Krv u stolici kod beba – uzroci i liječenje

Krv u stolici kod beba

Krvava stolica kod novorođenčadi i dojenčadi ne smatra se čestom pojavom pa može ozbiljno prestrašiti roditelje, iako ne mora biti ozbiljan uzrok.

Mogući su brojni uzroci koji ovise o dobi djeteta. Bakterijske infekcije jedan su od značajnijih uzroka koji se mogu javiti u bilo kojoj dobi dok su upalne bolesti crijeva vjerojatnije u starije djece. Nespecifične upale crijeva poput alergijskih, najčešće su kod novorođenčadi.

Potrebno je odrediti iz kojeg dijela probavnog sustava dolazi krv, pa to može biti iz gornjeg dijela i onda je stolica tamno crna, a dijete može čak povratiti crvene ili crne komadiće nalik zrnu kave, te iz donjeg dijela probavnog sustava kada je stolica svijetlo crvena.

Krv u stolici bebe – uzroci

Ponekad nije moguće odrediti izvor krvarenja samo na temelju izgleda stolice. Krvave stolice mogu poticati čak od krvarenja iz nosa. No najčešćim uzrocima smatraju se:

  • analna fisura – plitka, uzdužna raspuklina na sluznici analnog kanala koja nastane naprezanjem kad dijete ima tvrdu stolicu,
  • intolerancija na mlijeko – tzv. “alergijski” kolitis koji se razvija kod novorođenčadi zbog osjetljivosti na proteine u kravljem mlijeku, obično prolazi nakon godinu dana života,
  • infektivni proljev uzrokovan virusom, bakterijom ili parazitom,
  • upalna bolest crijevaChronova bolest i ulcerozni kolitis koji nisu česti kod novorođenčadi,
  • juvenilni polipi – izrasline na sluznici crijeva koje mogu potaknuti bezbolno krvarenje; također rjeđi uzrok,
  • Meckelov divertikul – prirođena vrećasta tvorba u donjem dijelu tankog crijeva,
  • intususcepcija crijeva – uvlačenje jednog dijela crijeva u drugi što vodi do opstrukcije (začepljenja),
  • Hirschprungova bolest – prirođena bolest uzrokovana nedostatkom živčanog spleta u dijelu crijeva.

Pridruženi simptomi

Uz krv u stolici, novorođenče može imati proljev, bolove u trbuhu, gubitak na tjelesnoj težini, zatvor ili konstipaciju, mučninu i povraćanje.

Krv u stolici kod beba – dijagnoza

Bolesno dijete
Foto: Photo Secrets

Ponekad je za dijagnozu dovoljno napraviti fizikalni pregled vanjskog i početnog dijela analnog kanala (digitorektalni pregled). Dalje, liječnik će vjerojatno tražiti davanje uzorka stolice na laboratorijsku analizu, kao i krvi.

Kolonoskopija i gastroskopija kod novorođenčadi nisu toliko uobičajene pretrage, ali vrše se u slučaju nepoznanica jer pružaju dobru sliku unutrašnjeg dijela probavnog sustava. Ponekad je potrebno raditi i ultrazvučno te CT snimanje abdomena.

Krv u stolici kod beba – liječenje

S obzirom na raznovrsnost mogućih uzroka krvi u stolici, terapija se prilagođava svakome pacijentu i izvoru njegova krvarenja.

U svakom slučaju, potrebno je javiti se liječniku ukoliko se primijete promjene u kvaliteti stolice i frekvenciji pražnjenja crijeva te ako je dijete preslabo, izgleda i ponaša se bolesno te ima manje od 12 tjedana.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

2 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu