštećena i bol se javlja kod nekih kretnji – do četvrte kod koje je kost u potpunosti ogoljena, javlja se koštani edem i konstantna bol uz popratne krepitacije (zvuk škripanja koljena) kod svih pokreta.

Kod nekih osoba može doći do osjećaja napetosti i punoće u koljenu.

Ignoriranje simptoma može dovesti do atrofije kvadricepsa i oticanja koljena kao što se može vidjeti na prethodno priloženoj fotografiji.

Napredovanjem oštećenja dolazi do nestabilnosti zgloba i “otkazivanje” koljena, kao i limitiranost pokretljivosti.

Hondromalacija patele – dijagnoza

Opravdana sumnja na hondromalaciju patele većinom postoji kada je riječ o mlađim osobama koje se aktivno bave sportom.

Liječnik će u slučaju sumnje na hondromalaciju patele pritisnuti patelu tijekom napinjanja kvadricepsa, prilikom čega može doći do boli. Oteklina najčešće nije prisutna.

Dodatne dijagnostičke pretrage su ultrazvuk, rendgen i magnetska rezonanca. Ove pretrage se većinom vrše kako bi se potvrdila dijagnoza hondromalacije patele ili onda kada nije jasno što uzrokuje bol u koljenu.

Hondromalaciju patele će liječnik ovisno o rezultatima slikovnih pretraga stupnjevati:

 • Hondromalacija patele 1. stupanj – očituje se kao razmekšanje hrskavice.
 • Hondromalacija patele 2. stupanj – očituje se oteklinom koja se širi sve do površine, a nalikuje blisteru, pojava sitnih pukotina na hrskavici. Promjene većinom zahvaćaju medijalni-unutrašnji dio stražnje površine patele.
 • Hondromalacija patele 3. stupanj – očituje se djelomičnim pucanjem, odnosno gubitkom hrskavice, promjene su vidljive na lateralnom-vanjskom, stražnjem dijelu patele (trohleja femura).
 • Hondromalacija patele 4. stupanj – očituje se potpunim gubitkom hrskavice s vidljivim degenerativnim promjenama na kostima.

Hondromalacija patele (trkačko koljeno) – liječenje

Tretiranje se može vršiti konzervativno ili operativno. 

Hondromalacija patele se obično liječi bez operacije, a liječenje uključuje odmor od fizičkih aktivnosti, a u nekim slučajevima ako je potrebno liječnici preporučuju i lijekove za ublažavanje boli (analgetici).

Za ovakav tip oštećenja se rijetko preporučuju kirurške metode. Međutim, ako osjetite bol u koljenu, svakako kontaktirajte liječnika koji će vas uputiti na najbolje moguće liječenje. 

Uglavnom se kod starije, manje aktivne populacije, savjetuje konzervativna terapija, a kod mlađih kirurška, gdje se vrši čišćenje, zaglađivanje pa čak i zamjena hrskavičnog tkiva kako bi se poboljšala i što duže očuvala funkcionalnost zgloba.

Promjene i oštećenja hrskavice su ireverzibilne (nema mogućnost oporavka jednom kad je oštećena), a može se eventualno spriječiti njezino daljnje oštećenje.

Liječnici najčešće preporučuju:

 • odmor od fizičkih aktivnosti,
 • istezanje usmjereno na donji dio leđa te mišiće natkoljenice i potkoljenice,
 • ciljane vježbe kako bi se preveniralo od budućih ozljeda,
 • vježbe snage koje su usmjerene na donji dio leđa,
 • postepeno vraćanje obavljanju fizičkih aktivnosti.

Rehabilitacija se usmjerava smanjenju boli i upale u koljenu, povratku izgubljenog opsega pokreta i relaksaciji mišićnog spazma (ako je do njega došlo).

Bitno je da se radi na jačanju svih mišića natkoljenice kako biste bili spremni preuzeti veća opterećenja te tako smanjili stres na hrskavicu. Također je potrebno poboljšati stabilizaciju zgloba koljena kroz vježbe ravnoteže i fizikalnu terapiju.

Hondromalacija patele (trkačko koljeno) – vježbe

Ako osjetite bol u koljenu, potrebno je prestati sa svim aktivnostima koje opterećuju koljeno ili ih barem svesti na minimum.

Nakon što bol i upala splasnu, osobu se upućuje na kineziterapiju kako bi uspjela vratiti opseg pokreta i ojačati mišiće koji okružuju koljeno.

Na početku terapije, primjenjuju se vježbe pasivnog istezanja, a nakon nekog vremena se započinje s vježbama za jačanje mišića natkoljenice i zdjelice.

Također, kao dio tretmana primjenjuju se i vježbe ekscentričnosti uz pomoć kojih se mišić produljuje.

Tretman u prosjeku traje od 4 do 6 tjedana.

Nakon tih nekoliko tjedana potrebno je samostalno i kontinuirano vježbati još nekoliko mjeseci kako bi se problem u potpunosti povukao.

Operaciji se pristupa tek ako vježbe i fizikalna terapija nisu učinkovite.

Rehabilitacijski proces nakon operacije je zlatno složeniji, a uključuje vrijeme oporavka, odlazak u toplice, vježbanje te ovisno o napretku, eventualno ponavljanje nekih tretmana.

Kako biste što brže i lakše dočekali oporavak, predlažemo vam nekoliko koraka:

 • izbjegavajte izlaganje koljena pretjeranom naporu, 
 • kako biste smanjili bol i otok, možete se koristiti ledom ili paketom smrznutog graška,
 • možete koristiti i steznik za koljeno koji služi za sprječavanje nestabilnosti koljenog zgloba, a koristi se prilikom manjih ozljeda koljena,
 • kada sjedite, postavite jastuk ispod koljena
 • ako vas muče bolovi, možete se poslužiti nekim od nesteroidnim antiinflamatornih lijekova (aspirin, ibuprofen i naproksen),
 • ako imate višak kilograma, pokušajte smršaviti jer mršavljenjem možete smanjiti opterećenje na koljeno, 
 • nastojte se istezati prije i poslije vježbanja, 
 • izbjegavajte nagle promjene u intenzitetu vježbanja.

Hondromalacija patele – operacija i oporavak

Operativnom zahvatu se većinom pristupa kada se prilikom neoperativnog liječenja ne postiže željeni učinak. Kirurška metoda liječenja hondromalacije patele se zove artroskopija.

Artroskopija je naziv za postupak prilikom kojeg se uklanja oštećena hrskavica. U slučaju da se patela nije vratila na originalni put klizanja, vrši se postupak ispravljanja.

Operacija se primjenjuje u vrlo malom broju slučajeva. Kandidati su većinom mladi ljudi kojima hondromalacija patele narušava kvalitetu života te sportaši od kojih se očekuje brzi oporavak i povratak na teren. 

Operacija patele – oporavak – prognoze za oporavak su većinom povoljne nakon samo jedne operacije. Nakon operacije slijedi oporavak i fizikalna terapija o kojoj smo nešto više govorili ranije u tekstu.

Hondromalacija patele – teretana – ako vam liječnik dijagnosticira hondromalaciju patele, bit će vam potrebna pauza od aktivnosti koje vrše dodatan stres na koljeno.

Kineziterapija je u većini slučajeva dovoljna, kao i fizikalna terapija.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.21 / 5   24

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: hondromalacija patele, patela anatomija, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu