Zna se koliko Europljana ima dugoročne posljedice COVID-a! WHO: “Društvo se nikada neće istinski oporaviti od pandemije!”

Zna se koliko Europljana ima dugoročne posljedice COVID-a

U europskoj regiji je, od početka pandemije COVID-19, prema podacima europskog ogranka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) gotovo 36 milijuna ljudi možda razvilo dugoročne zdravstvene posljedice nakon zaraze koronavirusom.

U prosjeku to znači da je takve posljedice u zadnje tri godine osjetio, ili ih još uvijek ima, otprilike svaki 30. Europljanin, rekao je regionalni direktor WHO-a za Europu, Hans Kluge, na konferenciji održanoj u Kopenhagenu.

Istaknuo je da treba učiniti još puno više kako bismo bolje razumjeli tzv. dugi COVID.

Pročitajte članak “Dugi COVID je podcijenjen: Poslodavci pod pritiskom! Radnici često izostaju s posla ili rade iako se ne osjećaju dobro.”.

Dugi COVID je izraz koji se koristi da bi se opisali simptomi koji se razviju i traju nakon akutne faze bolesti
FOTO: Shutterstock

Zdravstveno stanje o kojem se još uvijek zna vrlo malo

Kluge je rekao:

Dugi COVID ostaje i dalje složeno zdravstveno stanje o kojem još uvijek znamo vrlo malo.

Dodaje da se bez razvoja sveobuhvatne dijagnostike i oblika liječenja društvo nikada neće istinski oporaviti od pandemije.

WHO u europskoj regiji obuhvaća ukupno 53 zemlje. Osim članica EU-a obuhvaća i zemlje istočno od EU-a, sve do središnje Azije.

Dugi COVID je izraz koji se koristi da bi se opisali simptomi koji se razviju i traju nakon akutne faze bolesti (ona traje četiri tjedna) ili se nakon nekog vremena ponovno pojave. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu