Prestali ste pušiti? Evo zašto biste se mogli osjećati lošije nekoliko mjeseci nakon te odluke

Razlog tome što se osjećate lošije oko tri mjeseca nakon prestanka pušenja leži u naporima tijela da se izliječi od oštećenja uzrokovanih pušenjem

Odluka o prestanku pušenja ključni je korak prema boljem zdravlju. Unatoč tome, ponovno stjecanje osjećaja normalnosti može biti veliki izazov.

U početku bi mogla postojati faza u kojoj se osjećate lošije, susrećući se s potencijalnim izazovima kao što su debljanje, tjeskoba, umor i želja da ponovno počnete pušiti. Ovi osjećaji mogu potrajati nekoliko mjeseci, ali ključno je ustrajati jer su pred vama svjetliji dani.

Tijelo se prilagođava životu bez nikotina

Razlog tome što se osjećate lošije oko tri mjeseca nakon prestanka pušenja leži u naporima tijela da se izliječi od oštećenja uzrokovanih pušenjem i prilagodi životu bez nikotina. Ovaj transformacijski proces uključuje metaboličke pomake, detoksikaciju, fiziološke prilagodbe i promjene u funkciji neurotransmitera, osobito dopamina, koji može pridonijeti osjećaju umora ili iscrpljenosti.

Neki od tih procesa mogu potrajati i duže.

Istraživanja pokazuju da uspješna apstinencija od tri mjeseca općenito dovodi do poboljšane funkcije dopamina u usporedbi s razdobljem pušenja. Dakle, ako to još niste doživjeli, vjerojatno će se uskoro dogoditi.

Nakon tri mjeseca još se uvijek možete susresti sa psihološkom prilagodbom, debljanjem, pojavom temeljnih zdravstvenih problema, dugotrajnim simptomima ustezanja i kontinuiranim ozdravljenjem plućne funkcije. Unatoč tim izazovima, osjetilne percepcije poput okusa i mirisa imaju tendenciju poboljšanja kako se živčani završeci popravljaju.

Vrijeme kada ćete se osjećati dobro nakon prestanka pušenja ovisi o povijesti pušenja, cjelokupnom zdravlju, dobi, stilu života i navikama
FOTO: Shutterstock

Čak i mjesecima nakon prestanka pušenja neki mogu doživjeti “umor od prestanka“, osjećaj umora ili istrošenosti od procesa odvikavanja. Ovaj umor doseže vrhunac oko šest tjedana nakon prestanka pušenja i postupno se smanjuje s vremenom kako se tijelo prilagođava na odvikavanje od pušenja.

Povratak na nepušačke razine može trajati godinama

Vrijeme kada ćete se osjećati dobro nakon prestanka pušenja ovisi o povijesti pušenja, cjelokupnom zdravlju, dobi, stilu života i navikama. Dok je kod nekih primjetno poboljšanje u roku od nekoliko dana do nekoliko tjedana, kod drugih to može potrajati od nekoliko mjeseci do nekoliko godina.

Oporavak plućne funkcije općenito počinje u roku od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci nakon prestanka pušenja, s dokazima koji upućuju na to da potpuni povratak na nepušačke razine može trajati godinama ili se možda neće dogoditi u potpunosti zbog dugoročnih posljedica pušenja.

Upravljanje nuspojavama nakon prestanka pušenja uključuje strategije kao što su održavanje hidratacije, pronalaženje alternativa za oralnu fiksaciju, bavljenje redovitom tjelesnom aktivnošću, traženje podrške, vježbanje tehnika dubokog disanja ili opuštanja, usvajanje novih hobija i razmatranje nikotinske nadomjesne terapije.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Pedersen, T. (2024). Why You May Feel Worse Several Months After Quitting Smoking. Healthline.
  2. Rademacher, L. i sur. (2016). Effects of Smoking Cessation on Presynaptic Dopamine Function of Addicted Male Smokers. Biological Psychiatry, 80(3): 198–206.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu