Neofobija: Strah većine ljudi koji dolazi do izražaja ovih dana! Psihologinja otkriva može li mu se stati na kraj

Neofobija

Posljednjih se nekoliko godina svjetska dinamika proizvodnje i potrošnje hrane dramatično mijenja. Uzimajući u obzir da broj stanovnika na svijetu raste te da prehrambeni resursi postaju ograničeni i potencijalno nedostupni, prehrana se počela prilagođavati dostupnim sredstvima iz prirode te se sve više proizvode namirnice na bazi biljaka i insekata, umjesto životinjskih proizvoda. Međutim, u mnogima je uvođenje takvih noviteta izazvalo neofobiju.

Iako proizvođači u području prehrambene industrije navode da je neofobija neopravdana jer se mnogo napora ulaže u pronalaženje kvalitetnijih namirnica od kojih ne postoje nikakvi zdravstveni rizici, činjenica je da nas je neofobija evolucijski sačuvala od brojnih otrova i opasnih namirnica koje bi ugrozile opstanak. Međutim, kako njezinu pojavu možemo opravdati u današnje vrijeme?

Pročitajte članak “Hrana od kukaca: Novitet na hrvatskom tržištu! Evo što o novom izvoru proteina kaže nutricionistica“.

Neofobija - značenje
FOTO: Shutterstock

Neofobija – značenje

Prehrambena neofobija definira se kao iracionalni strah od nepoznate ili nove hrane. Iako se najčešće javlja kod djece, mogu je razviti i odrasli, posebno u vremenu u kojem novi prehrambeni trendovi dolaze na tržište. Iako se nova hrana u EU-u definira kao novorazvijena i inovativna, nastala korištenjem novih tehnologija i proizvodnih procesa, činjenica je da često ne znamo što nam se servira pod određenim prehrambenim nazivima te da su nam neke namirnice prilično nepoznate.

Predstavnici prehrambene industrije ističu da se sve češće suočavaju s izazovom proizvodnje zdrave hrane od prirodnih sastojaka kako bi se smanjio nedostatak određene vrste hrane i prihvatio koncept održivosti. Hrana obrađena naprednim tehnologijama može se razlikovati ovisno o marki tvrtke koja je proizvodi, ali potrošači nerijetko imaju nedovoljno informacija o podrijetlu novih namirnica na tržištu, zbog čega neofobija nije neobična pojava i kod odraslih pojedinaca.

Konzumacija nove hrane i izloženost istoj te upoznavanje s prehrambenim inovacijama i karakteristikama proizvođača moglo bi utjecati na smanjenje neofobije za koju se smatra da stvara prepreku održivosti prehrambenog sustava.

Pročitajte članak “Zašto je važno kakva hrana dospijeva na naše tanjure? Donosimo 5 postulata održive gastronomije“.

Neofobija kod djece
FOTO: Shutterstock

Neofobija kod djece

Neofobija je češća kod djece, posebno u predškolskoj dobi. Smatra se da većina djece u nekoj dobi razvije neku vrstu averzije ili selektivnosti prema određenoj hrani, čak i ako je samo servirana na drugačiji način. Iako stručnjaci smatraju da neofobiju treba razlikovati od obične izbirljivosti u prehrambenim navikama, pitanje je koliko neofobija traje te u kakvom je intenzitetu prisutna.

Kod djece je posebno važno znati razlikovati neofobiju od izbirljivosti u hrani.

Uzimajući u obzir činjenicu da je neofobija strah od nove hrane, onda bi izbirljivost značila odbijanje i nove i poznate hrane. Neofobija je stanje za koje neki znanstvenici vjeruju da je biološki određeno jer sprječava djecu da ne progutaju sve što vide što ih osigurava u istraživanju okoline. 

Međutim, to bi ujedno značilo da bi se s vremenom trebalo samo razvojno razriješiti, što možda neće biti slučaj kod svakog djeteta. Neovisno o tome odbija li dijete novu i nepoznatu ili poznatu hranu, važno je pratiti koliko dugo taj problem traje, koji je točno uzrok odbijanju hrane (npr. možda je u pitanju neugodno iskustvo gušenja određenom hranom) te je li potrebno potražiti pomoć stručnjaka (liječnika, dječjeg psihologa, nutricionista itd.).

Pročitajte članak “Kraj dječjoj izbirljivosti u hrani? Znanstvenici dokazali da bebe u majčinoj utrobi reagiraju na mirise i okuse“.

Prehrambena neofobija
FOTO: Shutterstock

Kako se riješiti neofobije?

Živimo u vremenu u kojem je brzi tehnološki napredak utjecao na sve životne sfere, pa tako i na poznatost i sigurnost namirnica koje susrećemo ili odabiremo u prehrani. Hrana proizvedena na temelju novih tehnologija, genetskih modificiranih organizama ili netradicionalno korištenih biljaka ili životinja predstavlja hranu koja se proizvodi na potpuno novim postupcima koji imaju značajan utjecaj na svojstva hrane.

Razvijanje psihološkog stava koji utječe na konzumaciju i prihvaćanje takve hrane od strane potrošača ne mora nužno biti neofobija i odbijanje konzumacije nove hrane, nego stanje koje nas potiče da se dodatno educiramo i informiramo oko onoga što nam se u prehrambenom svijetu servira. Svjedoci smo i brojnih propusta u kontrolama ispravnosti određenih namirnica, zbog čega su mnogi odlučili višestruko provjeriti što konzumiraju.

Stručnjaci smatraju da je jedino adekvatno suzbijanje neofobije danas u educiranju o novim prehrambenim namirnicama i procesima. Također, navode da je važno često izlagati pojedince novim namirnicama te osigurati dostupnost i pristupačnost istima

Pročitajte i članak “Zašto sve češće čitamo o povlačenju proizvoda s polica trgovina? Evo kako znati koja je hrana sigurna za ljudsko zdravlje“.

Članak objavljen:
  1. Siddiqui, S. A. i sur. (2022). Avoiding food neophobia and increasing consumer acceptance of new food trends—a decade of research. Sustainability, 14(16): 10391.
  2. Rose, D. (2014). Can We Please Stop Saying Picky Eating Is Normal? Psychology Today.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu