Znanstvenici u šoku: Karcinomi sve bolje ignoriraju vaš imunitet! Evo što to znači

Karcinomi se mijenjaju i razvijaju tijekom vremena

Analiza bez presedana o tome kako rak raste otkrila je “gotovo beskonačnu” sposobnost tumora da se razvijaju i prežive, kažu znanstvenici, a prenosi BBC.

Rezultati praćenja raka pluća tijekom devet godina priredili su “iznenađenje” i “zaprepaštenje” znanstvenom timu koji je dobio uvid u silnu snagu protiv koje se bori.

Zaključili su da je potrebno više se usredotočiti na prevenciju, s malo vjerojatnim “univerzalnim” lijekom u skorije vrijeme.

Britanski Cancer Research kaže da je rano otkrivanje raka od vitalne važnosti.

Studija pod nazivom TracerX pruža najdublju analizu o tome kako se rak razvija i što uzrokuje njegovo širenje.

rak pluća
FOTO: Shutterstock

Karcinomi i tumori mogu biti prilagodljivi

Karcinomi se mijenjaju i razvijaju tijekom vremena – nisu fiksni i nepromjenjivi. Mogu postati agresivniji, tj. bolji u izbjegavanju imunološkog sustava i sposobniji se širiti po tijelu.

Tumor počinje kao jedna oštećena stanica, ali postaje mješavina milijun stanica koje su sve mutirale na pomalo različite načine.

TracerX je pratio tu raznolikost i kako se ona mijenja tijekom vremena kod pacijenata s rakom pluća.

Profesor Charles Swanton s Instituta Francis Crick i Sveučilišnog koledža u Londonu rekao je da to nikada prije nije učinjeno u ovoj mjeri.

Više od 400 ljudi, liječenih u 13 bolnica u Velikoj Britaniji, imalo je biopsiju različitih dijelova raka pluća kako je bolest napredovala.

Swanton je rekao:

Iznenadilo me koliko tumori mogu biti prilagodljivi. Ne želim zvučati previše depresivno u vezi ovoga, ali mislim – s obzirom na gotovo beskonačne mogućnosti u kojima tumor može evoluirati i vrlo velik broj stanica u kasnom stadiju tumora, što bi moglo biti nekoliko stotina milijardi stanica – da je postizanje izlječenja kod svih pacijenata u kasnom stadiju bolesti težak zadatak.

Mislim da nećemo moći stvoriti univerzalne lijekove. Ako želimo ostvariti najveći učinak, moramo se usredotočiti na prevenciju, rano otkrivanje i rano otkrivanje recidiva.
rak
FOTO: Shutterstock

Treba više raditi na prevenciji

Pretilost, pušenje, alkohol i loša prehrana povećavaju rizik od nekih vrsta raka. Suzbijanje upala u tijelu također se smatra načinom prevencije raka. Upala je vjerojatno objašnjenje zašto onečišćenje zraka uzrokuje rak pluća i upalne bolesti crijeva koje povećavaju rizik od raka debelog crijeva.

Evolucijska analiza je objavljena u sedam odvojenih studija u časopisima Nature i Nature Medicine.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu