“Zdrava kava s doktorima” završila je u Pakracu: Ramljak: “Želim da svaka od nas ima iste mogućnosti da preživi i da kvalitetno živi!”

Zdrava kava s doktorima

Udruga žena oboljelih i liječenih od raka Nismo same je u Pakracu održala svoju 15. “zdravu kavu s doktorima” (u sklopu svojeg EU projekta “Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama“, koji je pokrenut u ožujku 2022. godine) koja je okupila 28 sudionika. Ugodnom druženju prisustvovale su članice Udruge, djelatnice bolnice u Pakracu na čelu s ravnateljicom i zainteresirane žene s obitelji, dok je voditeljica inicijative bila stručnjakinja prim. doc. dr. sc. Vesna Ramljak.

Kroz neformalan i vrlo ugodan razgovor, sve prisutne žene imale su mogućnost dobiti odgovore na brojna pitanja koja ih muče – od dijagnoze, preko procesa liječenja, suživota s rakom, ali i svu potrebnu psihološku podršku koja je kod onkoloških pacijentica i njihovih obitelji od velike važnosti. Teme o kojima se ipak najviše razgovaralo bile su nedostupnost liječenja i prometna izoliranost.

Projekt je pokazao svoju značajnost jer je u 17 mjeseci “zdrava kava s doktorima” posjetila 15 gradova diljem Hrvatske, zaključno s Pakracem, i okupila više od 600 sudionika, od toga 56 liječnika, te tako doprinijela povećanju svijesti o prevenciji raka dojke i drugih malignih bolesti, posebice u onim manje razvijenim sredinama.

Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama
FOTO: Pakrački list, Silvia Feltrin
Zdrava kava - Pakrac_2_ Vesna Ramljak - Pakrački list, Silvia Feltrin
FOTO: Pakrački list, Silvia Feltrin

Razgovor o nedostacima u zdravstvenom sustavu

Prim. doc. dr. sc. Vesna Ramljak, dr. med., voditeljica Odjela za onkološku patologiju i kliničku citologiju Klinike za tumore Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice, tom je prilikom izjavila:

Bila sam sudionicom nekoliko “zdravih kava” i svaki put bih, koliko sretna, odlazila i tužna. Ovo je bio težak dan, otišla sam s bolom i gorčinom zbog svega što sam čula i proživjela sa ženama koje su govorile svoja iskustva, iskreno i bez zadrške. Uvijek nastojim podijeliti svoje znanje i iskustvo, poticati žene, i mlade i stare, da postanu svjesne toga koliko je bitna preventiva i briga o sebi. I što onda kada se otkrije karcinom? Pogube se u labirintu nečinjenja i nebrige, ili nedovoljne brige. Ne dobiju nikakve ili vrlo oskudne informacije, nemaju koga pitati i dobiti odgovore na bezbroj upitnika koji su im iznad glave. Putuju, vrte se ukrug, gladne informacija, pažnje i sigurnosti.

Dodala je:

Ponosna sam što sam bila dio ovog projekta, što sam imala prilike uočiti koliko je propusta, nekoordiniranosti, nečinjenja. Koliko je lakše živjeti u Zagrebu u odnosu na male, “ostavljene” gradove i mjesta. I zbog tog sam tužna i pod dojmom, ali s druge strane, sretna sam što sam imala prilike upoznati toliko prekrasnih, napaćenih, ali posebnih žena od kojih sam puno dobila i naučila. Želim da se ovaj projekt nastavi, da postane kontinuitet, da naš glas i iskustvo dopre do onih koji mogu, a ne čine ništa. Želim da svaka od nas ima iste mogućnosti da preživi i da kvalitetno živi.
Zdrava kava s doktorima posjetila je 15 gradova diljem Hrvatske
FOTO: Pakrački list, Silvia Feltrin

Pozitivan i ohrabrujući utjecaj

Uz prim. doc. dr. sc. Vesnu Ramljak, sa zainteresiranim građanima svoja znanja i iskustva podijelile su Marina Major, dipl. iur., ravnateljica Opće županijske bolnice Pakrac i bolnice hrvatskih veterana, Kristina Milek, dr. med. spec. radiologije, subspec. ultrazvuka, zamjenica ravnateljice, i Đurđica Stokić, mag. med. techn., glavna sestra bolnice u Pakracu.

U 17 mjeseci trajanja projekta, “zdrava kava s doktorima” posjetila je sveukupno 15 gradova diljem Hrvatske, uključujući i Pakrac kao posljednju lokaciju, te ostavila vrlo pozitivan i ohrabrujući utjecaj na žene, njihove obitelji, ali i liječnike.

Ivana Kalogjera, predsjednica Udruge Nismo same, je rekla:

Ponosna sam na sve koji su bili dio ove inicijative jer smo zajedničkim snagama napravili jako puno. Uz ovaj projekt smo dodatno potvrdile koliko je takva neformalna vrsta razgovora u opuštenoj atmosferi bitna, ne samo za kvalitetno informiranje i edukaciju oko prevencije i procesa liječenja, već i za bolju komunikaciju, razumijevanje i stvaranje međusobnog povjerenja između liječnika i pacijenata. Koristim ovu prigodu i da se zahvalim svim liječnicima koji su se uključili u ovu inicijativu, izdvojili svoje slobodno vrijeme i tako pomogli brojnim ženama i njihovim obiteljima. Iako je u pitanju posljednja “zdrava kava” u sklopu našeg EU projekta, ona sigurno neće biti posljednja.

Ovim hvalevrijednim projektom Udruga Nismo same uložila je velike napore kako bi novooboljelim ženama osigurala psihološku podršku, edukaciju i pravilno informiranje uz opuštajuću atmosferu i razgovor s liječnicima, ali i druge aktivnosti poput devet kreativnih radionica koje su se provodile u prostorima Udruge u Zagrebu. Više informacija o projektu možete saznati ovdje.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Udruge Nismo same. 

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Udruga Nismo same

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu