Slabljenje osjeta njuha povezano je s rizikom od ove bolesti

Slabljenje osjeta njuha povezano je s rizikom od ove bolesti

Stručnjaci procjenjuju da oko 64 milijuna ljudi diljem svijeta pati od zatajenja srca, stanja u kojem srce ne može dovoljno pumpati krv kroz tijelo. To može biti uzrokovano bolestima koje slabe srčani mišić, poput koronarne bolesti srca, ili nezdravim životnim navikama poput pušenja i prekomjerne konzumacije alkohola.

Istraživači sa Sveučilišta Michigan State sugeriraju da bi gubitak osjeta mirisa mogao ukazivati ​​na veći rizik od razvoja zatajenja srca. Ovo je otkriće nedavno objavljeno u Journal of the American Heart Association.

Gubitak mirisa i opće zdravlje

Olfaktivna disfunkcija ili gubitak osjeta mirisa ima tendenciju povećanja s godinama, osobito nakon 60. godine. Prema dr. Honglei Chen sa Sveučilišta Michigan State, oko 25 % starijih osoba doživi gubitak mirisa, ali samo 30 % svjesni su toga.

Chen je naglasio da je u posljednja dva desetljeća gubitak njuha prepoznat kao rani pokazatelj demencije i Parkinsonove bolesti. Nova istraživanja, uključujući Chenovo, sugeriraju da bi gubitak njuha mogao biti povezan i s drugim zdravstvenim problemima kod starijih osoba, poput povećanog rizika od smrti, upale pluća, funkcionalnog pada i slabosti.

Gubitak mirisa i opće zdravlje
FOTO: Shutterstock

Keran Chamberlin, doktorant na Sveučilištu Michigan State, dodao je da bi gubitak mirisa mogao biti povezan sa kardiovaskularnim zdravljem. Preliminarni podaci sugeriraju da bi subkliničke kardiovaskularne promjene mogle utjecati na osjet mirisa kod starijih osoba.

Suprotno tome, gubitak mirisa mogao bi negativno utjecati na prehranu, raspoloženje i dnevne aktivnosti, što potencijalno može ugroziti kardiovaskularno zdravlje tijekom vremena i posebno je važno za zatajenje srca. Kako je zatajenje srca složen sindrom, njegovo napredovanje može biti pogoršano povećanom ranjivošću, zbog čega je gubitak njuha potencijaln marker ili doprinositelj kardiovaskularnih problema.

Povećan rizik od zatajenja srca za 30 %

U svojoj studiji znanstvenici su analizirali podatke od oko 2.500 sudionika u studiji Health ABC Nacionalnog instituta za starenje, prateći ih od 1999. ili 2000. do 12 godina.

Otkrili su da su sudionici s gubitkom njuha imali 30 % veći rizik od razvoja kongestivnog zatajenja srca u usporedbi s onima bez gubitka njuha.

Chen je izjavio da je ovo otkriće u skladu s predloženom povezanosti između gubitka mirisa i kardiovaskularnog zdravlja.

Zanimljivo je da istraživači nisu pronašli nikakvu povezanost između gubitka njuha i bolesti srca ili moždanog udara. Chamberlin je primijetio da je to iznenađujuće, ali je priznao da je zatajenje srca složeniji sindrom u usporedbi s koronarnom srčanom bolešću ili moždanim udarom, koji uključuje različite stresore miokarda osim ateroskleroze. Nalazi, iako preliminarni, zahtijevaju daljnju potvrdu.

Povećan rizik od zatajenja srca za 30 %
FOTO: Shutterstock

Potrebna su daljnja istraživanja

Chen je naglasio da javnost treba preliminarno razmotriti ove nalaze. Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se razumjela uloga funkcije mirisa kao markera za zatajenje srca, moždani udar i koronarne bolesti srca. Chamberlin je dodao da bi buduće studije trebale uključiti više različitih populacija i istražiti mehanizme koji povezuju gubitak mirisa sa zdravljem kardiovaskularnog sustava.

Dr. Cheng-Han Chen, interventni kardiolog koji nije uključen u istraživanje, za Medical News Today je izjavio kako smatra da su rezultati iznenađujući budući da osjet mirisa obično nije povezan s radom srca.

Sugerirao je da bi povezanost mogla biti posljedica istovremenog razvoja oba stanja kako tijelo stari. Dr. Richard Wright, još jedan kardiolog koji nije bio uključen u studiju, smatra da je prognostički potencijal oslabljenog njuha intrigantan i klinički značajan. Napomenuo je da korelacija može jednostavno odražavati različite stope starenja među pojedincima.

Oba su stručnjaka naglasila potrebu za daljnjim istraživanjem kako bi razumjeli odnos između gubitka njuha i zatajenja srca.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Chamberlain, K. W. i sur. (2024). Olfactory Impairment and the Risk of Major Adverse Cardiovascular Outcomes in Older Adults. Journal of the American Heart Association, 13: e033320.
  2. Pelc, C. (2024). Weakening sense of smell is linked to heart failure risk in a new studyMedical News Today.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu