Ljekarne izdaju COVID-potvrde, ali ne i potvrdu da bolujete od COVID-19

COVID-potvrda

Nastavno na nove odluke Kriznog stožera o uvažavanju rezultata brzog antigenskog testa na SARS-CoV-2 za potvrđivanje bolesti COVID-19, Hrvatska ljekarnička komora obavještava građane da ljekarne i dalje mogu provoditi testiranja na COVID-19. I to u sklopu provedbe posebne sigurnosne mjere obveznog testiranja na virus SARS-CoV-2:

  • dužnosnika
  • državnih službenika i namještenika
  • službenika i namještenika u javnim službama
  • službenika i namještenika u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi
  • zaposlenika trgovačkih društava i ustanova čiji su osnivači Republika Hrvatska ili jedinice lokalne i regionalne (područne) samouprave ili Republika Hrvatska ili jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave u njima imaju većinski udio
  • zaposlenika trgovačkih društava koja su u većinskom vlasništvu trgovačkih društava u kojima Republika Hrvatska ili jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave imaju većinski udio.

Unutar navedenih skupina izuzimaju se oni koji su cijepljeni ili imaju dokaz o preboljenju bolesti COVID-19.

Brzi antigenski test na SARS-CoV-2
FOTO: Shutterstock

Ljekarne nisu obuhvaćene novom odlukom o provedbi brzog antigenskog testiranja na SARS-CoV-2 u dijagnostičke svrhe, odnosno potvrdu bolesti COVID-19. Razlog tome je što ne mogu zaprimiti i informatički obraditi uputnicu liječnika obiteljske medicine te provedeno testiranje fakturirati Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Gore navedene kategorije građana, kao i osobe kojima je iz drugih razloga potrebna tzv. COVID-potvrda (primjerice za sudjelovanje na javnim događanjima ili privatnim okupljanjima) i dalje se mogu testirati brzim antigenskim testom u više stotina ljekarni u Hrvatskoj koje su omogućile provedbu ove usluge.

Uslugu testiranja u ljekarnama ne plaća HZZO, a osobe kojima je brzim antigenskim testiranjem u ljekarni utvrđen pozitivan nalaz se, uz provođenje mjera sprječavanja prijenosa infekcije (izolacija), trebaju javiti svojem izabranom liječniku radi evidencije i daljnjeg postupanja.

Više o ponašanju tijekom pandemije, bolesti COVID-19 i samoizolaciji pročitajte u sljedećim člancima:

Članak objavljen:
  1. medijsko priopćenje Hrvatske ljekarničke komore

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu