Psihologinja otkriva kako razgovarati s tinejdžerom

Umjesto jednostavnog usmjeravanja ponašanja ili postavljanja rutinskih pitanja, smisleni razgovori trebali bi se usredotočiti na interese tinejdžera

Psihologinja Dorothy Chin prisjetila se za portal Psychology Today dirljive scene iz filma The Joy Luck Club gdje kćer priopćuje svojoj majci da je postala neovisna.

Ovaj trenutak sažima nepovezanost koja se često osjeća između roditelja i adolescenata jer adolescenti potvrđuju neovisnost, ostavljajući roditelje da se pitaju kada je njihovo dijete odraslo.

Kako se pomiriti s neovisnošću vlastitog djeteta?

Iako se adolescencija često prikazuje kao turbulentna faza s puno izazova, održavanje snažne veze roditelja s tinejdžerima nije samo izvedivo, već je i jednostavnije nego što mnogi pretpostavljaju.

Oslanjajući se na svoju stručnost kao psihologinje i iskustvo kao roditelja tinejdžera, Chin nudi uvide. Ističe potrebu roditelja za redefiniranjem komunikacije tijekom adolescencije.

Umjesto jednostavnog usmjeravanja ponašanja ili postavljanja rutinskih pitanja, smisleni razgovori trebali bi se usredotočiti na interese tinejdžera.

Chin priznaje kulturološke varijacije u dinamici roditelj-dijete, osobito u kolektivističkim kulturama u kojima se ravnopravni razgovor s djecom može činiti nekonvencionalnim. Naglašava da je adolescencija ključno razdoblje individualnog rasta, pozivajući roditelje da prihvate drugačiju dinamiku za dobrobit svojeg djeteta i obitelji.

Dopustite tinejdžerima prostor da samostalno upravljaju svojim emocijama
FOTO: Shutterstock

Dopustite tinejdžerima prostor da samostalno upravljaju svojim emocijama

Nadalje, Chin savjetuje roditeljima da se suzdrže od dominirajućih razgovora, dopuštajući tinejdžerima prostor da samostalno upravljaju svojim emocijama i iskustvima. Iako je prirodno da roditelji osjećaju ponos ili zabrinutost, usklađivanje emocionalnog tona s njihovim tinejdžerima ključno je za podršku njihovom razvoju.

Potičući roditelje da podijele vlastite životne priče i iskustva, Chin naglašava kako adolescenti postaju sve više zainteresirani za prošlost svojih roditelja. Razgovor o vlastitoj povijesti i iskustvima može pomoći vašem tinejdžeru da postigne vlastitu neovisnost.

Dok tinejdžeri pregovaraju o svojem putu prema neovisnosti, korisno im je vidjeti da i njihovi roditelji žive živahnim, neovisnim životom.

Chin dodaje:

Ono što roditelji trebaju shvatiti jest da se tinejdžeri pokušavaju osamostaliti od njih. Da, iščupat će vam srce kad odu od kuće, ali ako ih držite previše čvrsto, veća je njihova potreba da se maknu od vas. Također, živjeti angažiranim životom modelira im mogućnosti za njihovu budućnost.

U konačnici, naglašava važnost prilagodbe komunikacije, poštivanja autonomije adolescenata, dijeljenja osobnih iskustava i modeliranja neovisnog života kako bi se održala snažna povezanost s tinejdžerima tijekom ove transformativne faze.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Chin, D. (2024). How to Talk to Your Teenager. Psychology Today.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu