Virus evoluira: Nova cjepiva za omikron mogla bi povećati zaštitu kao boosteri

Nova cjepiva za omikron mogla bi povećati zaštitu kao boosteri

Cjepiva protiv koronavirusa koja obuhvaćaju varijantu omikron mogu poboljšati zaštitu kada se koriste kao tzv. booster doza, objavili su Europska agencija za lijekove (EMA) i druga globalna zdravstvena regulatorna tijela.

Nakon sastanka EMA je priopćila da su se globalni regulatori složili oko ključnih načela za nadogradnju cjepiva protiv COVID-19 kako bi se odgovorilo na nove varijante virusa.

Dok postojeća cjepiva protiv koronavirusa i dalje pružaju dobru zaštitu od hospitalizacije i smrti, učinkovitost cjepiva je oslabila evoluiranjem virusa, kažu regulatorna tijela.

Bivalentna booster doza znači da je cjepivo napravljeno i za novu varijantu virusa, kao i za izvornu varijantu virusa koji izaziva COVID-19 te bi kao takvo moglo “povećati i proširiti” zaštitu, navodi se u priopćenju EMA-e.

Pročitajte članke:

Još se ispituje djelotvornost postojećih cjepiva
FOTO: Shutterstock

Još se ispituje djelotvornost postojećih cjepiva

EMA se referirala specifično na mRNA cjepiva. Pfizer i Moderna testiraju verzije svojih cjepiva kako bi djelovala specifično na omikron varijantu.

Cjepiva koja uključuju druge varijante, primjerice beta varijantu, također bi se mogla razmotriti za upotrebu kao booster doze ako podaci kliničkih ispitivanja pokažu odgovarajuću razinu neutralizacije protiv omikrona, navodi se u priopćenju.

To se poklapa sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) po kojima bi specifične booster doze mogle pružiti zaštitu protiv novih varijanti COVID-19.

S druge strane, to nije u skladu sa stavom regulatora u SAD-u. Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) je izjavila da će tražiti uključivanje posebno novijih sojeva omikrona BA.4 i BA.5, koji su izazvali porast broja slučajeva na globalnoj razini, u sva nova cjepiva za domaću upotrebu.

EMA poručuje da će dati više detalja u narednim danima.

Pročitajte članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu