Kako smanjiti stres u pet minuta ili manje?

žena pod stresom

Pod stresom ste, glad je sve veća, postajete umorniji, vaša djeca se svađaju, a vi ste na rubu gubitka razuma. Ne bi li bilo olakšanje imati brzo rješenje za vraćanje pribranosti?

Ispostavilo se da postoji jedan način za rješavanje stresa u manje od pet minuta, i to potkrijepljen istraživanjima.

Jednostavna tehnika disanja spasila je život marincu

Portal Psychology Today navodi primjer Jakea, časnika marinaca koji je vozio stražnje vozilo konvoja koji je prolazio Afganistanom. Kad je njegovo vozilo aktiviralo bombu uz cestu i teško ozlijedilo njegove noge, suočio se s potencijalno kobnom situacijom. Nevjerojatno, Jake je uspio spriječiti šok jednostavnom tehnikom disanja.

Vježbajući kontrolirano disanje, Jake je zadržao jasnoću misli, što mu je omogućilo da ispuni svoje dužnosti – brinuo se o kolegama vojnicima, izdavao naredbe za pomoć, pa čak i stavljao podveze na svoje noge prije nego što je izgubio svijest.

Njegove brze akcije vjerojatno su mu spasile život, pri čemu je važno istaknuti snagu ove metode disanja čak i u teškim okolnostima.

Unatoč tome što je u incidentu izgubio obje noge, Jake je preživio i danas napreduje, a sve zahvaljujući svojoj vještini smirivanja živčanog sustava fokusiranim disanjem.

Ako kontrolirano disanje može usidriti emocionalnu otpornost u takvim ekstremnim uvjetima, ne može li također ublažiti naše svakodnevne stresore? Ovo je pitanje bilo središnja točka istraživačkih nastojanja.

U svijetu koji zahtijeva učinkovitost i djelotvornost, gdje je vrijeme od presudne važnosti, ovladavanje umijećem disanja je izrazito važno.

način za rješavanje stresa
FOTO: Shutterstock

Dok je disanje urođeno našem postojanju, svaki udah i izdah oblikuje naš dnevni ritam, a njegov duboki utjecaj na mentalno blagostanje često ostaje nezapažen. Ipak, naš dah duboko utječe na fiziološke funkcije, emocionalna stanja i kognitivne sposobnosti, orkestrirajući simfoniju odgovora unutar mozga.

Doista, obrasci disanja na kompliciran način moduliraju percepciju, kogniciju i emocionalna iskustva, nudeći put do emocionalne autonomije.

Jeste li ikad smatrali uzaludnim odgovoriti sami sebe od intenzivnih emocija poput tjeskobe ili ljutnje? Disanje, međutim, nudi pravi lijek.

Mijenjanje daha može transformirati emocije

Istraživanja naglašavaju odnos između obrazaca disanja i emocionalnih stanja, otkrivajući da mijenjanje daha može transformirati emocije, kao što je prikazano u Jakeovom iskustvu.

Dakle, kako možete brzo povratiti pribranost usred stresa? Usporavanje tempa daha, osobito produljeni izdisaji, služi kao katalizator za opuštanje. Ova tehnika, smirujući otkucaje srca i stimulirajući živac vagus odgovoran za tjelesnu reakcijurest and digest” (što u doslovnom prijevodu s engleskog jezika znači “odmori se i probavi”), potiče osjećaj mira i vraća kognitivnu jasnoću.

Evo jednostavne vježbe koju možete isprobati.

Duboko udahnite brojeći do četiri, a zatim polako izdahnite brojeći do šest ili osam, produžujući trajanje izdaha duže od udisaja. Vježbajte ovo zatvorenih očiju pet minuta i promatrajte duboke posljedice.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Seppälä, E. (2024). How to Reduce Stress in 5 Minutes or LessPsychology Today.
  2. Philippot, P. i sur. (2002). Respiratory feedback in the generation of emotion. Cognition and Emotion, 16(5): 605–627.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu