Mikrobiom bi mogao utjecati na zdravlje srca i starenje

Mikrobiom crijeva mogao bi utjecati na zdravlje srca i starenje

Znanstvenici su istražili kako se starost i metabolizam manifestiraju u crijevnom mikrobiomu.

Istraživači u Kini identificirali su mikrobne potpise povezane s dobi i metabolizmom iz studije koja je uključivala više od 10.000 kineskih sudionika, potvrđujući svoja otkrića s drugom kohortom od više od 9.000. Zatim su ispitali kako ti mikrobni potpisi utječu na rizik od kardiovaskularnih bolesti, objavivši svoje rezultate u časopisu Nature Medicine.

Utjecaj mikrobioma na kardiovaskularni sustav
FOTO: Shutterstock

Utjecaj mikrobioma na kardiovaskularni sustav

Mikrobiom crijeva, koji se sastoji od bakterija, virusa i drugih mikroba, igra ključnu ulogu ne samo u probavi, već i u živčanoj signalizaciji, imunološkim odgovorima i regulaciji hormona. Dr. Yoshua Quinones, internist koji nije uključen u studiju, za Medical News Today objasnio je da mikrobiom utječe na kardiovaskularni rizik putem metabolita poput TMAO i SCFA, modulacije upale, metabolizma lipida i glukoze, regulacije krvnog tlaka i apsorpcije kolesterola.

Starenje utječe na crijevni mikrobiom zbog promjena u imunološkoj funkciji, prehrani, načinu života i funkciji crijeva, što dovodi do smanjene raznolikosti bakterija i promjena bakterijskih funkcija, utječući na cjelokupno zdravlje i rizik od bolesti.

Kako bi istražili metaboličke parametre povezane sa starenjem, istraživači su klasificirali 10.207 kineskih sudionika u pet “metaboličkih klastera multimorbiditeta” na temelju 21 metaboličkog parametra:

  • MC1 – zdravo
  • MC2 – nizak HDL kolesterol
  • MC3 – visoki LDL kolesterol
  • MC4 – mješovita vezana uz pretilost
  • MC5 – hiperglikemija.

Otkrili su da su pojedinci u klasterima pretilosti i hiperglikemije imali značajno veći rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti tijekom 11,1-godišnjeg praćenja u usporedbi sa zdravim klasterom. Ovi su nalazi potvrđeni u drugoj kohorti od 9.061 osobe nakon 10-godišnjeg praćenja.

Istraživači su također analizirali crijevni mikrobiom 4.491 sudionika, sekvencionirajući mikrobne genome kako bi identificirali specifične vrste.

Uočili su zajedničke karakteristike u mikrobiomima onih u metaboličkim klasterima multimorbiditeta i identificirali 55 mikrobnih vrsta povezanih sa starošću.

Mlađe osobe imale su niže razine Bacteroides, dok su starije osobe imale više razine Prevotella i Enterobacteriaceae. Ovi obrasci mikroba povezani sa starenjem potvrđeni su podacima iz Izraela, Nizozemske, Francuske, Njemačke, UK-a i SAD-a.

Mlađa mikrobna dob povezana s nižim rizikom
FOTO: Shutterstock

Mlađa mikrobna dob povezana s nižim rizikom

Studija je istaknula da je mlađa mikrobna dob povezana s nižim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, sugerirajući da bi ciljanje mikrobioma moglo pomoći u prevenciji kardiovaskularnih bolesti kod starijih, metabolički nezdravih odraslih osoba.

Catherine Rall, registrirana dijetetičarka koja nije uključena u studiju, za Medical News Today naglasila je da je održavanje zdravog crijevnog mikrobioma ključno za smanjenje zdravstvenih problema povezanih sa starenjem. Napomenula je da iako je utjecaj mikrobioma na biološku starost značajan, može se modificirati prebioticima, probioticima i drugim intervencijama, potencijalno poboljšavajući zdravstvene ishode kako ljudi stare.

Ovo istraživanje je u skladu s drugim studijama koje povezuju disbiozu crijeva s upalnim stanjima i kardiovaskularnim bolestima. Međutim, ostaje nejasno uzrokuje li disbioza ova stanja ili je njihova posljedica.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu