U Hrvatskoj dijagnozu raka svake godine dobije 25.000 osoba: Tri od pet treba psihološku pomoć! Udruga SVE za NJU realizirala cijeli projekt u prvih šest mjeseci

U Hrvatskoj dijagnozu raka svake godine dobije 25.000 osoba

Svaka treća osoba u Hrvatskoj oboljet će od neke vrste raka, a godišnje dijagnozu dobije čak 25.000 osoba. U nošenju s teškom dijagnozom i bolesti tri od pet oboljelih treba barem inicijalnu psihološku podršku kojom se može poboljšati kvaliteta njihova života, ali i ishodi liječenja. Mnogi se, nažalost, i dalje ustručavaju zatražiti podršku, zbog čega je Udruga žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU u travnju 2022. pokrenula projekt “Osnaži, pomaži – zajednica rakobornih” u trajanju od godinu dana, financiran iz Europskog socijalnog fonda u sklopu programa 2014. – 2020.

Koliko je pružanje psihološke pomoći onkološkim bolesnicima važno i potrebno govori i podatak da je svih 625 individualnih savjetovanja predviđenih projektom, kao i više od 20 sastanaka grupe podrške, realizirano već unutar prvih šest mjeseci trajanja projekta.

Dio savjetovanja odvijao se uživo, a dio telefonom ili preko neke od digitalnih platformi, a sve prilagođeno korisnicama i njihovim mogućnostima.
Ivana Mihaljević, korisnica savjetovanja
FOTO: Udruga SVE za NJU

Ivana Mihaljević, korisnica savjetovanja, ističe:

Dijagnoza karcinoma bila mi je veliki šok i rastrgala me u komadiće, a biti bolesna nije se uklapalo u moj život. Kada sam započela razgovore sa psihologom, očekivala sam instant promjenu, ali rad na sebi mora biti konstantan. Iako još uvijek učim kako voljeti i prihvatiti nesavršenu sebe, kako unaprijediti odnos sa sobom, ali i drugima, moj život je postao kvalitetniji stalnim radom na sebi. Kroz psihološku podršku dobila sam više od onoga što sam očekivala, zdravu podršku i utjehu te sam neizmjerno zahvalna na svoj pomoći i smjernicama koje sam dobila u sklopu projekta.

Iako su u 2022. realizirana sva predviđena savjetovanja, sve korisnice i korisnici mogu zatražiti pomoć i izvan projekta, poručuju iz SVE za NJU. Tako je u Centru za psihološku pomoć u protekloj godini održano više od 2.500 individualnih savjetovanja ili gotovo sedam dnevno.

Pročitajte članke:

Osnaži, pomaži - zajednica rakobornih
FOTO: Udruga SVE za NJU

Edukacije i dalje traju

Kako bi se pružila kvalitetna i adekvatna pomoć oboljelima od raka te ojačala infrastruktura daljnje podrške, u sklopu projekta još uvijek su u tijeku edukacije volontera i zaposlenika Udruge SVE za NJU i partnera – Hrvatske udruge leukemija i limfomi, a uskoro kreće i “in-house” edukacija volontera u Udruzi za pomoć ženama oboljelima od raka dojke Sv. Agata – Glina.

Dr. Sanja Štingl Vlašić, predsjednica Udruge Sv. Agata iz Gline, naglašava:

Izuzetno smo sretni i ponosni što smo partner projektu “Osnaži, pomaži – zajednica rakobornih”, u sklopu kojeg s Udrugom SVE za NJU educiramo volonterke za pružanje peer podrške onkološkim bolesnicima. Suština edukacije je prijenos znanja i iskustva, informiranje, prepoznavanje potreba bolesnica te njihovo upućivanje prema stručnim osobama radi pružanja adekvatne psihološke podrške, a edukacija uključuje i superviziju volonterki od strane stručnjaka. Vjerujemo da će ovo unaprijediti opseg i kvalitetu rada Udruge i time pružiti još bolju pomoć onima kojima je to najpotrebnije.

Projekt su sufinancirali Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, koji uz Nacionalnu zakladu za razvoj civilnog društva sudjeluje u projektu kao Posredničko tijelo.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Udruge SVE za NJU.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu