Stručno odobrava

,

Cista u ustima – uzroci, moguće komplikacije i liječenje

Cista-u-ustima

Cista u ustima je bezbolna nakupina tekućeg tkiva koja svojim izgledom podsjeća na mjehurić u ustima. Iako je u većini slučajeva bezazlena, cista u ustima može biti prilično neugodna i smetati vam tijekom jela ili govora.

Obično se javlja zbog nekih oralnih infekcija ili reakcija na infekcije.

Cista u ustima se obično formira s unutarnje strane usana, ali se također može pojaviti na jeziku, nepcu, čeljustima, s unutarnje strane obraza ili na zubu. Također se naziva mukozna cista ili mukokela.

Ako se pojavi neposredno u blizini zuba, naziva se dentalna cista u ustima, a ako se pojavi na čeljusti, naziva se radikularna cista.

Vrlo ju je jednostavno uočiti i dijagnosticirati samim pogledom, a često je nije potrebno liječiti jer prolazi spontano.

Izrasline koje se nalaze u usnoj šupljini i traju dulje od 2 tjedna, potrebno je provjeriti kod liječnika.

Cista-na-zubu

Cista u ustima – uzroci i simptomi

Ova benigna izraslina u ustima je uglavnom uzrokovana “mrtvim” zubima čije je meko tkivo koje sadrži živce oštećeno zbog upale ili ozljede.

Bijeli prištići u ustima se također mogu pojaviti i zbog zubi koji iz određenih razloga nisu uspjeli izrasti, a to često može biti povezano s genetskim čimbenicima.

Afte su također izrasline koje nastaju u oralnoj šupljini, a pojavljuju se kao male, okrugle bijele točkice s crvenim rubom.

Zubne ciste i granulomi su najčešće odgovori na infekcije ili strana tkiva u tijelu, no ponekad se ciste mogu pojaviti iz nepoznatog razloga, ali isto tako i nestati nakon nekoliko dana bez ikakvog liječenja.

Posebnih simptoma osim neugodnog osjećaja u ustima zapravo i nema. Cista u ustima se vrlo lako uoči s obzirom na to da takav mjehurić u ustima većini stvara iritantnu nelagodu.

Ako ciste u usnoj šupljini potraju (dulje od 2 ili 3 tjedna), moguća je pojava ozbiljnijih infekcija ili bolesti usne šupljine.

Iako je bezbolna, osjetit ćete je zbog specifičnog oblika, no nikakvih drugih simptoma neće biti. Ako je nastala kao reakcija na infekciju, simptomi mogu biti: osjećaj žarenja ili peckanja na području ciste te crvenilo ili svrbež.

Također, nastaju i zbog ozljeda oralne šupljine (stalno grickanje usnice, stavljanje piercinga, slučajnih ugriza, oštećenja zubi) ili zbog nedovoljne ili nepravilne oralne higijene.

Cista u ustima – komplikacije

Iako su komplikacije zaista rijetke zato što ciste u ustima uglavnom prirodno nestaju, povećanje njihovog volumena može rezultirati različitim upalama koje su nerijetko popraćene pojavama kao što je apsces ili slabljenje čeljusne kosti. Apsces je bolna gnojna upala koja je uzrokovana bakterijskom infekcijom.

U obje situacije može doći do pojave snažne boli ili oticanja (edema), a u takvim slučajevima je potrebno odmah posjetiti liječnika.

Komplikacije ciste u ustima mogu ometati normalne funkcije raznih tkiva te tako utjecati na brojne nepravilnosti struktura u ustima. Također, mogu utjecati na funkciju govora, žvakanja i općenito hranjenja.

Cista

Cista u ustima – dijagnoza i liječenje

Cistu u ustima je vrlo lako dijagnosticirati samom kliničkom slikom. U većini situacija je stomatolog onaj koji uoči i dijagnosticira ovakve pojave, posebno kada je u pitanju cista na zubu.

Opasnost od bilo kakvih komplikacija uglavnom ne postoji, ali je ipak potrebno ukloniti cistu.

Cista u usnoj šupljini može biti razlog za brigu ako je bolna i velika.

Ako stomatolog uoči da je cista problematična, bit će potrebna operacija ciste na zubu. Ciste na zubima su patološke šupljine ispunjene tekućinom i obložene tkivom te nastaju najčešće kao posljedica karijesa.

Oporavak traje vrlo kratko zato što su komplikacije operacije zaista jako rijetke. Jedino što bi moglo stvarati probleme je moguća infekcija ili nuspojava na lokalnu anesteziju prilikom kirurškog zahvata.

Cista u ustima uglavnom nestaje sama tako što se spontano otvori, odnosno pukne. Nakon pucanja će se iz ciste iscijediti tekućina i tako će izraslina u ustima nestati. Međutim, ako traje nekoliko tjedana te ometa žvakanje i gutanje, potražite savjet liječnika.

Ponekad i stomatolog može pomoću sterilne igle potaknuti otvaranje ciste kako bi iscurila tekućina, ali riječ je o bezbolnim i brzim zahvatima koji traju svega nekoliko sekundi.

Ako su u pitanju samo simptomi drugih bolesti, onda se liječenje bazira na uklanjanju simptoma primarne bolesti ili infekcije.

Dentalna-cista

Cista u ustima – prirodno liječenje

Ciste u ustima se mogu prirodno liječiti te u konačnici i spriječiti. Kada je u pitanju cista na zubu, prirodni lijek kao što je metvica vam može biti od velike koristi. Uz nju, korisni prirodni lijekovi su i kamilica, kadulja, korijen đumbira, klinčić te jabučni ocat.

Osim što možete direktno nanijeti biljku na bolno mjesto kako biste ublažili bolove, korisno je redovito ispirati usta pomoću raznih čajeva od navedenih biljaka. Tako ćete moći i spriječiti ciste u ustima u budućnosti, posebno kada je njihova pojava posljedica virusnih infekcija.

Članak objavljen:

Izvori:

  1. CISTA NA ZUBU: Simptomi, posljedice i liječenje opasne infekcije koja može uzrokovati gadne probleme (2017). Net.hr.
  2. Vuić, S. (2016). Ciste u ustima – što su, zašto nastaju i kako se liječe? Privatna ordinacija dentalne medicine Sanja Vuić.
  3. Wiley, C. (2018). What Is A Mouth Cyst? Colgate.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu