Cjepivo protiv omikrona ovaj tjedan u Hrvatskoj: Zamjenica ravnatelja HZJZ-a objasnila tko ga može primiti

Cjepivo protiv omikrona ovaj tjedan u Hrvatskoj

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin izvijestila je u subotu da je Europska komisija, nakon odobrenja Europske agencije za lijekove, odobrila cjepiva protiv omikron varijante koronavirusa Moderne i Pfizera, koja će u Hrvatsku doći sredinom ovog tjedna. Pavić Šimetin je za HTV izjavila:

Između 5. i 9. rujna stiže nam 187.000 doza adaptiranog cjepiva Pfizera i 57.000 Moderne. Radi se o cjepivu koje u sebi sadrži glasničku RNA koja će u tijelu potaknuti stvaranje proteina šiljka za originalni Wuhanski soj, ali i za podvarijante BA.1 omikron soja.

Pročitajte članak “Omikron simptomi – kod odraslih, kod djece, kod cijepljenih, liječenje“.

Cijepiti se mogu svi koji nisu primili drugu i treću dozu

Radi se o cjepivu koje se može primiti samo kao docjepna doza, a ne u sklopu “prvog” cijepljenja. Pavić Šimetin je objasnila:

Istraživanja za to cjepivo napravljena su samo u smislu docjepne doze i ona su kao takva registrirana. Cijepiti se mogu svi građani koji nisu primili drugu i treću dozu.

Preporučuje cijepljenje svima koji su stariji od 60 godina, svima koji imaju kronične bolesti, dok se drugom dozom mogu cijepiti svi koji to žele.

Cijepiti se mogu svi koji nisu primili drugu i treću dozu
FOTO: Shutterstock

Upitana hoće li se najesen uvesti obveza nošenja maski u zatvorenim prostorima odgovorila je kako Hrvatska na dvotjednoj razini ima 12 %-tno smanjenje broja oboljelih, a takav se trend očekuje i dalje. Zaključila je riječima:

Iako će se on “malo uzdrmati”, obveze maski ne bi trebalo biti.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu