Znate li tko je ubojica broj 1 u svijetu? Gotovo svaka druga odrasla osoba pati od ove bolesti, a sve više zahvaća djecu i mlade

Svjetski ubojica broj 1

“Svjetski ubojica broj 1” – tako se danas naziva povišeni krvni tlak jer je glavni nezavisni čimbenik rizika za kardiovaskularni pobol i smrtnost. Mnogi nisu svjesni da boluju od hipertenzije, s obzirom na to da ona nema simptome. Broj oboljelih od hipertenzije u Hrvatskoj je vrlo visok. Prije 15 godina iznosio je 37 %, a danas je oko 45 %, što znači da gotovo svaki drugi odrasli stanovnik ima vrijednosti krvnog tlaka veće od 140/90 mmHg. 

Kako bi podigli svijest o visokom krvnom tlaku, Hrvatska liga za hipertenziju održala je javnozdravstvenu akciju u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci gdje je velikom broju građana izmjerena vrijednost krvnog tlaka, kako bi povećali svijest o potrebi kontrole. Na akciji su u obzir uzeti i drugi čimbenici koji pridonose riziku, poput tjelesne mase, opsega struka, šećera i kolesterola u krvi, što su posjetitelji lokacija također mogli izmjeriti. Posebnim kalkulatorom je izračunat ukupni kardiovaskularni rizik.

FOTO: Hrvatska liga za hipertenziju
FOTO: Hrvatska liga za hipertenziju

Sveukupno je na lokacijama javnozdravstvene akcije pregledano 530 prolaznika. U više su navrata otkrivene veoma povišene vrijednosti arterijskog tlaka. Najviša izmjerena vrijednost tlaka iznosila je 220/110 mmhg. Značajnom broju mladih osoba zabilježene su veoma povišene vrijednosti glukoze, od kojih je najviša iznosila 22,9 mmol/L. Potrebno je naglasiti da upravo velik broj mladih, od 25 do 35 godina, ima dijagnozu šećerne bolesti ili arterijske hipertenzije.

Projekt “Lov na Tihog ubojicu” ide dalje

Ovoj kampanji i akciji održanoj u petak i subotu, liječnici, medicinske sestre, studenti medicine i učenici srednjih medicinskih škola su, osim pregleda, naše građane educirali o bolesti, kome se obratiti ako primijete povišen krvni tlak te koje su to navike koje nam mogu spasiti život.

Akademik Bojan Jelaković, Predsjednik Hrvatske lige za hipertenziju, je istaknuo:

Hrvatska liga za hipertenziju nastavlja s trajnom javnozdravstvenom akcijom koja je u biti projekt kojim želimo podići svijest o važnosti promjena loših životnih navika, a koje su, nažalost, vrlo prisutne u našoj populaciji. “Lov na Tihog ubojicu” je u prvom redu lov na hipertenziju, ali to uključuje i borbu protiv pretilosti, prekomjernog unosa kuhinjske soli, nedovoljno tjelesne aktivnosti, pušenja, nepravilnog mjerenja krvnog tlaka i loše ustrajnosti uzimanja lijekova. Danas obilježavamo i Svjetski dan bubrega i Svjetski dan debljine. Za debljinu smo već naučili koliko je učestala, ali bitan je podatak da je kronična bubrežna bolest, koja je čimbenik rizika za prijevremeni kardiovaskularni pobol i smrtnost, učestalija od šećerne bolesti. Akcija je ova puta održana u trgovačkim centrima kako bismo sugrađane uz ostalo pitali – kako to da ste na ovako lijep neradni dan u zatvorenom, a ne u prirodi, šetnji, planinarenju …
FOTO: Hrvatska liga za hipertenziju
FOTO: Hrvatska liga za hipertenziju

Nažalost, prema najnovijim podacima nema naznaka promjena nabolje kada se radi o broju oboljelih, već upravo suprotno – zabilježen je porast osoba koje imaju problem s povišenim krvnim tlakom, a zabrinjava i podatak da hipertenzija zahvaća sve više djece i mladih.

Moderan način života, prehrana te nedostatak tjelesne aktivnosti imaju veliki utjecaj na hipertenziju.

Projektom “Lov na Tihog ubojicu” želi se kontinuirano podizati svijest o hipertenziji, koliko je opasna, ako se na vrijeme ne otkrije, ali i kako na nju ipak možemo utjecati pozitivnim promjenama u našem životu.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Hrvatske lige za hipertenziju.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu