Pažljivo birajte riječi! Ovih 9 stvari nijedno dijete ne želi čuti od svojih roditelja – čak i ako imate najbolje namjere

Ponekad roditelji mogu nenamjerno reći stvari koje emocionalno povrijede njihovu djecu ili naruše njihovo samopoštovanje

Roditeljstvo je izazovno putovanje ispunjeno trenucima radosti, ali većinu vremena i brigama. Naravno, odgoj djeteta ne ide uvijek glatko. Ponekad roditelji mogu nenamjerno reći stvari koje emocionalno povrijede njihovu djecu ili naruše njihovo samopoštovanje.

Iako roditelji često imaju najbolje namjere, određene fraze i komentari mogu ostaviti trajne ožiljke na djetetovoj psihi.

Sljedeće stvari nijedno dijete ne želi čuti od svojih roditelja, a mi zadiremo u utjecaj koji te riječi mogu imati na djetetov razvoj.

Jedna od najštetnijih stvari koje dijete može čuti od svojih roditelja je da je ono razočaranje
FOTO: Shutterstock

“Ti si pravo razočaranje.”

Jedna od najštetnijih stvari koje dijete može čuti od svojih roditelja je da je ono razočaranje. Djeca prirodno traže odobravanje i potvrdu svojih roditelja, a označavanje njih kao razočarenja može srušiti njihovo samopoštovanje. Ova fraza može dovesti do osjećaja neadekvatnosti, sumnje u sebe, pa čak i depresije, što utječe na njihovo opće dobro i može biti kamen temeljac za razvoj ozbiljnih psihičkih problema u odrasloj dobi.

“Zašto ne možeš biti sličniji bratu/sestri/prijatelju?”

Uspoređivanje djeteta s drugima, bilo da se radi o bratu, sestri ili prijatelju, može biti štetno. To šalje poruku da nije dovoljno dobro takvo kakvo jest i da se mora mjeriti s tuđim standardima. To može potaknuti ogorčenost, ljubomoru i stalnu potrebu za potvrdom, ometajući razvoj zdravog identiteta.

“Nikad ništa nećeš postići.”

Reći djetetu da nikada neće postići uspjeh ili dosegnuti svoj potencijal može biti samoispunjavajuće proročanstvo. Ove riječi mogu demotivirati i srušiti djetetove snove i ambicije, što dovodi do nedostatka samopouzdanja i straha od isprobavanja novih stvari.

Reći djetetu da nikada neće postići uspjeh ili dosegnuti svoj potencijal može biti samoispunjavajuće proročanstvo
FOTO: Shutterstock

“Volio bih da si više kao tvoj brat/sestra.”

Izražavanje sklonosti prema jednom djetetu u odnosu na drugo može stvoriti rivalstvo između braće i sestara i dugotrajne osjećaje ljutnje. To se može preliti i na odraslu dob kada odnos s bratom ili sestrom i dalje može ostati kompetitivan. Primjerice, mogu se natjecati tko će više zarađivati, tko će se prije vjenčati i imati obitelj i sl. Takav način odnosa može negativno otjecati na psihičko zdravlje osobe i usmjeriti ga na potpuno krive životne puteve.

Za roditelje je bitno da se prema svakom djetetu odnose kao prema pojedincu i da cijene njihove jedinstvene kvalitete i talente.

“Preosjetljiv/a si.”

Poništavanje djetetovih emocija odbacivanjem kao pretjerano osjetljivih može dovesti do emocionalnog potiskivanja i poteškoća u izražavanju osjećaja kako dijete odrasta. Za roditelje je ključno da priznaju i podrže djetetova emocionalna iskustva, pomažući mu da razvije emocionalnu inteligenciju.

“Uvijek si problem.”

Etiketiranje djeteta kao problematičnog također može postati samoispunjavajuće proročanstvo. Ovo negativno potkrepljenje može obeshrabriti pozitivno ponašanje i učiniti da se dijete osjeća kao da nikad ništa ne može učiniti kako treba.

Prijetnja djetetu kada ono izražava svoje emocije može ugušiti njegovu sposobnost da komunicira i učinkovito procesuira svoje osjećaje
FOTO: Shutterstock

“Prestani plakati.”

Prijetnja djetetu kada ono izražava svoje emocije može ugušiti njegovu sposobnost da komunicira i učinkovito procesuira svoje osjećaje. Bitno je da roditelji osiguraju siguran prostor svojoj djeci da izraze svoje emocije bez straha od kazne.

“Premlad/a si da razumiješ.”

Minimiziranje djetetovih misli i mišljenja zbog njihove dobi može učiniti da se ono osjeća podcijenjeno. Važno je da roditelji aktivno slušaju i sudjeluju u razgovorima primjerenim dobi svoje djece kako bi potaknuli njihov intelektualni razvoj.

“Žao mi je što te imam/što sam te rodila.”

Ova fraza je među najbolnijim stvarima koje roditelj može reći djetetu. Usađuje osjećaj bezvrijednosti i može dovesti do dubokih emocionalnih ožiljaka. Roditelji bi uvijek trebali imati na umu da njihova djeca nisu tražila da budu rođena i da ih treba voljeti bezuvjetno.

djeca su poput spužvi, upijaju sve oko sebe, uključujući i riječi roditelja
FOTO: Shutterstock

Pažljivo birajte riječi

Roditeljstvo je izazovno, ali vrijedno putovanje koje zahtijeva stalno učenje i rast. Za roditelje je ključno da vode računa o riječima koje biraju kada komuniciraju sa svojom djecom. Iako roditelji mogu pogriješiti, važno je ispričati se i iskupiti se kada su izgovorene uvredljive riječi.

Stvaranje poticajnog okruženja u kojem se djeca osjećaju voljeno, cijenjeno i poštovano ključno je za njihov zdrav emocionalni i psihički razvoj. Zapamtite, djeca su poput spužvi, upijaju sve oko sebe, uključujući i riječi roditelja. Odabirom riječi koje podižu i ohrabruju roditelji mogu pomoći svojoj djeci da napreduju i postanu samouvjerene, emocionalno otporne osobe.

Suprotno ovome, pročitajte što biste svakako trebali gotovo uvijek govoriti svojem djetetu u članku “Najvažnije rečenice koje mame i tate trebaju govoriti svojem djetetu“.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu