Imamo gotovo 600 neotkrivenih slučajeva raka prostate godišnje: Dugo nema simptoma, zato su važni preventivni pregledi

Nakon dvije godine pauze Hrvatsko društvo bolesnika s rakom prostate, uz podršku Grada Zagreba i Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, organiziralo je na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića novo izdanje akcije “Svi za njega”. Radi se javno-zdravstvenoj inicijativi kojom Udruga želi upozoriti na nužnost preventivnih pregleda i što ranije dijagnostike kako bismo smanjili smrtnost oboljelih od ovog sijela raka po kojoj smo trenutno među najgorima u Europi. 

Akciji na trgu je kao izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba prisusutvovala Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom. Članovi Udruge i okupljeni uzvanici su tom prilikom građanima dijelili informativne letke, a to je ujedno bila i odlična prilika za razmjenu iskustava i razgovor s liječnicima.

FOTO: Hrvatsko društvo bolesnika s rakom prostate (Mirela Šentija Knežević i Velimir Korak)

Rak prostate u početnoj fazi nema simptoma, zbog čega se otežano otkriva

Rak prostate drugi je najčešći oblik raka kod muškaraca u Hrvatskoj i od njega godišnje oboli oko 2.800 osoba, a prema podacima iz 2021. godine upravo je od tog karcinoma umrlo njih 805.

Prema usporednim podacima o incidenciji raka prostate u EU populaciji, u Hrvatskoj se dijagnosticira oko 20 % manje raka prostate (stopa incidencije u Hrvatskoj je 122,1 oboljelih na 100.000 stanovnika, a EU prosjek je 153,9 oboljelih na 100.000 stanovnika), što sugerira da realno u populaciji godišnje imamo gotovo 600 neotkrivenih bolesnika kojima je zbog izostanka dijagnoze značajno smanjen životni vijek.

Predsjednik Društva Velimir Korak je istaknuo:

Rak prostate najčešće napada muškarce u dobi iznad 50 godina, to su muškarci koji su na vrhuncu svojih karijera, ekonomski nositelji svojih obitelji i zajednica. Rak prostate u početnoj fazi nema simptoma, zbog čega se otežano otkriva, a simptomi se nažalost javljaju tek nakon što se rak proširi. Zato je glavni cilj akcije “Svi za njega” osvještavanje važnosti prevencije i ranog otkrivanja. Preventivni pregledi su izuzetno važni, cijelo društvo tu treba napraviti hrabriji iskorak u tom smjeru jer na taj način doslovno spašavamo živote.

Pozvao je sve oboljele i njihove bližnje da im se jave i uključe u rad Udruge:

Kada ljudi dođu k nama u Udrugu, preplašeni su i ne znaju što ih sve čeka. Mi smo tu da zajedno s njima prolazimo kroz sve njihove strahove, razmjenjujemo iskustva, razgovaramo o liječenju, potencijalnim nuspojavama bolesti i terapija, i zato smo članovima osigurali i psihološku pomoć.

Pročitajte članke:

FOTO: Hrvatsko društvo bolesnika s rakom prostate

Važno je pravovremeno početi s pregledima

Dok je u Hrvatskoj rak prostate drugi uzrok smrti od raka kod muškaraca, u svijetu je on tek na petom mjestu po smrtnosti. Na temelju podataka SEER programa u periodu od 2008. do 2014., petogodišnja stopa smrtnosti kod bolesnika s metastatskim rakom prostate pri postavljanju dijagnoze bila je 70 %, u usporedbi s gotovo 0 % kod bolesnika s dijagnosticiranim lokaliziranim ili regionalnim rakom prostate (NCI, 2019c).

Stručnjaci tvrde kako se kombinacijom ranog otkrivanja bolesti i široke dostupnosti suvremenih terapija dokazano može produljiti život pacijenata i pozitivno utjecati na nepovoljne brojke smrtnosti.

Docentica Marija Gamulin iz Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb objasnila je kad treba otići na prvi pregled:

Muškarci koji u obitelji nemaju nikoga tko je obolio od raka prostate prvi pregled bi trebali obaviti oko svoje 50. godine, dok bi muškarci iz one skupine koja je imala rak u obitelji prvi pregled urologa trebali obaviti i nekoliko godina ranije. Iako su najrizičnija skupina muškarci u dobi iznad 65 godina, naša ciljna skupina u podizanju svijesti o važnosti ranog otkrivanja su i svi ovi mlađi od 65 godina. Naime, ako se rak otkrije u ranoj fazi, on je u više od 90 % slučajeva izlječiv.
FOTO: Hrvatsko društvo bolesnika s rakom prostate

U Hrvatskoj dostupne sve metode liječenja kao i u inozemstvu

Kako su naglasili u Udruzi, Hrvatska treba još mnogo poraditi na prevenciji i ranom otkrivanju te bolesti, no u isto su vrijeme pacijenti zadovoljni dostupnošću i izborom terapija. Iz Udruge upozoravaju da se u najavljenoj reformi zdravstvenog sustava nikako ne bi smjelo štediti na dostupnosti i izboru terapija jer bi na taj način jednim potezom napravili tri koraka unazad u borbi Hrvatske s ovom bolešću.

Na to se osvrnuo i urolog prim. dr. sc. Tomislav Kuliš:

Rak prostate je jedna dinamična bolest i dinamično polje u medicini. Svake godine se razvija nova terapija i mi se kao struka trudimo konstantno uvoditi nove tehnike liječenja te u tome imamo podršku Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Danas u Hrvatskoj možemo ponuditi pacijentima sve metode koje su trenutno dostupne i u inozemstvu. Čim kliničke studije pokažu učinkovitost metode, ona se implementira i za potrebe naših pacijenata.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Hrvatskog društva bolesnika s rakom prostate.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Hrvatsko društvo bolesnika s rakom prostate

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu