Zagrljaj i njegov utjecaj na zdravlje: Psihologinja otkriva koliko su zagrljaji moćni i zašto ih trebamo više

Zagrljaj

Zagrljaji su oblik komunikacije koji koristimo u različitim situacijama – kada smo sretni, tužni, uzbuđeni … Neovisno o situaciji, zagrljaji pružaju osjećaj povezanosti i utjehe, a istraživanja pokazuju da mogu imati i značajni utjecaj na naše zdravlje.

Dana 21. siječnja obilježava se Međunarodni dan zagrljaja kojim se promiču ljubav i ljubaznost kroz zagrljaje. Utemeljitelj ovog dana, Kevin Zaborney, vjerovao je da nam je potreban poseban dan kojim bi se promicalo učestalije izražavanje emocija među ljudima u svrhu pospješivanja komunikacije.

U nastavku ćete saznati više o važnosti i značaju ljudskog dodira te utjecaju zagrljaja na naše zdravlje.

Dodir je iznimno snažan oblik neverbalne komunikacije kojim se mogu prenijeti različite informacije i osjećaji
FOTO: Shutterstock

Značaj ljudskog dodira

Ponašanje pojedinca unutar društva temelji se na komunikaciji, tj. procesu prijenosa informacija. Komunikacija može biti verbalna (razmjena poruka govorom) ili neverbalna (razmjena poruka bez govora, oblicima poput izraza lica i gesta).

Dodir je iznimno snažan oblik neverbalne komunikacije kojim se mogu prenijeti različite informacije i osjećaji. Koža, najveći organ u tijelu, sadrži receptore koji izazivaju emocionalne reakcije, što čini ovaj način komunikacije iznimno moćnim.

Dodir može utjecati na ljudske stavove i ponašanja te doprinosi osjećaju povezanosti među ljudima.

Dodir se kao oblik komunikacije koristi u profesionalnim, prijateljskim i ljubavnim odnosima. Rukovanje, tapšanje i glađenje samo su neki od oblika dodira, a informacije koje prenose ovise o jačini, dužini trajanja, kontekstu i kulturi.

Jedan od uobičajenih načina dodira u mnogim kulturama upravo je zagrljaj. Zagrljajem se mogu komunicirati toplina, podrška pa i utjeha. Dobra komunikacija i izražavanje privrženosti ključ su svake veze, neovisno radi li se o romantičnom ili prijateljskom tipu odnosa.

Više o komunikaciji možete saznati u članku “Interpersonalna komunikacija – vrste, oblici i savjeti“.

Nadalje, ljudskim dodirom i zagrljajima potiče se proizvodnja oksitocina, hormona koji doprinosi osjećajima povezanosti i djeluje na smanjenje anksioznosti. Zagrljaji mogu imati značajne utjecaje na zdravlje, o čemu ćete saznati u nastavku.

Vrste zagrljaja
FOTO: Shutterstock

Vrste zagrljaja

Zagrljaji se događaju u različitim situacijama i iz različitih razloga. Grljenje druge osobe može nastupiti:

  • u situacijama pozdravljanja
  • prilikom rastanka
  • kao utjeha
  • kao izraz privrženosti
  • itd.

Zagrljaji također mogu izgledati različito – od uobičajenog spajanja tijela s prednje strane, grljenja osobe s leđa, do grljenja sa strane. Trajanje zagrljaja ovisi o situaciji, a najčešće traju oko tri sekunde. Istraživanje objavljeno 2021. godine u časopisu Acta psychologica pokazalo je da su duži zagrljaji, u rasponu 5 – 10 sekundi, ugodniji nego kratki zagrljaji.

Utjecaj zagrljaja na zdravlje

Zagrljaji imaju velik značaj u komunikaciji i stvaranju osjećaja povezanosti. Zagrljaji i osjećaji povezanosti mogu pozitivno utjecati na mentalno, ali i na fizičko zdravlje.

Emocionalna podrška od ljubavnog partnera, kao i ljubavni zagrljaj od partnera izrazito pozitivno utječu na zdravlje. Istraživanje objavljeno 2005. godine u časopisu Biological psychology pokazalo je da su učestaliji zagrljaji partnera povezani sa smanjenim krvnim tlakom i otkucajima srca kod žena.

Zagrljaji imaju velik značaj u komunikaciji i stvaranju osjećaja povezanosti
FOTO: Shutterstock

Zagrljaji mogu biti moćan način smanjenja stresa. Kao što smo već spomenuli, dodirom se potiče lučenje hormona oksitocina, koji je poznat po svojim antistresnim učincima poput smanjenja krvnog tlaka i razine kortizola.

Istraživanje objavljeno 2022. godine u časopisu PLOS One pokazalo je da zagrljaji partnera kod žena umanjuju reakciju na stres. Prema istraživanju, žene koje su grlile partnera prije stresne situacije imale su niže razine kortizola, hormona koji se, između ostalog, povećano proizvodi u stresnim situacijama. Povećane razine glukokortikoida mogu negativno djelovati na pamćenje, stoga je značajna spoznaja da zagrljaji mogu usporiti njihovu proizvodnju u stresnim situacijama.

Ako vas, primjerice, čeka stresna situacija kao što su polaganje ispita ili prezentiranje, prilikom kojih je iznimno važno da vam pamćenje dobro funkcionira, grljenje partnera može doprinijeti smanjenju stresa.

Zagrljaji pozitivno utječu na mentalno i fizičko zdravlje te pospješuju međuljudske odnose, komunikaciju i osjećaje povezanosti. Zato ne zaboravite zagrliti osobu do koje vam je stalo i na taj način joj pružiti sreću.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Berretz, G. i sur. (2022). Romantic partner embraces reduce cortisol release after acute stress induction in women but not in men. PLOS One, 17(5): e0266887.
  2. Dueren, A. L. i sur. (2021). The influence of duration, arm crossing style, gender, and emotional closeness on hugging behaviour. Acta psychologica, 221: 103441.
  3. Forsell, L. M. i Åström, J. A. (2012). Meanings of hugging: From greeting behavior to touching implications. Comprehensive Psychology, 1: 02–17.
  4. Gallace, A. i Spence, C. (2010). The science of interpersonal touch: an overview. Neuroscience & Biobehavioral Reviews, 34(2): 246–259.
  5. Light, K. C. i sur. (2005). More frequent partner hugs and higher oxytocin levels are linked to lower blood pressure and heart rate in premenopausal women. Biological psychology, 69(1): 5–21.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu