I niže i više razine vitamina B12 mogu uzrokovati ovo!
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja

Vitamin B12, poznat i kao kobalamin, ključan je vitamin topiv u vodi za održavanje zdravog središnjeg živčanog sustava, crvenih krvnih stanica i nukleinskih kiselina poput DNK i RNK.
Nacionalni instituti za zdravlje SAD-a (NIH) preporučuju 2,4 mcg vitamina B12 dnevno za osobe starije od 14 godina, a mliječni proizvodi, meso, riba, perad i jaja njegovi su glavni izvori. B12 se također može dobiti iz obogaćenih žitarica, prehrambenog kvasca i dodataka prehrani, pa su nedostaci rijetki, pogađajući oko 3 % odraslih.
Nedavna studija objavljena u Annals of Neurology je pokazala da i niske i visoke razine B12, čak i unutar normalnog raspona, mogu utjecati na kognitivnu funkciju.
Dr. Clifford Segil, neurolog, za Medical News Today je istaknuo da su stariji odrasli s nižim razinama B12 pokazivali sporije električne impulse u očima, što bi moglo biti posljedica uloge vitamina B12 u izolaciji živčanih vlakana.
Također je napomenuo da ovo otkriće može dovesti do ponovnog razmatranja onoga što se smatra “normalnim” B12 razinama u kliničkoj praksi.

Tijek i rezultati studije
U studiji je sudjelovala 231 zdrava starija odrasla osoba (prosječna dob 71,2 godine), koje su testirane na ukupni B12 i aktivni B12 (holo-transkobalamin). Većina sudionika imala je razine B12 unutar normalnog raspona, osim dvoje koji su imali nedostatak.
Istraživači su podijelili sudionike u skupine s B12 razinama ispod ili iznad prosjeka od 408 pmol/L i prilagodili faktore poput dobi, spola i zdravstvene povijesti.
Otkrili su da su niže razine vitamina B12 značajno povezane s usporenim provođenjem impulsa u mozgu i sporijom obradom podataka, a taj je učinak bio izraženiji s godinama. Također su sudionici s nižim razinama imali veće promjene u bijeloj tvari, što je znak kognitivnog pada.
Dr. Ari J. Green, vodeći autor studije, istaknuo je negativne učinke kada su razine B12 na donjoj granici normalnog raspona, osobito za “aktivni” oblik B12, koji se rijetko mjeri.
S druge strane, viši nivoi B12 povezani su s višim razinama T-Tau proteina, biomarkera neurodegeneracije. Ovaj učinak bio je najjači kada su bile prisutne niske razine aktivnog B12 i visoke razine holo-HC, ili “neaktivnog B12”. Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se razumjelo ovo otkriće.
Dr. Green je sugerirao da bi preporuke za vitamin B12 trebale biti revidirane, naglašavajući aktivni B12 umjesto ukupnog B12 u krvi te uzimajući u obzir mjere neurologije i kognitivnog zdravlja.
Studija također sugerira da bi starije osobe mogle biti posebno osjetljive na pad razina B12, što bi moglo zahtijevati revidirane smjernice za ovu populaciju.
Za osiguranje adekvatnih razina B12 osobe bi trebale konzumirati hranu poput lososa i govedine. Vegani i vegetarijanci mogli bi trebati dodatke prehrani jer biljna hrana ne sadrži B12.
NIH napominje da je B12 općenito siguran, čak i u visokim dozama, jer tijelo ne pohranjuje višak. Međutim, nedostaci se i dalje mogu pojaviti zbog problema s apsorpcijom, a dr. Segil preporučuje uzimanje multivitamina s B12 za opću upotrebu.
Pročitajte i ove članke:
- Hrana bogata vitaminom B12: Ovih 8 namirnica možete lako uklopiti u prehranu za krvožilni i živčani sustav
- Nedostatak B vitamina: Simptomi koje je važno uočiti
- Kognitivni pad: Važno je razlikovati prirodno starenje od bolesti! Psihologinja otkriva značenje ovog pojma i kako ga usporiti.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Sve više mladih žena prolazi kroz neliječenu perimenopauzu!
- Tomislav Stanić
- 3 min čitanja
- Beaudry-Richard, A. i sur. (2025). Vitamin B12 Levels Association with Functional and Structural Biomarkers of Central Nervous System Injury in Older Adults. Annals of Neurology.
- Lang, K. (2025). Both lower and higher B12 levels may be linked to cognitive issues in older people. Medical News Today.
- Vitamin B12. (2024). NIH.