Šest životnih lekcija koje možemo naučiti od osoba s Downovim sindromom

Šest životnih lekcija koje možemo naučiti od osoba s Downovim sindromom

Ponašanje djece s Downovim sindromom razlikuje se od ponašanja većine druge djece. Međutim, to nikako ne znači da bismo djecu i osobe s Down sindromom trebali sažalijevati već, naprotiv, od tih razlika možemo učiti. Životne lekcije također možemo dobiti i iz iskustva osoba koje žive s osobama s Down sindromom, kao što su njihovi roditelji.

Iz tog razloga vam u nastavku donosimo šest životnih lekcija koje možemo naučiti od osoba s Down sindromom.

Downov sindrom – Svjetski dan

Od 2012. godine 21. ožujka obilježava se Svjetski dan osoba s Downovim sindromom. Ovaj datum odabran je jer simbolizira trisomiju kromosoma 21, tj. činjenicu da osobe s Down sindromom imaju tri kopije kromosoma 21.

Procjenjuje se da se 1 od 1.000 beba u svijetu rodi s Downovim sindromom. Kvaliteta života osoba s Down sindromom značajno se može unaprijediti uz adekvatnu medicinsku pomoć, podršku zajednice i inkluzivno obrazovanje.

Upravo iz tog razloga se obilježava Down sindrom dan, kako bi se skrenula pozornost na promjene koje su nužne kako bi osobe s Downovim sindromom lakše bile dio društva i ostvarile svoj osobni potencijal. Downov sindrom dan pruža mogućnost zagovaranja jednakih prava za osobe s Down sindromom te smanjenja diskriminacije koja je usmjerena prema njima.

Više o Downovom sindromu možete saznati u članku “Downov sindrom – uzroci, simptomi i komplikacije“.

Osobe s Down sindromom
FOTO: Shutterstock

Što možemo naučiti o životu od osoba s Downovim sindromom?

Kao što je u gore navedenom članku naglašeno – jednom kada ih upoznate, djecu i odrasle s Downovim sindromom nikada nećete zaboraviti, kao ni ljubav i vedrinu kojom zrače.

Donosimo šest životnih lekcija koje možemo naučiti od njih.

Pozitivan pogled na život i ustrajnost unatoč preprekama koje im društvo postavlja

Osobe s Down sindromom suočene su s brojnim preprekama koje većina nas ne može niti zamisliti. Od stigmatizacije u društvu do poteškoća s pronalaženjem posla i osamostaljivanjem. Usprkos teškoćama koje im društvo postavlja, često imaju pozitivan pogled na život.

Važno je naglasiti da, kao i mi, osobe s Down sindromom imaju i dobre i loše dane. Štoviše, autori članka objavljenog 2011. godine u časopisu Research in developmental disabilities naglašavaju da su osobe s Down sindromom u povećanom riziku od depresije.

Unatoč tome, djeca s Downovim sindromom često se karakteriziraju kao vesele, pozitivne i tople osobe.

Prema istraživanju objavljenom 2014. godine u časopisu Disability and Rehabilitation, osobe s Down sindromom koje su sudjelovale u istraživanju imale su pozitivan pogled na život, smatrajući da je njihov život dobar. Gotovo svi ispitanici s Down sindromom koji su sudjelovali u istraživanju objavljenom 2011. godine u časopisu American Journal of Medical Genetics bili su sretni sa svojim životima i sa samim sobom (Skotko i sur., 2011c).

Ponašanje djece s Downovim sindromom
FOTO: Shutterstock

Sreća u svakodnevnim stvarima

Jedan od razloga zašto se osobe s Down sindromom percipiraju kao pozitivne osobe leži u tome što cijene i pronalaze sreću u (naizgled) običnim i svakodnevnim stvarima. Time nas podsjećaju da cijenimo ljude u našem životu i slavimo i male uspjehe.

Istraživanje provedeno s roditeljima osoba koje imaju Downov sindrom pokazalo je da su roditelji percipirali određene životne lekcije koje su naučili od svoje djece s Down sindromom. Jedna od lekcija na koju su se osvrnuli bila je da su naučili više živjeti u trenutku, a manje se brinuti o budućnosti (Skotko i sur., 2011b).

Strpljenje

Osobama s Down sindromom za određene radnje potrebno je malo više vremena nego nama, ali to je u redu. Razvijaju se i žive svojim tempom, a pritom ostaju ustrajni i pozitivni, čime nas uče strpljenju u životu. Dostizanje cilja i uspjeh vezan za njega ne umanjuje se za količinu koja vam je trebala da ga dostignete.

Jedan od roditelja osobe s Down sindromom koji je sudjelovao u istraživanju objavljenom 2011. godine u časopisu American Journal of Medical Genetics (Skotko i sur., 2011b) izjavio je:

Dobio sam dobre poduke iz strpljivosti i da su njezine nagrade osmjesi – a to je uvijek dovoljno.
Downov sindrom dan
FOTO: Shutterstock

Pogled na uspjeh i vrijednosti

Vrijednosti poput novca i moći dominiraju našim društvom, a ljude najčešće vrednujemo temeljem izgleda i inteligencije. Svi bismo se složili da je osoba s Down sindromom jednako vrijedna kao i osoba koja nema Downov sindrom. Iz toga mora proizaći redefinicija uspjeha i naših vrijednosti.

Uspjeh ne bismo trebali mjeriti u novcu i moći, već u sreći, obiteljskim vezama, smijehu, a vrijednost osobe ne smijemo mjeriti ovisno o njezinom izgledu i inteligenciji. Svatko od nas ima određeni potencijal, neki talent, interes i cilj i ne možemo vrijednost čovjeka mjeriti po nekoj univerzalnoj i arbitrarnoj mjeri.

U istraživanju provedenom s djecom čija braća ili sestre imaju Down sindrom (Skotko i sur., 2011a), jedan od ispitanika izjavio je:

Shvatio sam da nije nužno da uzor bude superheroj, nego da uzor može biti tvoj brat s Down sindromom.

Neposrednost i toplina u komunikaciji

Komunikacija s osobama koje imaju Downov sindrom često je neposredna i spontana. Karakteriziraju ih iskrenost i toplina u komunikaciji, čimbenici koji se često izgube u našoj svakodnevnoj komunikaciji.

Umjesto razmišljanja o tome kakav dojam ostavljamo na drugu osobu, važno je prisjetiti se da trebamo njegovati iskrene odnose te da sugovornika treba slušati i uvažavati.

Prihvaćanje različitosti
FOTO: Shutterstock

Prihvaćanje različitosti, empatija i uzajamnost

Svi se mi razlikujemo po nečemu, i to je u redu. Ali unatoč različitostima koje nas dijele od osoba s Down sindromom, u suštini smo zapravo jako slični – imamo hobije, prijatelje, aspiracije, ciljeve, volimo, učimo itd.

Umjesto gledanja po čemu se razlikujemo, bitno je prvo vidjeti čovjeka, neovisno zašto i po čemu se razlikuje od nas.

Autori istraživanja provedenog s djecom čija braća ili sestre imaju Down sindrom navode da je većina ispitane djece pokazalo bezuvjetnu ljubav prema svojoj braći i sestrama s Down sindromom te da su pokazali duboko uvažavanje prema ljudskim različitostima (Skotko i sur., 2011a).

Down sindrom dan
FOTO: Shutterstock

Melissia Riggio, osoba s Down sindromom, za portal National Geographic Kids izjavila je:

Ne mogu promijeniti činjenicu da imam Down sindrom, ali jedna stvar koju bih promijenila je način na koji ljudi misle o meni. Rekla bih im: sagledajte me kao cijelu osobu, a ne samo kao osobu koju vidite. Tretirajte me s poštovanjem i prihvatite me onakvu kakva jesam. Najvažnije, budite moj prijatelj. Na kraju krajeva, ja bih to isto učinila za vas.
Članak objavljen:
  1. Scott, M. i sur. (2014). “I have a good life”: the meaning of well-being from the perspective of young adults with Down syndrome. Disability and Rehabilitation, 36(15): 1290-1298.
  2. Skotko, B. G. i sur. (2011a). Having a brother or sister with Down syndrome: Perspectives from siblings. American Journal of Medical Genetics Part A, 155(10): 2348-2359.
  3. Skotko, B. G. i sur. (2011b). Having a son or daughter with Down syndrome: Perspectives from mothers and fathers. American Journal of Medical Genetics Part A, 155(10): 2335-2347.
  4. Skotko, B. G. i sur. (2011c). Self‐perceptions from people with Down syndrome. American Journal of Medical Genetics Part A, 155(10): 2360-2369.
  5. Walker, J. C. i sur. (2011). Depression in Down syndrome: a review of the literature. Research in developmental disabilities, 32(5): 1432-1440.
  6. Desai, S. S. (1997). Down syndrome: a review of the literature. Oral Surgery, Oral Medicine, Oral Pathology, Oral Radiology, and Endodontology, 84(3): 279-285.
  7. Buchholz, R. i Riggio, M. (n.d.). What’s it like to have Down Syndrome? National Geographic Kids.
  8. Down Syndrome. United Nations.

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu