Istina o dodacima prehrani za zdravlje mozga

Istina o dodacima prehrani za zdravlje mozga

Ako uzimate suplemente kako biste podržali zdravlje mozga, ostali kognitivno oštri ili smanjili rizik od demencije, niste sami.

Više od 25 % Amerikanaca uzima barem jedan dodatak za zdravlje mozga, pridonoseći prodaji od gotovo šest milijardi dolara. Želja za pronalaskom suplementa koji čuva pamćenje i sposobnosti razmišljanja je razumljiva, pogotovo jer je demencija glavna zdravstvena briga, a projekcije pokazuju da bi mogla pogoditi više od devet milijuna Amerikanaca do 2030.

Globalno, gotovo 10 milijuna novih slučajeva javlja se svake godine.

Međutim, ključno je razlikovati razmišljanje s puno nade od znanstvenih dokaza. Za razliku od lijekova, suplemente ne odobrava FDA prije stavljanja na tržište, a FDA često ne zna kada novi proizvodi dolaze na tržište. FDA također ne testira suplemente prije nego što dođu na police i nema dovoljno resursa za rutinsku analizu sadržaja suplemenata za sigurnost ili učinkovitost.

S obzirom na ovaj nedostatak nadzora, bitno je educirati se o dodacima prehrani za zdravlje mozga. Stručnjaci za kognitivno zdravlje daju uvid u to koje dodatke za poticanje mozga vrijedi razmotriti, a koje izbjegavati zbog neprovjerenih sastojaka.

klinička ispitivanja nisu pokazala značajne razlike u odnosu na uzimanje dodataka omega-3
FOTO: Shutterstock

Kome trebaju dodaci prehrani?

Victor Henderson, direktor Centra za istraživanje Alzheimerove bolesti Stanford, za Everyday Health naglašava važnost dobre prehrane za zdravlje. Za dobro uhranjene Amerikance malo je dokaza da dodaci prehrani poboljšavaju kognitivne rezultate ili sprječavaju demenciju.

Zanimanje za omega-3 masne kiseline za zdravlje mozga postoji dugo. Smatra se da su one korisne zbog svoje uloge u funkcijama stanica i metabolizmu. Međutim, klinička ispitivanja nisu pokazala značajne razlike u odnosu na uzimanje dodataka omega-3. Udruga za Alzheimerovu bolest ne preporučuje omega-3 masne kiseline za liječenje ili prevenciju Alzheimerove bolesti zbog nedostatnih dokaza.

Fosfatidilserin, masna tvar koja štiti živčane stanice i pomaže komunikaciju u mozgu, smanjuje se s godinama. Povećanje pomoću dodataka teoretski bi moglo koristiti kognitivnoj funkciji. Međutim, istraživanja su mješovita i nema dovoljno dokaza za snažnu preporuku.

Nema brzih rješenja

Industrija dodataka prehrani može reklamirati poboljšanja pamćenja i kognicije bez kliničkih ispitivanja koja bi dokazala takve tvrdnje, sve dok izbjegavaju specifične tvrdnje o lijekovima. Ne postoji dodatak koji vas može učiniti pametnijima ili izoštriti pamćenje u kratkom vremenu. Neke tvrtke mogu koristiti ilegalne ili eksperimentalne lijekove kako bi zadovoljile svoje zahtjeve, što predstavlja zdravstveni rizik.

Izraz “klinički ispitano” nije reguliran u svijetu suplemenata i ne znači nužno da je proizvod prošao kliničko ispitivanje. Možda je testiran na maloj, nereprezentativnoj skupini.

Nedavne studije sugeriraju da bi multivitamini mogli podržati kognitivno zdravlje, ali rezultati još nisu dovoljno jaki za široke preporuke. Uočene dobrobiti bile su u određenim skupinama, a potrebna su daljnja istraživanja kako bi se potvrdili rezultati među različitim populacijama.

Trenutačno nema dovoljno dokaza za preporuku bilo kakvih dodataka prehrani za zdravlje mozga. Dok bi buduća istraživanja mogla otkriti korisne uloge nekih dodataka prehrani, trenutni klinički podaci su slabi. Stručnjaci savjetuju da se ne koriste vitamini ili dodaci prehrani za poboljšanje kognicije, smanjenje gubitka pamćenja ili smanjenje rizika od demencije.

Ulaganje u zdrav način života – kao što je pravilna prehrana, vježbanje i upravljanje kroničnim stanjima – može biti učinkovitije od dodataka prehrani. Kontrola šećera u krvi, održavanje zdrave težine i upravljanje krvnim tlakom povezani su sa smanjenim rizikom od demencije. Kvalitetan san, osjećaj svrhe, društvene veze, čitanje i mentalno stimulativne aktivnosti također pomažu u zaštiti mozga i smanjuju rizik od kognitivnog oštećenja.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu