Nuspojave cjepiva kod beba: Liječnik otkriva koje su uobičajene, a koje rijetke i što trebate učiniti ako dođe do njih

Nuspojave cjepiva kod beba

Svaki lijek, uključujući i cjepiva, može izazvati nuspojave. U većini slučajeva nuspojave su manje. Neki primjeri su povišena temperatura, glavobolja ili bol na mjestu ubrizgavanja.

Rijetko, nuspojave cjepiva kod beba mogu biti ozbiljnije, poput alergijske reakcije ili napadaja. To su rijetke nuspojave, a zdravstveni djelatnici prate ih nakon cijepljenja da bi ih zbrinuli ako je potrebno.

Općenito je pravilo da su cijepljenja dojenčadi sigurna i vitalna komponenta dobrog zdravlja djeteta. Međutim, postoje određene okolnosti u kojima može biti potrebno preskočiti ili odgoditi cijepljenje:

  • ako beba ima temperaturu, ne bi trebala primiti cijepljenje dok se potpuno ne oporavi; međutim, sigurno je cijepiti dijete s prehladom
  • ako je beba već imala alergijsku reakciju na cjepivo, važno je potražiti stručnu konzultaciju s alergologom kako bi se utvrdio uzrok; to može pomoći u određivanju koja su cjepiva sigurna ili nesigurna za upotrebu.

Liječnik treba pregledati svaku bebu s temperaturom ili bolešću prije nego primi bilo koje cjepivo.

Rizik da cjepivo prouzroči ozbiljnu štetu vrlo je mali. Dobrobiti cijepljenja su za gotovo svu djecu puno veće od mogućih nuspojava.

Većina beba rađa se s razvijenim imunološkim sustavom. Cijepljenje osigurava da beba ima što je više moguće zaštite od bolesti i komplikacija bolesti. Također pomaže u sprječavanju širenja bolesti od beba i djece na druge.

Cjepiva za djecu se pažljivo tempiraju. Daju se kada zaštita naslijeđena od majke izblijedi i djetetov imunološki sustav bude spreman, ali prije nego što djeca dođu u kontakt s klicama koje uzrokuju prave infekcije, da se stigne stvoriti zaštita.

nuspojave nakon cijepljenja bebe
FOTO: Shutterstock

Uobičajene nuspojave cjepiva kod beba

Nisu neuobičajene nuspojave nakon cijepljenja bebe. Većina nije toliko ozbiljna i obično same prolaze nakon dan ili dva. Najčešće uključuju:

  • osjetljivost, crvenilo ili oteklina na mjestu uboda
  • lagana groznica
  • razdražljivost
  • plakanje.

Dojenje ili hranjenje na bočicu nakon injekcije može pomoći smirivanju nervozne bebe. Od pomoći može biti i oblog na mjestu ubrizgavanja nekoliko dana radi smirivanja lokalnih simptoma.

Rijetke nuspojave cijepljenja kod beba

Kod većine djece šansa za ozbiljnu nuspojavu od cjepiva mnogo je manja od šanse za ozbiljnu štetu ako se zarazi bolešću.

Ozbiljne reakcije na cijepljenje su rijetke. Postoji vrlo mali rizik od ozbiljne alergijske reakcije na bilo koje cjepivo. Zbog toga se savjetuje ostanak u klinici ili ordinaciji neko vrijeme nakon cijepljenja.

Anafilaksija kod djece

Može biti teško prepoznati anafilaksiju kod beba koje su premale da bi opisale svoje simptome. Znakovi anafilaksije kod male djece mogu uključivati:

Upozorite liječnika ako čekate nakon cijepljenja i mislite da dijete ima znakove alergijske reakcije ili potražite liječničku pomoć ako ste napustili mjesto cijepljenja i mislite da dijete ima znakove ozbiljne alergijske reakcije.

nuspojave cijepljenja kod beba
FOTO: Shutterstock

Intususcepcija (invaginacija) – odnosi se na cjepivo protiv rotavirusa

Ovo je neuobičajan oblik crijevne opstrukcije gdje jedan segment crijeva klizi u drugi, slično kao dijelovi teleskopa.

Postoji vrlo mali rizik da se to dogodi kod bebe u prvom tjednu nakon primanja prve doze cjepiva protiv rotavirusa. Rizik je manji nakon druge doze cjepiva.

Beba ima napade plača, blijeda je, postaje jako razdražljiva i podvlači nožice do trbuha zbog boli.

Napadaj

Neka mala djeca (osobito u dobi 1 – 3 godine) sklonija su napadajima kada dožive visoku temperaturu (s infekcijom ili nakon cijepljenja). Napadaj obično traje oko 20 sekundi, a vrlo rijetko više od dvije minute.

Praćenje nuspojava nakon cijepljenja

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) pomno prati izvješća o nuspojavama nakon cijepljenja. Time se dalje osigurava sigurnost cjepiva i da koristi nadmašuju poznate rizike.

Postavljeni sustavi za nadzor sigurnosti i upozoravanje medicinskih stručnjaka na neobične događaje nakon cijepljenja postoje na europskoj i državnoj razini. Praćenje sigurnosti lijekova i cjepiva provodi se kroz početna klinička istraživanja, a tek kada prođu rigorozne mjere, dolaze u optjecaj gdje ih se i dalje prati kroz sustav farmakovigilancije jer se u svakom trenu može prijaviti nuspojava na lijek ili cjepivo.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Childhood vaccines: Tough questions, straight answers. (2023). Mayo Clinic.
  2. Vaccine safety and possible side effects. (2023). Government of Canada.
  3. Brown, S. (2022). Reactions to Vaccines in Babies. Verywell Health.
  4. Possible side effects of vaccination. (2022). Australian Government.

Ocijenite članak

1 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu