KBC Zagreb smanjio liste čekanja na ključne terapije i do 90 %

KBC Zagreb smanjio liste čekanja na ključne terapije i do 90 %

Klinički bolnički centar (KBC) Zagreb smanjio je čekanje na ključne pretrage i do 90 % u odnosu na proteklih mjesec dana, izvijestilo je Ministarstvo zdravstva nakon pilot analize listi u toj najvećoj zagrebačkoj bolnici.

Ministarstvo zdravstva, slijedom smanjivanja pritiska COVID oboljelih na zdravstveni sustav, kao i globalnih najava porasta onkoloških bolesti, provelo je pilot analizu listi čekanja. Ista je na temelju maksimalnog uvida u efikasnost radilišta bolnice i dodatne edukacije djelatnika smanjila čekanje na ključne pretrage i do 90 % u odnosu na proteklih mjesec dana, navode u priopćenju.

Udruživanjem sustava do kraćeg čekanja
FOTO: Shutterstock

Udruživanjem sustava do kraćeg čekanja

Riječ je o udruživanju sustava eListe, eNaručivanje, ePonude, Jedinstveni kalendar naručivanja i Centralni upravljački sustav koji u realnom vremenu pokazuju iskorištenost opreme, upravljanje resursima te angažman djelatnika. 

Tako je za hematologiju prvi pregled s 367 dana čekanja skraćen na 73 dana, za kemoterapiju je sa 161 dan čekanja skraćen na 17 dana, za kardiologiju se umjesto 153 dana čeka 93, za neurologiju umjesto 150 dana čeka se 90.

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je kako Ministarstvo zdravstva upravo sada pojačava aktivnosti prema onkološkim i drugim kroničnim bolesnicima kada popušta pritisak COVID bolesnika na zdravstveni sustav. Razlog više za takav iskorak su, pojasnio je, i globalne najave o pandemiji onkoloških bolesti.

Istina je da je epidemija COVID-a u mnogome poremetila redovito pružanje zdravstvenih usluga pacijentima, posebno onkološkima, ali upravo u cilju povećanja pozornosti toj skupini pacijenata, kako u terapiji, tako i u preventivnim pregledima rizičnih skupina, Ministarstvo zdravstva angažira sve raspoložive kapacitete u zdravstvenom sustavu, naglasio je Beroš.

Intenzivno se radi na redovitijem pružanju zdravstvenih usluga
FOTO: Shutterstock

Intenzivno se radi na redovitijem pružanju zdravstvenih usluga

Napominjući kako se radi o preliminarnim rezultatima, poručio je da, s obzirom na vrlo kratko vremensko razdoblje koje je urodilo značajnim smanjenjem broja dana čekanja, mogu ocijeniti napore KBC-a Zagreb izuzetno uspješnim:

Ovo je tek prvi korak, slijedi nastavak aktivnosti na smanjenju broja dana čekanja pacijenata na preglede, kako u KBC-u Zagreb, tako i u svim drugim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj.

Dodao je da se intenzivno radi i na nabavi dodatnih količina potrebnih uređaja radi povećanja kapaciteta.

KBC Zagreb s ubrzavanjem procesa krenuo prije mjesec dana

Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić rekao je da je, zahvaljujući uloženom naporu uprave i djelatnika KBC-a Zagreb, u suradnji s Ministarstvom zdravstva i Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, KBC Zagreb unazad mjesec dana poduzeo niz mjera i aktivnosti u cilju kontinuiranog i kvalitetnijeg upravljanja i nadzora listama čekanja. 

KBC Zagreb s ubrzavanjem procesa krenuo prije mjesec dana
FOTO: Shutterstock

Ćorušić je pojasnio:

Informacijsko uređivanje u BIS sustavu s ciljem sređivanja eListi čekanja obuhvatilo je niz aktivnosti, od kojih izdvajamo edukaciju doktora i medicinskih sestara u svezi unosa točnih i pravilnih indikatora naručivanja, točne i pravilne podatke o slobodnim terminima, ažurnu provjeru kalendara naručivanja, reviziju i racionalizaciju broja dana čekanja i broja naručenih pacijenata te učinkovitiju provjera dolaska pacijenata za rezervirani termin.
Dodatne informacije

Više informacija pročitajte u člancima:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu