“Izgarate” na poslu? Evo koja su četiri tipa burnout sindroma

Fenomen izgaranja (eng. burnout), značajan zdravstveni problem na radnom mjestu, karakterizira iscrpljenost

Fenomen izgaranja (eng. burnout), značajan zdravstveni problem na radnom mjestu, karakterizira iscrpljenost koja prvenstveno proizlazi iz čimbenika povezanih s poslom, iako se može proširiti i na druge sfere života.

Ta se iscrpljenost očituje kroz emocionalnu iscrpljenost, fizički umor i kognitivni napor. Dok simptomi mogu varirati, značajan znak izgaranja je postupno odvajanje ili mentalno odvajanje od radnih dužnosti.

Unatoč tome što nije službeno priznato kao medicinsko stanje, izgaranje može duboko utjecati na cjelokupno funkcioniranje i dobrobit pojedinca.

Podtipovi izgaranja

Nedavna istraživanja identificirala su različite podtipove izgaranja:

  • frenetični podtip
  • nedovoljno izazovan podtip
  • istrošeni podtip
  • podtip neusklađenosti.

Svaki podtip odražava različite obrasce stresa i nezadovoljstva povezanog s poslom. Prijelaz između ovih podtipova može se dogoditi na temelju promjena radnih okolnosti i osobnih čimbenika.

Frenetični podtip

Frenetični podtip karakteriziraju pretjerana opterećenja i visoka razina predanosti, što često rezultira zanemarivanjem osobnog života.

Nedovoljno izazovan podtip

Nedovoljno izazovan podtip proizlazi iz ponavljajućih i nestimulirajućih radnih zadataka, što dovodi do nezainteresiranosti i nedostatka profesionalnog razvoja.

Istrošeni podtip

Istrošeni podtip, poznat i kao izgaranje zbog zanemarivanja, proizlazi iz osjećaja bespomoćnosti i beznađa pred nejasnim ili nestrukturiranim zahtjevima posla.

Podtip neusklađenosti

Naposljetku, podtip neusklađenosti javlja se kada postoji sukob između osobnih vrijednosti pojedinca i vrijednosti koje zastupa njegovo radno mjesto.

Kako bi se učinkovito pozabavili izgaranjem, pojedinci se potiču da najprije identificiraju podtip s kojim se susreću i da se upuste u samorefleksiju
FOTO: Shutterstock

Kako se nositi s izgaranjem?

Kako bi se učinkovito pozabavili izgaranjem, pojedinci se potiču da najprije identificiraju podtip s kojim se susreću i da se upuste u samorefleksiju.

Razumijevanje kako nečije osobine ličnosti mogu pridonijeti riziku od sagorijevanja također može biti od pomoći, kao što može biti i rasprava o problemima s menadžerima ili traženje smjernica od kompetentnih osoba kao što su treneri karijere“.

Osim toga, ispitivanje temeljnih izazova, bilo da proizlaze iz posla ili osobnog života, i davanje prioriteta kvaliteti nad kvantitetom u radnim naporima može pomoći u ublažavanju sagorijevanja.

Konačno, uzimanje pauza i uključivanje u aktivnosti koje obnavljaju energiju i potiču svježu perspektivu ključni su za borbu protiv izgaranja i pronalaženje nove svrhe u poslu i životu.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Edú-Valsania, S. i sur. (2024). Burnout: A Review of Theory and Measurement. Int. J. Environ. Res. Public Health., 2022, 19(3): 1780.
  2. Ghita, A. (2024). 4 Types of Burnout. Psychology Today.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu