Međunarodno testiranje četverodnevnog radnog tjedna: Produktivnost je na nivou, a poboljšalo se i fizičko i mentalno zdravlje

Nakon šest mjeseci testiranja četverodnevnog radnog tjedna s punom plaćom gotovo svi zaposlenici u međunarodnoj studiji pozitivno su ocijenili koncept

Nakon šest mjeseci testiranja četverodnevnog radnog tjedna s punom plaćom gotovo svi zaposlenici u međunarodnoj studiji pozitivno su ocijenili koncept, dok su njihovi šefovi bili jednako zadovoljni povećanjem produktivnosti.

Evaluacija projekta “Četverodnevni tjedan” pokazala je da bi 97 % od oko 500 ispitanika željelo zadržati skraćeni radni tjedan.

Zapravo, dodatni slobodan dan bio je toliko popularan da je 70 % sudionika reklo da bi im trebala velika povišica plaće da se vrate na 40-osatni radni tjedan.

Evaluacija projekta Četverodnevni tjedan pokazala je da bi 97 % od oko 500 ispitanika željelo zadržati skraćeni radni tjedan
FOTO: Shutterstock

Sudionik ispitivanja Jon Leland, glavni strateški direktor na platformi za financiranje Kickstarter, je istaknuo:

Četverodnevni tjedan preobrazio je naše poslovanje i naše ljude. Osoblje je usredotočenije, angažiranije i predanije, što nam pomaže da ostvarimo svoje ciljeve bolje nego prije.

U projektu koji su vodili istraživači iz Bostona, Cambridgea i Dublina sudjelovalo je više od 30 tvrtki s ukupno oko 900 zaposlenih, a uključivao je IT tvrtke, gastronomiju, konzultantske tvrtke i građevinske tvrtke.

Produktivnost nije pala jer su radni procesi učinkovitiji

Prema istraživanju dvije trećine tvrtki namjerava zadržati četverodnevni radni tjedan s punom plaćom nakon testne faze, dok su ostale tome sklone ili su još neodlučne.

Niti jedna tvrtka nije rekla da će se definitivno vratiti na petodnevni radni tjedan.

Smanjenje radnog vremena nije rezultiralo nikakvim smanjenjem produktivnosti, kažu voditelji studije, jer su tvrtke jednostavno učinile svoje radne procese učinkovitijima – tijekom šest mjeseci prodaja poduzeća porasla je u prosjeku za 8 %, a u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine za čak 38 %.

Smanjenje radnog vremena nije rezultiralo nikakvim smanjenjem produktivnosti, kažu voditelji studije, jer su tvrtke jednostavno učinile svoje radne procese učinkovitijima
FOTO: Shutterstock

Wen Fan, istraživač s koledža u Bostonu, je naglasio:

Fizičko i mentalno zdravlje također se poboljšalo, zajedno sa zadovoljstvom u više područja života, što bi moglo biti povezano s boljim spavanjem i više tjelovježbe.

Druge zemlje također eksperimentiraju s četverodnevnim radnim tjednom, uključujući Britaniju, Island i Belgiju. Neke njemačke tvrtke također testiraju slične modele.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu