U Hrvatskoj su prošle godine suicid počinile 572 osobe: U subotu organizirano paljenje lampiona kako bi se ukazalo na potrebu pojačane prevencije

U Hrvatskoj su prošle godine suicid počinile 572 osobe

Svjetski dan prevencije suicida (10. rujna) obilježava se diljem svijeta radi podizanja svijesti u javnosti o sve većem problemu suicida među stanovništvom. Godišnje u svijetu samoubojstvo počini gotovo milijun ljudi, a brojka se svake godine povećava. U Republici Hrvatskoj tijekom prošle godine suicid su počinile 572 osobe.

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, žene su počinile 125 suicida, a muškarci 447, što je otprilike tri i pol puta veći broj. U dobnoj skupini 0 – 18 godina (djeca) bilo je sedam izvršenih suicida i ukupno čak 70 pokušaja samoubojstava. Od svih dobnih skupina najviše su suicida počinile osobe iznad 65 godina, njih čak 225 oduzelo je sebi život, što predstavlja 39,3 % od ukupnog broja suicida u Republici Hrvatskoj.

Od svih policijskih uprava daleko je najveći broj izvršenih samoubojstava zabilježila PU zagrebačka, njih 116, dok drugo mjesto zauzima PU osječko-baranjska s 52 izvršena samoubojstva, čime je prestigla PU splitsko-dalmatinsku, koja je godinu ranije držala drugo mjesto (izvor: MUP – Statistički pregled temeljnih sigurnosnih pokazatelja i rezultata rada u 2021. godini).

Svjetski dan prevencije suicida
FOTO: Shutterstock

Obilježavanje Svjetskog dana prevencije suicida

Udruga Životna linija zalaže se širenje svijesti o potrebi pojačane prevencije suicida u Republici Hrvatskoj. Djeluje na volonterskoj osnovi i pruža podršku suicidalnim i depresivnim osobama. Svi koji trebaju pomoć mogu se obratiti na e-adresu udruge pomoc@pomoc.hr. Volonteri se udruzi mogu pridružiti slanjem poruka na info@zivotnalinija.hr.

U subotu 10. rujna 2022. godine Udruga Životna linija upalit će zajedno s građanima 572 svijeće (lampiona) na Trgu kralja Tomislava, ispred Glavnog kolodvora u Zagrebu u spomen na isti broj osoba koje su tijekom prošle godine preminule počinivši suicid. Osigurane su svijeće za sve građane koji ih žele zapaliti za preminule od suicida i time izraziti svoje žaljenje. Svijeće će građani moći upaliti od 13 do 19 sati. Za navedenu su akciju ishođene sve potrebne dozvole.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Udruge Životna linija.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu