Vaša djeca vas ne slušaju? Evo što možete napraviti!

neposlusno-dijete

Ako ste roditelj malog djeteta ili tinejdžera, vjerojatno ste čuli za “standardne tehnike” pomoću kojih možete disciplinirati svoje dijete. Primjerice, djetetu morate čvrsto i ozbiljno objasniti da je određeno ponašanje neprihvatljivo, a zatim mu pokazati i koje su posljedice takvog ponašanja.

Iako se zapravo radi o uspješnim tehnikama, većina roditelja koja ih primjenjuje gotovo da uopće nema uspjeha s njima. Čini se i da roditelji imaju manje uspjeha što je dijete temperamentnije, a razlog je zapravo nemogućnost roditelja da budu smireni u problematičnim situacijama.

U situacijama kada roditelji pokušavaju disciplinirati svoje dijete mogu se javiti osjećaji poput frustracije, ljutnje, tjeskobe pa čak i nedoumice. Međutim, ovo su emocije koje djeca vrlo lako “čitaju”, neovisno o riječima koje roditelji zapravo izgovaraju.

Budući da djeca obraćaju više pažnje na raspoloženje osobe koja im se obraća nego na same riječi, uzrujani roditelj pokrenut će iste osjećaje i kod svog djeteta (neovisno o tome koliko su razumne njegove riječi).

Stoga će se dijete naći u tzv. poziciji “borbe ili bijega”, što će ga natjerati da zauzme obrambeni stav.

adolescent-i-roditelji

Kako prepoznati problematičnu situaciju?

Razmotrite sljedeći primjer: Ivan i Petar su braća. Ivan je igrao video igricu kad ga je Petar upitao može li se igrati s njim. Kad je Ivan odbio, Petar se uzrujao i istrgnuo žicu kontrolera što je prekinulo Ivanovu igricu. Ivan tada ustaje i udara Petra u trbuh. Majka razgovara s Ivanom koji nakon toga snosi teže posljedice nego Petar. Ivan je i dalje uznemiren jer vjeruje kako je Petrova kazna bila blaža nego njegova pa dolazi do izljeva bijesa. Zbog toga i Ivanova majka postaje dodatno uzrujana i uznemirena, a svaki put kada Ivan osjeti majčinu frustraciju, on postaje sve uvjereniji kako je Petar zapravo njezin miljenik. Ovo dovodi do još većeg bijesa, a prepucavanje se nastavlja sve dok Ivan ne postane preumoran (nakon čega majka napokon može odahnuti).

razgovor-s-djetetom

Što možemo naučiti iz ovog primjera?

U ovom primjeru je Ivanova majka napravila sve kako treba, no istovremeno je postala frustrirana nakon prvog pokušaja rješavanja problema.

Nažalost, njeni osjećaji frustracije bili su jedino što je Ivan vidio i čuo. Iz njegove perspektive činilo se kako je majka nepravedna prema njemu (zbog čega je i počeo s protestom), dok je majčina frustracija nastavila rasti zbog neuspješnih pokušaja da mu objasni situaciju.

Ako želite da vas vaše dijete doista sluša, najprije morate naučiti kako kontrolirati vlastite osjećaje, a tek tada se možete upustiti u raspravu s djetetom.

Roditelji koji su istinski smireni kada se obraćaju djetetu koje se nedolično ponaša uglavnom su uspješniji u pokušajima da ga urazume.

Ovo se događa jer, u nedostatku burnih emocija, dijete podsvjesno odražava mirno raspoloženje svojih roditelja te se smanjuje njegova aktivnost. Na ovaj način djetetu će vaše riječi biti puno jasnije.

Takvi roditelji nisu ni po čemu posebno bolji od vas osim po tome što su neke stvari iznova učili ili su se educirali o vlastitim odgojnim metodama. Možda je njihovo dijete drugačijeg temperamenta te im je ponekad lakše objasniti mu situaciju.

No, nemojte se obeshrabriti. Za svako dijete postoji određen način smirivanja, ali možda vi još uvijek niste pronašli onaj najbolji. U nastavku saznajte nekoliko zanimljivih odgojnih savjeta koji bi vam mogli biti korisni u odgoju djece.

Savjeti za učinkovitu disciplinu kod djece

Djeca nas često znaju izbaciti iz takta svojim postupcima zbog čega ponekad ne znamo kako se postaviti te kako reagirati. Sljedećih nekoliko savjeta vam možda u tome pomogne.

Definirajte jasna pravila ponašanja

Odgoj djece bi se trebao bazirati na određenim pravilima koja bi djeci trebala biti predstavljena na jasan i zabavan način.

Pokušajte zajedno s djetetom izraditi plakat s pravilima ponašanja kojega ćete moći staviti na vidljivo mjesto. Primjerice, ako dijete ne želi sjesti za stol i večerati, uzmite ga za ruku i odvedite do plakata te jasno pokažite na pravilo koje glasi da se tijekom jela treba sjediti za stolom.

Ako i tada ne posluša, pokušajte mu još jedanput smireno objasniti da treba sjesti za stol i jesti.

Zajedno raspravljajte o negativnim posljedicama

Naravno, može se dogoditi da dijete neće niti nakon svih vaših pokušaja poslušati ono što ste rekli nakon čega bi trebalo snositi određene posljedice, odnosno biti svjesno da postoje određene sankcije za neizvršavanje pravila.

Te posljedice bi također trebali definirati unaprijed i objasniti tako da ih dijete zna te da bude svjesno da se neka pravila moraju poštovati.

Oduzmite mu određene povlastice ili koristite neke druge vrste sankcija kako bi dijete učilo iz svojih pogrešaka. Dobro razmotrite koje će posljedice biti najučinkovitije te imajte na umu da bi one trebale biti djetetu logične i jasne kako bi znalo zašto ih je dobilo.

Bilo bi korisno da i otac i majka zajedno donesu odluku koje će posljedice biti najučinkovitije te da se oboje drže istih u svim situacijama neizvršavanja određenih pravila. Vjerojatnije je da će vas djeca poslušati ako ste dosljedni u svojim postupcima.

Koristite pozitivna potkrepljenja

Ako postoje negativne posljedice za nepoštivanje određenih pravila, trebale bi postojati i pozitivne posljedice za poštivanje pravila. Motivirajte dijete da slijedi pravila pomoću pozitivnih potkrepljenja.

Pažljivo pratite djetetovo ponašanje te mu pohvalama dajte do znanja da je nešto dobro napravilo. Studija objavljena u znanstvenom časopisu Development and psychopathology ističe kako pridavanje pozornosti dobrim djelima rezultira pridavanjem većeg značaja istim.

Ono što trebate posebno paziti u odgoju je sustav nagrađivanja. Neki roditelji znaju pretjerivati s nagradama za određeno ponašanje zbog čega djeca s vremenom shvate princip i započnu manipulirati s vama.

Stoga vam preporučujemo da budete kreativni i jednostavni s dodjeljivanjem nagrada. Umjesto kupovanja skupih igračaka za uzorno ponašanje, pokušajte osmisliti naljepnice ili značke koje dijete može skupljati te na kraju zamijeniti za nešto što mu ponudite (npr. zajednički izlet u prirodu, novi crtić, duže druženje na igralištu s prijateljima).

Upozorenja prije negativne posljedice

S djecom trebate biti izraziti strpljivi stoga nije ni čudno da mu više puta trebate ponoviti iste stvari kako bi vas shvatilo.

Stoga bi bilo dobro da prije negativne posljedice za određeno ponašanje djetetu pokušate dati određeno upozorenje koje ujedno može biti prilika da ispravi trenutno ponašanje.

No, imajte na umu da bi vas dijete pritom moglo vrlo lako isprovocirati svojim odbijanjem izvršavanja zahtjeva stoga pokušajte ostati maksimalno smireni i nemojte vikati na njega.

Neka bude svjesno da ima priliku odmah popraviti svoje ponašanje, ali da ima pravo to i odbiti napraviti nakon čega će uslijediti negativno potkrepljenje.

Jasna upozorenja mogu djetetu dati do znanja da ste zaista ozbiljni i dosljedni u svojim postupcima te da je krajnje vrijeme da vas posluša.

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Lansford, J. E., Godwin, J., Bornstein, M. H., Chang, L., Deater-Deckard, K., Di Giunta, L. i Skinner, A. T. (2017). Reward sensitivity, impulse control, and social cognition as mediators of the link between childhood family adversity and externalizing behavior in eight countries. Development and psychopathology, 29(5), 1675-1688.
  2. Morin, A. (2018). 6 Ways to Discipline Kids Without Yelling. Verywell family.

Ocijenite članak

4.75 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu