Medicinski odobrava

Tina Piskač, dr. med.

Inseminacija – kada i kako se radi, priprema, cijena

inseminacija-iui

Inseminacija je vrsta medicinski potpomognute oplodnje (MPO) te se ubraja u jedne od njenih najjednostavnijih postupaka. Pri ovom postupku proces oplodnje se zbiva prirodno unutar tijela žene, a postupkom se samo sjeme muškarca unosi u maternicu (IUI) ili jajovod (ITI). Metoda zahtijeva muško sjeme koje se, nakon posebne obrade, unese u tijelo žene.

Ako se inseminacija obavlja sjemenom supruga ili partnera u izvanbračnoj zajednici, govori se o homolognoj inseminaciji (AIH). Heterologna inseminacija (AID) se provodi sjemenom donora.

Kada se provodi inseminacija?

Inseminacija se provodi kod parova s “jednostavnim” problemima neplodnosti.

Uvjeti za inseminaciju su neplodnost koja traje duže od godine dana ili za žene starije od 36 godina duže od 6 mjeseci, pod uvjetom da je uzrok neplodnosti jedan od idućih razloga:

  • blaži muški faktor: smanjena plodnost muškog sjemena, mala ili slabija pokretljivost spermija;
  • cervikalni faktor: nepovoljna kvaliteta sluzi vrata maternice;
  • blaga endometrioza;
  • anovulacije i/ili sindrom policističnih jajnika;
  • imunološki uzrok: razvitak protutijela na spermije u jednog od partnera;
  • neplodnost nepoznatog uzroka.

Za više informacija o neplodnosti, pročitajte članak: “Neplodnost – uzroci, dijagnoza, liječenje”.

Koje su pretrage potrebne prije inseminacije?

Žena kod koje se planira inseminacija treba imati prohodne jajovode. Ispitivanje njihove prohodnosti se radi ultrazvučno (sono HSG) ili rendgenski (HSG – histerosalpingografija).

Prije ispitivanja prohodnosti potrebno je napraviti cervikalne briseve (aerobi, klamidija, mikoplazma, ureaplazma) jer se prilikom zahvata u maternicu unosi kontrast, a s njim i bakterije koje, ako su prisutne, mogu izazvati zdjeličnu upalnu bolest.

Žena treba imati i uredan nalaz ultrazvuka maternice jer prisutnost polipa ili mioma u maternici može spriječiti trudnoću.

Također, potrebno je imati i nalaze hormona čija neravnoteža može štetno utjecati na ostvarivanje trudnoće (TSH, LH, FSH, prolaktin).

Muškarac treba napraviti spermiogram.

Kako izgleda postupak inseminacije?

Postupak inseminacije žene je bezbolan i traje nekoliko minuta.

U nekim slučajevima, ženama se preporučuje uzimanje lijekova (klomifen, letrozol, gonadotropini) prije samog postupka kako bi se potaknula i kontrolirala ovulacija. Ako se uzimaju lijekovi, riječ je od stimuliranom ciklusu inseminacije, u protivnom riječ je o prirodnom ciklusu inseminacije (s ili bez injekcije HCG-a).

Prirodni ciklus inseminacije

Kod prirodnog ciklusa, inseminacija se tempira prema prirodnom periodu ovulacije.

Prvi ultrazvuk se zakazuje 8. dan ciklusa te se ponavlja svaka 2 – 3 dana do inseminacije. 36 sati prije inseminacije se može, ali i ne mora, dobiti injekcija HCG-a tako da se “namjesti” da inseminacija bude u točno željeno vrijeme. Mogu se vaditi i hormoni (estradiol, LH) ili koristiti LH testne trakice radi točnog utvrđivanja vremena ovulacije.

Neposredno prije samog postupka partner treba dati sjeme u sterilnu posudicu, preporuka je prethodna apstinencija 2 – 4 dana. Sjeme se u laboratoriju “ispire” te se izdvajaju zdravi i pokretni spermiji, a odstranjuje tekućina u kojoj plivaju, tako da se dobiju koncentrirani pokretni spermiji.

Izdvojeni spermiji se stave u poseban kateter koji se kroz rodnicu uvodi u maternicu te se preko katetera obrađeno sjeme istisne u maternicu. Spermiji dalje putuju prema jajovodu gdje bi trebalo doći do oplodnje jajne stanice.

Nakon postupka, žena treba ležati 15 minuta. Po završetku postupka može se vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima uz izbjegavanje težih napora.

inseminacija-zene

Stimulirani ciklus inseminacije

Kod stimuliranog ciklusa inseminacije, ovulaciju je potrebno potaknuti (stimulirati). Uglavnom se koriste tablete klomifena ili letrozola, na koje se po potrebi mogu nastaviti injekcije gonadotropina ili samo čisti gonadotropini, ali u niskoj dozi. 36 sati prije inseminacije ženi se daje injekcija HCG hormona koja služi da inseminacija bude u točno željeno vrijeme. Ostatak postupka jednak je kao i kod prirodnog ciklusa. 

Kao i kod prirodnog ciklusa inseminacije, nakon postupka potrebno je ležati 15 minuta. 

Nakon stimuliranog procesa, ponekad se propisuju preparati progesterona radi podrške žutom tijelu.

14 dana nakon zahvata napravite test na trudnoću na prvi jutarnji urin, koji će vam pokazati pozitivan rezultat ako je postupak inseminacije bio uspješan.

Ako dođe do više inseminacija koje nisu dovele do trudnoće, tada se preporučuje in vitro oplodnja (IVF). Naime, prema većini studija, uspješnost inseminacije je najveća u prva tri pokušaja, a nakon šestog pokušaja je vrlo malena. 

Inseminacija – video simulacija postupka

Inseminacija – cijena postupka

Cijena inseminacije u privatnim poliklinikama kreće se od 2500 kn.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: inseminacija, inseminacija cijena, proces insemijacija, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu