Marulja – čaj, priprema i ljekovitost

Marulja-čaj

Marulja, macina trava ili tetrljan (lat. Marrubium vulgare) je vrlo rasprostranjena biljka koja je već stoljećima poznata po svojoj ljekovitosti. Iako se može pronaći na gotovo svakoj livadi, još uvijek malo tko zna koliko je ljekovita marulja.

Čaj od marulje se koristio i kod liječenja bolesti dišnog sustava zato što potiče izlučivanje sluzi iz dišnih puteva. 

U nastavku članka pročitajte kako pripremiti čaj od marulje te u koje svrhe je doista ljekovit. 

Marulja
Foto: Photospin

Marulja – uzgoj

Marulja (lat. Marrubium vulgare) je zeljasta biljka s uspravnom dlakavom stabljikom. Raste samoniklo na skoro cijeloj sjevernoj polutci, a u Hrvatskoj raste na sunčanim primorskim područjima. 

Listovi su joj mali i nazubljeni, a cvjetovi maleni i bijeli. Marulja cvjeta od lipnja do srpnja, a od nje se pravi i veoma kvalitetan med bijele boje, ističu stručnjaci s poljoprivrednog portala Plantea.

U ljekovite svrhe se koristi nadzemni dio biljke koji se suši, a mladi listovi biljke se mogu jesti i na salatu.

Marulja – ljekovitost

Španjolski znanstvenici sa Sveučilišta u Barceloni su 2017. proučavali ljekovito djelovanje marulje te izolirali biološki aktivne fitokemikalije u njenom sastavu:

 • diterpeni – marubiin,
 • flavonoidi – luteolin, apigenin, ladanein, kvercetin, izokvercitrin, krizoeriol, viteksin,
 • fenilpropanoidni esteri – akteozid, forzitozid B, arenariozid, balotetrozid, alisonoid, marubozid, acetil marubozid,
 • tanini – proantocijanidini, katehin i epikatehin,
 • steroli. 

 Znanstveno potvrđena ljekovita svojstva marulje su:

 • pomaže kod problema s dišnim sustavom (bronhitis, kašalj, upala pluća, astma),
 • olakšava probavne smetnje,
 • olakšava simptome prehlade i gripe,
 • štiti stanice od oštećenja slobodnim radikalima,
 • trenutno snižava koncentraciju glukoze u krvi,
 • jača imunitet i potiče rad metabolizma.
Čaj
Foto: Photospin

Marulja – neplodnost

Mnoge žene imaju problema sa začećem zbog čega posežu za raznim metodama postizanja trudnoće. Smatra se da vrkuta i marulja zajedno, potpuno na prirodan način, pomažu  ženama u postizanju trudnoće.

Važno je znati da čaj od marulje nikako ne biste smjeli piti tijekom menstruacije.

Ljekovita upotreba marulje za začeće i hormonalni disbalans je u nekim slučajevima potvrđena iskustveno, tradicionalnom narodnom medicinom te je potrebno provesti još istraživanja njenih svojstava.

Trudnoća
Foto: Photospin

Marulja – čaj

Priprema čaja od marulje je vrlo jednostavna, a sve što trebate je:

 1. Prelijte jednu žlicu marulje 2,5 dl hladne vode.
 2. Stavite na vatru i ostavite da proključa.
 3. Nakon što proključa, poklopite i ostavite da odstoji barem sat vremena.
 4. Procijedite i popijte.

Dnevno ne biste smjeli popiti više od 3 – 4 doze čaja od marulje. Također, čaj ne smijete piti tijekom menstruacije ili nekih drugih problema i oboljenja.

Čaj od marulje se ne smije konzumirati u trudnoći.

Nadalje, neke žene imaju problema s okusom marulje zato što je dosta jak i neugodan. U tim situacijama je dobro staviti malo meda u hladan čaj ili pak kombinirati s vrkutom kako bi se ublažio okus.

Marulja čaj – cijena

Ako ne želite ili nemate vremena sami pripremati čaj od marulje, sušenu marulju možete kupiti u specijaliziranim trgovinama zdrave prehrane ili u biljnim ljekarnama.

Za otprilike 100 grama sušene marulje ćete morati izdvojiti oko 20 kuna što je zaista povoljna cijena s obzirom na dobivenu količinu.

Čaj-za-neplodnost
Foto: Photospin

Marulja – nuspojave

Svaki lijek može biti jako štetan ako se pretjera s količinama ili ako se prije same konzumacije ne pročitaju detaljne upute za koga je točno namijenjen. Pripravci od marulje mogu izazvati dermatitis.

Ako pijete čaj od marulje bez uzimanja kratke pauze između dugotrajne konzumacije, možete izazvati hipertenziju, odnosno povišen krvni tlak.

Također, marulja može biti štetna ako ju konzumirate s lijekovima koji imaju isto ili suprotno djelovanje stoga bi bilo dobro da se posavjetujete s liječnikom ako već pijete određene lijekove.

Nadalje, marulja može djelovati uterotonično zbog toga je strogo zabranjena tijekom trudnoće.

Savjet svim ženama je da svakako prije konzumacije čaja od marulje provjere u ljekarnama ili sa svojim doktorima smiju li piti čaj te koliko dugo bi trebale piti prije uzimanja kratke pauze.

Marulja čaj – iskustva

Na internetskim stranicama možete pronaći bezbroj foruma na kojima žene razmjenjuju svoja iskustva oko konzumacije čaja od marulje. Iskustva su različita.

To samo potvrđuje činjenicu da je svaki organizam različit te da ne znači da će čaj od marulje svima pomoći u postizanju trudnoće, no definitivno ne možete ništa izgubiti ako barem pokušate, uz obavezno savjetovanje s liječnikom.

Članak objavljen:

Vodič kroz najbolje čajeve:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu