Nema više čekanja na magnetsku rezonancu! Za otkrivanje brzorastuće Alzheimerove bolesti koristit će se nova vrsta testiranja

Za otkrivanje brzorastuće Alzheimerove bolesti koristit će se nova vrsta testiranja

Alzheimerova bolest, iscrpljujuće i progresivno neurodegenerativno stanje, sve je veći zdravstveni problem diljem svijeta. Bolest je obilježena postupnim opadanjem kognitivnih sposobnosti, gubitkom pamćenja i promjenama u ponašanju, što predstavlja značajne izazove za pojedince i njihove obitelji.

Tradicionalne dijagnostičke metode, poput magnetske rezonance i kognitivnih testova, imaju ograničenja zbog potrebe za specijaliziranim ustanovama i osobljem. Međutim, nedavna dostignuća, kao što su krvni testovi, nude nadu za pristupačnije otkrivanje Alzheimerove bolesti, potencijalno omogućujući raniju intervenciju i poboljšanu njegu pacijenata.

Krvni testovi nude potencijal za poboljšanje točnosti i praktičnosti dijagnosticiranja i praćenja Alzheimerove bolesti
FOTO: Shutterstock

Krvni testovi kao nova dijagnostička metoda

Krvni testovi nude potencijal za poboljšanje točnosti i praktičnosti dijagnosticiranja i praćenja Alzheimerove bolesti od koje pati više od 50 milijuna ljudi i očekuje se da će broj i dalje rasti. Trenutačne dijagnostičke metode, kao što su MRI skeniranja i kognitivni testovi, imaju ograničenja zbog potrebe za specijaliziranim objektima i obučenim osobljem.

Tvrtka Quest Diagnostics je nedavno predstavila AD-Detect Test, čiji je cilj učiniti testiranje na Alzheimerovu bolest dostupnijim, posebno za one s kognitivnim padom, blagim simptomima kognitivnog oštećenja ili obiteljskom poviješću bolesti. Test mjeri omjer dvaju peptida amiloid-beta proteina, A-beta 42 i A-beta 40, koristeći vrlo osjetljivu metodu zvanu tandem masena spektrometrija.

Međutim, pristup testu mora biti propisan i pod nadzorom liječnika.
Quest Diagnostics naglašava važnost savjetovanja s liječnikom za daljnju procjenu i raspravu o sljedećim koracima
FOTO: Shutterstock

Test je dostupan samo u SAD-u

Nažalost, ovaj test trenutno je dostupan samo u SAD-u, ali njegov razvoj i dalje pobuđuje nadu da bi se mogao naći i na europskim tržištima.

Iako je test vrijedan alat za procjenu rizika od Alzheimerove bolesti, on nije konačan dijagnostički alat. Quest Diagnostics naglašava važnost savjetovanja s liječnikom za daljnju procjenu i raspravu o sljedećim koracima.

Dr. Raymond J. Tesi, CEO i CMO tvrtke INmune Bio (biotehnološka tvrtka kojoj je cilj koristiti elemente imunološkog sustava u borbi protiv raka i Alzheimerove bolesti), za portal Medical News Today je izjavio da test otkriva beta-amiloid, koji je prisutan kod mnogih osoba s normalnom kognicijom i kod svih pacijenata s Alzheimerovom bolešću. Stoga pozitivan rezultat krvnog testa ne mora nužno potvrditi Alzheimerovu bolest, ali može poslužiti kao početna točka za procjenu.

Dr. Tesi smatra da je test vrijedan ako nadahne pojedince s problemima pamćenja da potraže kliničku procjenu i rano liječenje, iako priznaje potrebu za dodatnim biomarkerima i testovima kognitivne funkcije kako bi se povećala preciznost dijagnoze.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Saznajte više o alzheimerovoj bolesti u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu