Kako stres kod roditelja može naštetiti djeci?

roditelji pod stresom i dijete

Sigurno ste čuli izreku “Velika djeca, veliki problemi; mala djeca, mali problemi!”. No, ona je možda pogrešna na nekoliko načina.

Prvo, odbacuje izazove s kojima se suočavaju roditelji koji odgajaju malu djecu, sugerirajući da još ništa nisu vidjeli dok se ne pozabave tinejdžerima.

Drugo, implicira da su problemi s kojima se suočavate tijekom različitih faza djetetovog razvoja nepovezani, ne prepoznajući utjecaj ranih iskustava na kasnije probleme.

Treće, previđa se ranjivost male djece na psihološki stres, umanjujući značaj njihovih borbi. Na kraju, svaljuje krivnju na dijete, zanemarujući ulogu roditelja i skrbnika u oblikovanju i rješavanju ovih izazova.

Nedavna europska studija dovodi u pitanje ove predodžbe ispitivanjem veze između roditeljskog stresa i nesuicidalnog samoozljeđivanja (NSSI) u adolescenciji.

Studija je pratila 759 djece 6 – 16 godina i otkrila da razine roditeljskog stresa u dobi od šest godina predviđaju NSSI u adolescenciji.

Što roditelji mogu učiniti?

Odnos roditelj-dijete ostaje presudno važna odrednica u zdravom razvoju djece, iako roditeljstvo, u današnjem svijetu, ponekad može djelovati obeshrabrujuće.

Vaš vlastiti stres, čak i kada je vaše dijete malo, mogao bi negativno utjecati na odnos roditelj-dijete, što kasnije dovodi do daljnjih komplikacija za oboje. Ako ste novopečeni roditelj, ključno je osigurati si potrebnu podršku što je prije moguće.

stres i roditeljstvo
FOTO: Shutterstock

Osvijestite probleme

Kad je riječ o stresu i roditeljstvu, razmislite o svojim jedinstvenim točkama ranjivosti što je prije moguće na vašem roditeljskom putu. Evo nekoliko primjera u nastavku.

  • Jeste li samohrani roditelj?
  • Ima li vaše dijete posebne potrebe?
  • Jeste li iskusili nedaće u djetinjstvu?
  • Kako vaš odnos s vlastitim roditeljima može utjecati na vaš stil roditeljstva? Na dobar način? Na ne tako dobre načine?
  • Tko su ljudi u vašem životu kojima se možete obratiti kada ste pod stresom ili preopterećeni?
  • Postoje li drugi glavni izvori stresa kao što su vaše financije, posao ili osobna bolest s kojima se suočavate?

Prepoznavanje ovih područja povećat će vašu svijest o njima, a to samo po sebi može pomoći u smanjenju negativnih posljedica. Nadalje, njihovo rano prepoznavanje pruža priliku za proaktivnu zaštitu od toga kako ti čimbenici mogu negativno utjecati na vašu sposobnost roditeljstva.

Budite uzor svojem djetetu

Budite uzor svojem djetetu kako se proaktivno nositi sa stresom na zdrav način. Nastojte eliminirati nezdrave načine suočavanja sa stresom u vlastitom životu.

Budite ljubazni prema sebi

Savršenstvo je precijenjeno kada je u pitanju roditeljstvo. Težite dosljedno zdravoj dinamici koja je održiva tijekom vremena. Ostavite prostora za rast i učenje kada stvari ne idu po planu. U teškim vremenima uvijek ostanite suosjećajni prema sebi i svojem djetetu.

Budite dosljedni

Čak i 30 minuta dnevnog povezivanja i razigranosti bez stresa (npr. vrijeme za večeru, vrijeme za kupanje i rutine čitanja prije spavanja) s vašim djetetom može učiniti mnogo za zaštitu kvalitete vašeg odnosa. Pobrinite se da budete prisutni u tim trenucima i bez ometanja.

Potražite stručnu pomoć

Ako ne dobivate potrebnu snagu, osjećate se konstantno preopterećeno ili ste zabrinuti zbog čega se vaše dijete bori, u redu je zatražiti pomoć.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Jain, S. (2024). How Parents’ Stress Can Hurt Kids. Psychology Today.
  2. Wichstrøm, L. i Wichstrøm. T. (2024). Childhood Predictors of Nonsuicidal Self-injury in Adolescence: A Birth Cohort Study. Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry, 12.013.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu