Prva takva velika studija: Kod jednog spola manjak interesa za seks povezan s rizikom od prerane smrti

Smanjen seksualni nagon u muškaraca može se povezati s povećanim rizikom od prerane smrti

Smanjen seksualni nagon u muškaraca može se povezati s povećanim rizikom od prerane smrti, pokazala je japanska studija. Uzročnu vezu između mortaliteta i libida znanstvenici tek trebaju utvrditi, no pretpostavljaju da bi smanjen libido mogao biti suptilna naznaka nekih drugih zdravstvenih problema

Seksualni interes je važan jer je općenito pokazatelj dobrog zdravlja i kvalitete življenja.

Analiza objavljena u časopisu Plos One temelji se na podacima prikupljenim među 20.969 sudionika (8.558 muškaraca i 12.411 žena) starijih od 40 godina, koji su obavljali redovite sistematske preglede u japanskoj prefekturi Yamagati. 

Skupina znanstvenika sa Sveučilišta Yamagata proučila je spolni interes ispitanika, o čemu su se sudionici studije sami izjasnili u upitniku, te je pratila njihovo zdravstveno stanje u idućih šest godina.

Od prvobitnih 20.969 ispitanika u promatranom ih je razdoblju umrlo 503, prenosi portal Science Alert

Pokazalo se da je smrtnost od svih ostalih uzroka znatno veća u muškaraca koji su prijavili da im manjka interesa za seks
FOTO: Shutterstock

Povezanost je zamijećena i nakon što su isključeni ostali rizični čimbenici

Istraživana je i povezanost između seksualnog interesa i povećane smrtnosti od svih ostalih uzroka, poput smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti ili smrtnog ishoda od raka.

Pokazalo se da je smrtnost od svih ostalih uzroka znatno veća u muškaraca koji su prijavili da im manjka interesa za seks. 

Povezanost je zamijećena i nakon što su isključeni ostali rizični čimbenici, poput visokog tlaka, dijabetesa, pušenja, konzumacije alkohola, prekomjerne tjelesne težine i stresa

Autori su istaknuli:

Ovo je prva studija koja se bavila vezom između libida i mortaliteta u većoj zajednici. 
Moguće je da je manjak seksualnog nagona povezan s nezdravim životnim navikama muškaraca
FOTO: Shutterstock

Uzrok tek treba otkriti, ali postoje nagađanja

Žene su češće prijavljivale manjak seksualne zainteresiranosti (16 %) od muškaraca (8 %), ali kod njih nije otkrivena veza između smanjenog libida i mortaliteta kao u muškaraca. 

Pošto je studija bila isključivo opservacijska, znanstvenici nisu mogli utvrditi koji je faktor uzrok, a koji posljedica:

Moguće je da je manjak seksualnog nagona povezan s nezdravim životnim navikama muškaraca. No, moguće je i da je on povezan s upalnim, neuroendokrinim i imunosnim promjenama u organizimu. 

Bit će potrebna dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo što se točno događa, ali čak je i otkriće potencijalne povezanosti važan korak, smatraju japanski znanstvenici. 

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu