Art therapy: Koncept koji dokazano pomaže kod problema mentalnog zdravlja

art therapy

Art therapy, prema American Art Therapy Association, uključuje korištenje aktivnog stvaranja umjetnosti i primijenjenih psiholoških principa unutar terapeutskog odnosa kako bi se poboljšala dobrobit pojedinaca, obitelji i zajednica.

Često u kombinaciji sa psihoterapijom, art therapy je intervencija za probleme mentalnog zdravlja koja se ne temelji na lijekovima. Potiče alternativne načine komunikacije i izražavanja i može poboljšati kognitivne funkcije, samopoštovanje, emocionalnu otpornost, socijalne vještine i još mnogo toga.

Različiti oblici ove vrste terapije, uključujući psihoterapiju plesnim pokretom, terapiju glazbom i vizualne umjetnosti, nude različite načine na koje se pojedinci mogu uključiti.

Art therapy – koncept

Koncept ove vrste terapije potječe iz ljudske povijesti, gdje je umjetnost služila kao vitalno sredstvo emocionalnog izražavanja. Njegovo formalno priznanje pojavilo se tijekom 1940-ih kada su pacijenti, osobito oni s tuberkulozom, otkrili utjehu u umjetničkim nastojanjima.

Kako se praksa razvijala, uključena je u skrb o mentalnom zdravlju, posebno za djecu s ograničenim verbalnim vještinama izražavanja emocija. Tijekom vremena je art therapy stekao priznanje u cijelom svijetu kao tretman za traume, tugu, tjeskobu i razne mentalne poremećaje.

Istraživanja, kao što je izvješće Efficacy of Art Therapy: What the Literature Tells Us, naglašavaju učinkovitost ove vrste terapije.

Također, jedna studija ukazuje na značajne pozitivne učinke na depresiju, anksioznost i razine stresa kod sudionika nakon moždanog udara.

umjetnička terapija
FOTO: Shutterstock

Kako postati art terapeut?

Da biste postali art terapeut, morate završiti magisterij, steći certifikaciju odbora i proći rad pod nadzorom i kliničku praksu. Akreditirani programi nude obuku u umjetničkim metodama, psihološkom razvoju i terapeutskim tehnikama, pripremajući terapeute za rad s različitim populacijama.

Kada traže art terapeuta, pacijenti bi se trebali uvjeriti da je terapeut završio akreditirane programe i izabrati nekoga s kim se osjećaju ugodno.

Terapeuti mogu razmotriti art therapy za pacijente koji se bore verbalizirati traumu ili pokazuju umjetničke sklonosti jer može ponuditi alternativna sredstva izražavanja i potaknuti suradnju.

Zaključno, art therapy, iako je nekonvencionalna u kliničkim okruženjima, priznat je i koristan terapijski pristup za mnoge pojedince, koji nudi puteve za izražavanje, iscjeljenje i osobni rast.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Ahmad, S. (2024). What Is Art Therapy? Psychology Today.
  2. Cherry, K. (2023). What Is Art Therapy? Verywell Mind.
  3. Dempsey, K. (2023). Efficacy of Art Therapy: What the Literature Tells Us. American Art Therapy Association.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu