Masti – mitovi i legende (5. dio)

Kako smršaviti a jesti više i vježbati manje?

Čini se nemoguća misija, no nije baš tako, jer za uspješnu misiju trebate uspješan plan. I zašto Ujaku Inzulinu moramo biti do groba zahvalni?

Gladom masnih stanica dobivamo na težini

Prvi i ključni događaj je kada se šećer – ne zaboravite, svi prerađeni ugljikohidrati, uključujući pšenični, kukuruzni i sav ostali kruh, pretvori u jednostavne šećere, pa u još jednostavnije i tako dalje, sve do glukoze i tada…neobuzdano raste tlak.

E sada, što činiti u tako teškoj političkoj situaciji? Još k tome i pod ovako teškim pritiskom?

Tijelo naše lukavo i pametno, voljeno i ljubljeno, maženo i paženo, radi sve što treba da smanji taj višak šećera u krvi. Čime?

Pa Inzulinom naravno. On je ujak tete glukoze.

To je poprilično moćni momak koji je naj-osposobljeniji i naj-školovaniji za snižavanje razina šećera u krvi, ali i za skladištenje masti. On se dugo školuje i priprema u jedinstvenoj ustanovi u našem tijelu zvanoj Gušterača.

Tijelo je racionalno i pametno, za svako radno mjesto samo i isključivo naj-kompetentniji i naj-osposobljeniji momci/djevojke. Politička podobnost i kumske veze tu ne pale, inače je raspad sistema.

No, ujak Inzulin ne pretvara šećere baš sasvim bezazleno, nego pretvara te novopristigle šećere u masnoće. On ima tajno super-svojstvo da potiče stvaranje masti. Ujak Inzulin je toliko “pošten” da  ne moramo ni biti preteški u tom trenutku.

Inzulin tada, pomoću svoje fino uigrane ekipe, vozi sve raspoložive količine šećera iz krvotoka u masne stanice, posebno u one koje ne želimo- oko trbuha, a koje zovemo “škemba”, “trbušina”, a  u mojoj okolici ih zovu i “purđa”.

Ujak Inzulin – Majstor debljanja i VELIKI prijatelj nezdrave kuhinje i još k tome tvrdoglavi magarac pred blatom

Ujak inzulin je stoga, učlanjen u klub Majstora za Debljanje. To je specijalni klub samo za odabrane – gospodu Hormone debljanja. U tom klubu dobiva titulu Hormona.

On je tamo glavni tata-mata za debljanje. Svi ga pomno slušaju i dive se njegovoj sigurnoj ruci i majstorskom znanju u nezgodnoj vještini koju više manje svi prakticiramo, a zove se debljanje.

I budući da spada još k tome i u klasu Hormona, posjeduje strahovite i ogromne moći za poticanje debljanja. Njegove veze su dalekosežne, dugovječne i duboke.  Na njegov mig oka, ili mic malog nožnog prsta sve stane. Kad on kaže stop spaljivanju masti, svi pokorno slušaju.

Nema niko da mrdne! Muha da se čuje u letu i šapat listova u dalekoj šumi.

Od silne tišine na Inzulinovu zapovjed, pero koje padne na tlo odzvanja kao bubanj u gluhoj noći!

Taj ludi Hormon von Inzulin, toliko je moćan da nas dovodi do duboke frustracije kada želimo smršaviti uporno jedući šećere, jer jednostavno ne dopušta spaljivanje masti u trenucima kada imamo puno šećera, a dozvoljava gomilanje masti.

Inzulin

To je jedan od onih ne baš milih trenutaka istine, kada nakon cijelotjednog gladovanja, vježbanja, muke i kojekakvih zamornih pokušaja da smršavite, konačno stanete na vagu, a kad tamo, doživite totalni poraz i jad. Kao kad gubimo 3 nula na domaćem terenu u 90 minuti ili kad platite parking praznikom, odnosno kad se ne plaća.

Vaga nam se ruga, a Ujak Inzulin moćno caruje i odlučuje kada ćete smršaviti.

Ujak Inzulin – tvrdoglavi magarac pred blatom

A kad nakani da obustavi spaljivanje masti, kad da zapovijed, kad proglasi totalni embargo na spaljivanje masti, totalnu blokadu, zabranu spaljivanja masti, onda nema mile-lale s njim, onda je tvrdoglaviji od magarca pred blatom.

Možete ga kumiti i moliti, gurati, vući, mititi i tući ali ništa! Kaznit će vas šutnjom…

I ta njegova nerazumna, neshvatljiva, tvrdoglava i frustrirajuća odluka može trajati satima, a ponekad i danima. Prije ćemo mi odustati nego da on popusti. Ali…

Bez obzira na sve te ružne riči, priče i tračeve, Ujak Inzulin ima veliko srce, široku slavonsku dušu i puno prašta! Iako nije porijeklom iz Slavonije naše voljene.

On vodi veliku brigu o nama, naime on želi da vidimo svijet zdravim očima.

Oprašta nam sve sulude čokolade i lude šećere, tjestenine, bureke, kolače, nove godine, petke i svetke, svatove, sva noćna i pogubna druženja s frižiderom, sva “pre-najedanja”, svu našu nekorektnost i svu grubost koju činimo našem metabolizmu. Doslovno sve!

Naime on ima jednu svetu misiju, zavjet, smisao života, ako baš želite…Brine se potpuno tajno, zdušno, neumoljivo, svaki dan, non stop i bez ikakve naknade, da nam ne puknu krvne žilice i to gdje? A gdje drugdje nego tamo gdje triba – u našim lipim, divnim zelenim očima!

Naime oko ima vitalno važan splet krvnih žilica, koje bi mogle zbog viška šećera od silnog tlaka popucati.

Dragom Ujaku Inzulinu: “Nakon svega…Oprosti mi Pape!” – Voli te tvoj nećak

Stoga, Ujak Inzulin koristeći svoje tajne moći, iskustvo i znanje te kumsko rodbinske veze, jednostavno i efikasno, pedantno i majstorski uklanja taj višak šećera iz krvnih žilica.

I zato je Ujak inzulin tako magareće tvrdoglavo neumoljiv kada treba ukloniti višak šećera iz krvi. Zbog nas i naših očiju par i zbog drugih vrlo vrlo vitalnih funkcija u mozgu, koje ovise samo o njemu i kvare se ili su u opasnosti od viška šećera.

Stoga kad god čujete da su rekli da je Ujak Inzulin bio ovakav ili onakav, i da su neki rekli sve najgore o njemu, a nikad nisu pričali o sebi, i da su rekli da je svugdi bija i da je ženske jubia i na kartama da je šolde gubi, ne virujte ništa nego samo recite:

Oprosti mi pape za sve grube riči, jer naš život bez tebe ni na šta ne liči!

Članak objavljen:

Saznajte više o zdravom mršavljenju u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o mastima u sljedećim tekstovima:

Prestanite jesti slatko

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4 / 5   11

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu