Želite biti sigurni da se vaša beba osjeća voljeno? Radite ovih 10 stvari, dokazano je da pomažu

Novorođenčad više voli majčin glas, posebno kada ga karakteriziraju veseli govor i pojednostavljeni jezik

Želite biti sigurni da se vaša beba osjeća voljeno? Prema portalu Psychology Today ovih 10 radnji potiču osjećaje ljubavi, sreće i smirenosti. Dokazano je da te radnje pozitivno utječu na razvoj mozga, mijenjaju DNK nabolje i postavljaju temelje za buduće jezične vještine, akademsko učenje, kvalitetne odnose i sveukupno zadovoljstvo životom.

Veselo pričanje

Novorođenčad više voli majčin glas, posebno kada ga karakteriziraju veseli govor i pojednostavljeni jezik. Ovakva vrsta govora naziva se “motherese“, a može pomoći u učenju jezika angažiranjem emocija i naglašavanjem jezične strukture.

Pročitajte članak “Znanstvenici poručuju: Razgovarajte s bebom čim više! To može potaknuti razvoj važnog organa i određene sposobnosti u budućnosti“.

Kontakt očima

Uspostavljanje kontakta očima s dojenčadi potiče sreću, zbližavanje i razvoj mozga. Kontakt očima povezan je sa sinkroniziranim moždanim valovima između roditelja i djeteta, što pozitivno utječe na razvoj vokabulara.

Maženje i grljenje

Fizički kontakt, kao što je kontakt koža na kožu, potiče osjećaj ljubavi i povezivanje. Ima dugotrajne učinke na molekularni profil djeteta, utječe na razvoj DNK i smanjuje pokazatelje majčinskog stresa.

Usklađivanje

Usklađivanje, sposobnost da se odgovori na djetetove potrebe (toplina, hrana, san, sigurnost i ljubav), jača regije mozga ključne za društveno, kognitivno i emocionalno funkcioniranje.

Igranje

Ravnoteža između samostalne igre i interaktivne igre pridonosi djetetovu rastu. Kvalitetna igra predviđa pozitivne promjene u oksitocinskim sustavima i DNK.

Samostalna igra pomaže dojenčadi razviti osjetilna iskustva, motoričke vještine i samosvijest.

Pročitajte članak “Dječja igra: Važnija je u razvoju nego što se misli! Psihologinja donosi savjete za roditelje i odgojitelje“.

Ravnoteža između samostalne igre i interaktivne igre pridonosi djetetovu rastu
FOTO: Shutterstock

Osmijeh

Majčin osmjeh izaziva veće osmijehe kod beba, potičući zajednički pozitivan učinak. Dojenčad u dobi od četiri mjeseca tempira svoj osmijeh kako bi izmamila pozitivne odgovore svojih majki, aktivirajući opsežne moždane mreže i osiguravajući dopaminsku nagradu.

Pjevanje ili puštanje glazbe

Vesela glazba ima umirujući učinak na bebe, utječe na njihovo raspoloženje i pridonosi razvoju jezika. Pjevanje i sviranje utječu na razvoj pažnje kod dojenčadi, a ritmičke informacije igraju ključnu ulogu u ranom učenju jezika.

Čitanje

Čitanje dojenčadi povezano je s povećanom toplinom i osjetljivošću roditelja, što dovodi do smanjenog stresa kod roditelja. Dosljedne navike čitanja pozitivno utječu na razvoj jezičnih vještina kod djece u budućnosti.

Pročitajte članak “Pouka bajke i dječji razvoj: Psihologinja otkriva kako bajke utječu na djecu i kada je najbolje krenuti s čitanjem djetetu“.

Rituali i rutine

Obiteljske rutine i rituali pridonose zdravlju djece, akademskom uspjehu i jačim obiteljskim odnosima. Predvidljivost u rutinama pomaže dojenčadi u samoregulaciji, dosljednosti i osjećaju sigurnosti.

Smireno i radosno raspoloženje

Dojenčad je osjetljiva na emocionalna stanja svojih roditelja. Pozitivne emocije kod dojenčadi povezane su sa zadovoljstvom životom odraslih i predviđaju uspjeh u obrazovanju.

Ukratko, namjerne i pozitivne interakcije s dojenčadi imaju trajne učinke, utječu na njihovu dobrobit, razvoj mozga i budući uspjeh u različitim aspektima života.

​Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Leyba, E. (2024). 10 Science-Backed Ways to Help Babies Feel Loved. Psychology Today.
  2. Cetincelik, M. i sur. (2021). Do the eyes have it? A systematic review on the role of eye gaze in infant language development. Frontiers in Psychology, 589096.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu