Što učiniti kada dijete govori užasne stvari?

kada dijete govori užasne stvari

Kada djeca kažu stvari poput “Volio bih da sam mrtav!”, “Mrzim svoju sestru!” ili “Ubit ću te!” – to može kod roditelja izazvati osjećaje straha, ljutnje, brige i bespomoćnosti.

Obično bi roditelji mogli kazniti svoju djecu zbog ovih riječi, inzistirati da govore lijepo ili pokušati protumačiti što rečeno doista znači. Također, mogli bi oštro reagirati, zahtijevajući objašnjenja za ove intenzivne izjave.

Međutim, te reakcije obično ne pomažu jer je dijete u visoko emocionalnom stanju, a emocionalne reakcije roditelja mogu pogoršati situaciju, navodeći dijete da ponavlja ove dramatične riječi. To može izazvati paniku kod roditelja, strahujući da bi njihovo dijete moglo biti ozbiljno ugroženo, što je rijetko slučaj.

Razumijevanje značenja iza tih riječi

Mala djeca često koriste ekstreman jezik kako bi izrazila snažne emocije koje inače ne mogu artikulirati.

Hvataju se najintenzivnijih riječi koje poznaju, ne svjesnim izborom, već zato što je njihovo logično razmišljanje preplavljeno emocijama.

Učinkovito reagiranje

Spoznaja o tome može vas uputiti na konstruktivnije odgovore. Započnite s priznavanjem intenziteta djetetovih osjećaja izjavama poput:

  • “To je vrlo snažan način da kažeš da si ljut/ljuta.”
  • “To je vrlo snažan način da mi daš do znanja koliko si tužan/tužna.”.

Ako niste sigurni u djetetove emocije, recite: “To su tako snažne riječi, stvarno mi pokazuju da sada puno toga prolazi kroz tvoju glavu.”.

Mala djeca često koriste ekstreman jezik kako bi izrazila snažne emocije koje inače ne mogu artikulirati
FOTO: Shutterstock

Iznesite te odgovore smireno i suosjećajno, pokazujući da razumijete djetetovu patnju i da mu možete pomoći da upravlja tim velikim emocijama. Odrazite njegove emocije snažno, ali s poštovanjem.

Potaknite brainstorming za bolje načine izražavanja osjećaja, ali nemojte to forsirati. Ključno je slušati i razumjeti da intenzivne riječi signaliziraju intenzivne osjećaje. Da mogu lijepo izraziti svoje osjećaje, to bi i učinili.

Također je ključno razmisliti o tome jeste li previdjeli manje intenzivne izraze vašeg djeteta. Djeca često osjećaju da moraju biti dramatična kako bi privukla pozornost roditelja, slično kao što roditelji ponekad misle da njihova djeca slušaju samo kad viču. Pojačajte svoje napore da slušate i prihvatite ono što čujete bez nužnog slaganja.

Prepoznavanje ozbiljne zabrinutosti

U rijetkim slučajevima, djetetovo ekstremno izražavanje može ukazivati na ozbiljne emocionalne nevolje koje zahtijevaju veću intervenciju. Znakovi toga uključuju stalne poremećaje ponašanja ili produljena razdoblja tuge ili ljutnje.

Ako niste sigurni u ozbiljnost njihovih riječi, prvo isprobajte metodu empatičnog odgovora. Ako to pomaže u ravnoteži njihovih emocija i poboljšava komunikaciju, vjerojatno nije težak slučaj.

Ako pak ovaj pristup ne pomogne, potražite stručno mišljenje od nekoga tko će pažljivo procijeniti situaciju bez žurbe s ekstremnim mjerama, ali također neće odbaciti vaše brige.

Starija djeca

Dok se ovaj članak usredotočuje na mlađu djecu, isti pristup vrijedi i za stariju djecu i adolescente, koji također mogu koristiti intenzivne riječi da izraze svoje emocije. Međutim, kod starije djece postoji veća mogućnost štete, stoga je ključno pažljivo procijeniti rizik.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Cohen, L. J. (2024). When Your Child Says No-Good, Terrible, Scary Things. Psychology Today.
  2. Your Child Says Something Horrifying, What Do You Say? (2021). MacDermott Method.
  3. Violent Talk in Young ChildrenBerkley Parents Network.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu