Sigurnost djece na internetu: Mogu lako postati žrtve! Psihologinja otkriva kako ih zaštititi

Sigurnost djece na internetu

Ako ste roditelj djeteta koje svakodnevno koristi internet, vjerojatno već znate da je internet sjajan način informiranja o zbivanjima u svijetu, istraživanja za školske projekte i komuniciranja s prijateljima. No, znate li da internet za djecu može biti jako opasan?

Kao roditelj ste dužni osigurati djetetu sigurnost na internetu, ali za to morate znati što se sve na internetu događa te kako vaša djeca mogu postati žrtve onih korisnika interneta koji nemaju dobre namjere.

Pročitajte kako povećati sigurnost djece na internetu.

Znate li za što vaše dijete koristi internet?

Ako želite osigurati sigurnost djece na internetu, imajte na umu da dijete ne bi trebalo znati koristiti internet više nego roditelj, i ne bi trebalo znati raditi na internetu više od onoga što roditelj radi. U najmanju ruku, roditelji bi trebali znati kakve stranice dijete posjećuje i što općenito radi na internetu.

Ako želite blokirati određene internetske stranice koje imaju uvredljiv ili opasan sadržaj, to vam neće pomoći ako vaš adolescent zna kako zaobići roditeljski nadzor koji ste postavili. Zato je važno znati kako koristiti računalo, a ako ne znate, uvijek možete naučiti.

Pročitajte članak “Vrijeđanje na društvenim mrežama: Kakve osobe stoje iza toga i što možemo učiniti?“.

Još jedan od razloga zašto biste trebali biti dobro educirani po pitanju interneta i korištenja računala je upravo razumijevanje opasnosti koje se kriju na internetu.

Ako ste nekad čuli da je netko nekome preko interneta ukrao osobne podatke ili fotografije, vjerojatno tada niste pomislili da vi ili vaše dijete možete također biti žrtva takvih stvari. Nažalost, dok ne shvatite kako internet funkcionira, zaista ste u velikoj opasnosti od brojnih hakerskih napada.

dijete ne bi trebalo znati koristiti internet više nego roditelj
FOTO: Shutterstock

Najčešće opasnosti za djecu u virtualnom svijetu

Iako je ponekad teško zamisliti da je vaše dijete zaista izloženo brojnim rizicima na internetu, bilo bi dobro da barem donekle postanete svjesni kakve se opasnosti kriju u virtualnom svijetu:

  • lažni identiteti – vrlo ih je jednostavno napraviti, a često im je cilj počiniti virtualno nasilje nad nekim tko je nedovoljno svjestan rizičnih dopisivanja s nepoznatim osobama
  • hakeri – često su u pitanju pojedinci koji se kriju iza lažnih identiteta i kojima je cilj pridobiti djecu te ih iskoristiti putem interneta u različite svrhe
  • širok spektar različitih internetskih stranica – iako je ovo s jedne strane jako dobro zato što gotovo uvijek možete naći ono što trebate, postoji velik broj internetskih stranica kojima vaša djeca mogu pristupiti, a koje kriju uvredljive, nasilne ili pornografske sadržaje
  • nisu sve informacije privatne – koliko god se trudili zaštititi sve informacije o sebi, ipak nisu sve informacije zaštićene i privatne, a pritom većina mladih svoje profile namjerno ostavlja nezaštićenima i otključanima jer nisu svjesni koliko je to opasno
  • internet preuzima kontrolu nad osobom – jednom kada uđete u virtualni svijet jako je teško izaći, posebno zato što se sve vaše fotografije, koliko ih god brisali, uvijek negdje mogu pronaći i izvući, stoga pazite da internet ne bi počeo kontrolirati vašu djecu.

Je li vaše dijete u opasnosti na internetu?

Sigurnost i zaštita djece na internetu trebali bi biti glavne zadaće svakog roditelja. Ako ste uočili da se vaše dijete u zadnje vrijeme socijalno povlači, iskazuje depresivna ponašanja, u isto vrijeme odlazi na internet te se doima zabrinutim, moguće je da je postalo žrtvom nekog oblika virtualnog nasilja. To bi također značilo da je vaše dijete u riziku od razvoja brojnih psihičkih poteškoća zbog nemogućnosti nošenja tolikog tereta.

Pokušajte mirno razgovarati s djetetom o tome što se događa na internetu te je li možda upalo u nevolju. Ako shvatite da je vaše dijete zaista upalo u zamku internetskih predatora, reagirajte. Pozovite policiju, obavijestite školu i ravnatelja, informirajte roditelje djece iz razreda vašeg djeteta te se angažirajte oko zaštite svojeg djeteta na internetu u budućnosti.

Ako uočite da vaše dijete ima previše osobnih podataka dostupnih javnosti, pokušajte mu objasniti koliko je to opasno.

Naravno, prije toga se vi morate educirati, kako biste znali obrazložiti svoje brige i sumnje.

Djeca često sebe precjenjuju, posebno kada uđu u pubertet. Ako malo bolje pogledate, većina adolescenata ima dojam da su neranjivi te da im ništa ne može naštetiti. Stoga se često upuštaju u rizična ponašanja te nisu svjesni realnosti. Stoga, budite oprezni u započinjanju razgovora o takvim stvarima jer nagla i jaka zabrinutost mogu stvoriti pritisak i rezultirati otporom od strane djeteta.

čak 18 % djece u dobi 12 – 14 godina je bilo žrtva nekog oblika nasilja preko interneta
FOTO: Shutterstock

Sigurnost djece na internetu i elektroničko nasilje – istraživanja

Ako vaše dijete internet koristi samo za društveno umrežavanje, onda biste trebali biti svjesni koliko je lako preko interneta stvoriti lažni identitet i glumiti da ste netko drugi. To znači otvaranje puta različitim vrstama virtualnog nasilja.

Kada biste bili svjesni koliko djece postane žrtvama na internetu, vjerojatno biste dobro razmislili prije nego što mu dopustite korištenje interneta. Naime, čak 18 % djece u dobi 12 – 14 godina je bilo žrtva nekog oblika nasilja preko interneta. Ono što posebno zabrinjava je činjenica da se čak 11 % djece izjasnilo kao “internet nasilnik”, a čak 62 % djece je izjavilo kako je nasilnik bio njima poznata osoba (npr. iz razreda, susjedstva itd.).

Virtualno nasilje je prošireno po cijelom svijetu, ali je itekako prisutno i u Hrvatskoj. Istraživanje koje je provela Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba 2005. godine je dobilo zanimljive rezultate. Pokazalo se da je čak 27 % djece bilo izloženo porukama sa seksualnim sadržajima, a da su u 59 % slučajeva primljene poruke sadržavale fotografije golih osoba.

Pritom treba uzeti u obzir i podatak da je čak 46 % poruka bilo s fotografijama seksualnih radnji, a 4 % poruka je sadržavalo fotografije djece. Imajte na umu i podatak da se čak 67 % izlaganja takvim sadržajima događalo kada su djeca pretraživala internet.

To bi značilo da djeca samim pretraživanjem interneta ulaze u svijet koji krije širok spektar različitih sadržaja, kako pozitivnih, tako i negativnih. Dobro razumijevanje interneta i korištenja računala može vam omogućiti sigurniju zaštitu vašeg djeteta od takvih situacija.

Koliko je vašem djetetu zaista potreban internet?

Prije poduzimanja bilo kakvih mjera pokušajte preispitati koliko je zapravo vašem djetetu potreban internet. Ako dijete koristi internet za dopisivanje s prijateljima, logičnije bi bilo da se s njima druži nakon škole te da zajednički provode određeno vrijeme nakon škole.

Problemi nastaju kada se djeca drže pod staklenim zvonom i kada im se omogući sve ono što neki njihovi vršnjaci imaju samo zato što je to popularno. Roditelji često izgube iz vida koliko je teško djecu odmaknuti od interneta jednom kada otkriju što sve na njemu mogu istraživati. To ne znači da djecu nikad ne smijete pustiti da koriste internet, već da pazite na to kada je djetetu zaista potrebno korištenje interneta.

Većina djece nema apsolutno nikakvu potrebu za internetom do viših razreda osnovne škole. Pitanje je koliko im je i tada potreban internet, a ako i je (npr. u školske svrhe), bilo bi dobro da pratite djetetove radnje na internetu.

Odredite pravila kojih ćete se pridržavati po pitanju korištenja interneta, ali budite dosljedni. Ako najstarijem djetetu niste do 15. godine dopustili korištenje društvenih mreža, to znači da se prema ostaloj djeci trebate postaviti na isti način. Dijete koje još nije krenulo u osnovnu školu nema apsolutno nikakvu potrebu za korištenjem interneta, stoga pazite prije nego mu dopustite upuštanje u virtualni svijet.

Kako zaštititi djecu na internetu
FOTO: Shutterstock

Kako zaštititi djecu na internetu?

Ako razumijete kako funkcionira virtualni svijet, vjerojatno ćete se lakše snalaziti i po pitanju zaštite podataka. Poučavanje je jednostavan način da naučite više o korištenju interneta i računala, a danas postoji čitav niz edukacija o korištenju interneta i sigurnosnim postavkama u virtualnoj stvarnosti.

No, ako nemate vremena za edukacije, jednostavno se sami educirajte. Uključite računalo i potražite što se sve može napraviti i postaviti kako bi vaše dijete bilo sigurno na internetu. Za početak pregledajte računalo te pronađite besplatne internetske sigurnosne alate za roditelje.

Također, možete posjetiti internetske stranice koje vaše dijete posjećuje kako biste mogli iz prve ruke vidjeti čemu je ono danas podvrgnuto. Isto tako, možete potražiti njegov profil na društvenim mrežama te vidjeti je li vaše dijete svjesno važnosti privatnosti na internetu ili vas uznemiruje koliko su njegovi podaci dostupni ostalima.

Ako i dalje niste sigurni što biste trebali napraviti, pozovite prijatelja ili člana obitelji koji se bolje razumije u tehnologiju i koji vam može pomoći u postavljanju roditeljskog nadzora nad djetetovim korištenjem interneta.

Prije svega, razgovarajte s djetetom i objasnite mu zašto ste zabrinuti oko njegovog korištenja interneta.

Nemojte nasilnim putem izvršavati određene mjere (npr. oduzimati mobitel, isključiti internet). Pritisak će rezultirati otporom, a miran razgovor suradnjom i zajedničkim radom na osiguranju privatnosti djeteta na internetu.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. LoBue, V. (2019). Promoting Safe Online Media Use for Kids. Psychology Today.
  2. Correa, T. i sur. (2015). Brokering new technologies: The role of children in their parents’ usage of the internet. New Media & Society, 17(4): 483–500.
  3. Buljan Flander, G. (2010). Nasilje preko interneta – cyberbullying. Poliklinika za zaštitu djece i mladih grada Zagreba.

Ocijenite članak

5 / 5   6

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu