Internet je lijek? Otkriveno je da umjereno korištenje u starijoj dobi pridonosi prevenciji ozbiljnog neurološkog poremećaja

Liječnici tvrde da umjerena upotreba interneta u starijoj životnoj dobi može održati kognitivne funkcije i pomoći u sprječavanju razvoja demencije

Liječnici tvrde da umjerena upotreba interneta u starijoj životnoj dobi može održati kognitivne funkcije i pomoći u sprječavanju razvoja demencije. Rezultati istraživanja znanstvenika sa Sveučilišta New York objavljeni su u stručnom časopisu Journal of the American Geriatrics Society.

Ustanovili su da je redovita upotreba interneta povezana s otprilike upola manjim rizikom od razvoja demencije u usporedbi sa sporadičnom upotrebom. Poveznica postoji neovisno o stupnju obrazovanja, rasnoj ili etničkoj pripadnosti, spolu i generaciji ispitanika.

Virginia W. Chang, jedna od autorica studije, rekla je:

Online angažman može pridonijeti razvoju i održavanju kognitivnih rezervi, što posljedično može kompenzirati proces starenja mozga i smanjiti rizik od razvoja demencije.

Koristeći podatke iz Studije o zdravlju i umirovljenju (HRS), višegodišnjeg istraživanja o američkim odraslim osobama, Chang i njezini kolege su u razdoblju od gotovo osam godina pratili 18.154 osobe u dobi 50 – 64,9 godina koje nisu patile od demencije.

Otkrili su da je u tom razdoblju kod 4,68 % ispitanika dijagnosticirana demencija.
Redovita i umjerena upotreba interneta odgađa kognitivna oštećenja
FOTO: Shutterstock

Redovita i umjerena upotreba interneta odgađa kognitivna oštećenja

Redovita i umjerena upotreba interneta u kasnoj odrasloj dobi tijekom duljeg razdoblja povezana je s odgođenim kognitivnim oštećenjima, pokazali su rezultati studije koja se temelji na odgovorima sudionika istraživanja o njihovu korištenju interneta.

No, ako ste pomislili da bi starije osobe ili bilo koja dobna skupina mogla bolje iskoristiti svoje vrijeme umjesto da surfa bespućima interneta, čitajući besmislice koje objavljuje većina društvenih medija ili otvara sumnjivu e-poštu, u istraživanju se i o tome vodilo računa. 

Tim NYU-a je upozorio:

Bez sumnje, potrebno je prikupiti dodatne dokaze o mogućim štetnim učincima prekomjerne upotrebe interneta.

Podsjetili su da ostala ranije provedena istraživanja ukazuju na to da da su, uglavnom u mlađih ovisnika o internetu, uočene pojava smanjenih verbalnih vještina, smanjena koncentracija te oštećenje sive i bijele tvari u mozgu.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu