Medicinski odobrava

Marta Dugonjić, dr. med.

Amnioskopija (ASC) – kada, kako i zašto se izvodi

amnioskopija

Amnioskopija je pregled prilikom kojeg se promatra izgled plodne vode kako bi se procijenila zrelost fetusa i njegova potencijalna ugroženost.

Kada se izvodi amnioskopija?

Pregled se obavlja pri kraju trudnoće ako liječnik procijeni da postoji određeni rizik za plod. U urednoj trudnoći, amnioskopija se provodi dan nakon prekoračenja termina te potom svaka dva dana do porođaja kako bi se pratilo stanje ploda. Žena mora biti dovoljno otvorena kako bi se pregled mogao obaviti.

Kako izgleda pregled?

Pregled traje kratko, a provodi se uvođenjem metalnog tubusa kroz rodnicu do plodovih ovoja. Zato je važno da je vrat maternice već otvoren. Amnioskopski tubus ima poseban izvor hladnog svjetla koje omogućuje promatranje plodne vode kroz plodove ovoje.

amnioskopija

Zašto se izvodi amnioskopija?

Izgled plodne vode mijenja se tijekom trudnoće, posebno kada se približi predviđeno vrijeme porođaja. Amnioskopijom liječnik može utvrditi stanje ploda. Pred termin, plodna voda postaje mliječne boje što je pokazatelj zrelosti ploda i bliženja poroda. Ako je plodna voda zelenkaste boje, znači da je došlo do zagađivanja plodne vode prvom stolicom (mekonijem) i potrebno je hitno dovršavanje trudnoće dok nije došlo do ugrožavanja zdravlja ploda.

Moguće komplikacije

Sama metoda je bezbolna, premda za neke žene može biti bolna i neugodna. Moguća komplikacija prilikom pregleda odnosi se na slučajno probijanje plodovog ovoja amnioskopom (metalnim tubusom) što se danas, zahvaljujući ultrazvuku koji jasno pokazuje položaj ploda, izuzetno rijetko događa.

Cijena pregleda

Pregled se vrši na zahtjev liječnika preko uputnice HZZO-a, a u privatnim klinikama cijena pregleda kreće se od 100 do 200 kuna.

Članak uređen:

Ocijenite članak

3.63 / 5   8

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: amnioskopija, Aminoskopija, Od cega se zamuti plodna voda, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Amnioskopija (ASC) – kada, kako i zašto se izvodi

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.