Medicinski odobrava

Tina Piskač, dr. med.

Upala Bartholinijeve žlijezde – uzroci, simptomi, liječenje

vaginalna infekcija

Bartholinijeve žlijezde su parne žlijezde vanjskih ženskih spolnih organa, a nalaze se po jedna sa svake strane ulaza u rodnicu na donjem dijelu usana.

One su okrugle, male (veličine graška)u normalnim uvjetima neopipljive zbog čega žene najčešće ni ne znaju da ih imaju, ali je njihovo pravilno funkcioniranje važno za normalan seksualni život žene.

Izvodni kanal žlijezde dugačak je oko 1.5 do 2 cm. Kroz njega se izlučuje alkaličan sekret koji vlaži predvorje rodnice, prvenstveno pri spolnom uzbuđenju. Opstrukcija (začepljenje) izvodnog kanala dovodi do povećanja žlijezde zbog zadržavanja izlučene sluzi, pa nastaje cista. Ovo stanje prethodi upali i apscesu Bartholinijeve žlijezde.

Mogu se upaliti obje ili samo jedna žlijezda što može biti izuzetno bolno.

Međutim, upala Bartholinijeve žlijezde je rijetka i pogađa tek oko 2 % žena u reproduktivnoj dobi.

Ako se Bartholinijeva žlijezda ne odstrani kirurški, cista ili upala te žlijezde se može ponovno pojaviti“, ističe dr. med. Vesna Stepanić na portalu Zdravo budi.

Bartholinijeva žlijezda – uzroci upale

Začepljenje izvodnog kanala žlijezde onemogućuje lučenje sluzi koja se nakuplja te dolazi do razvoja ciste na Bartholinijevim žlijezdamaUzrok opstrukcije obično nije poznat.

Rijetko ciste nastaju zbog spolno prenosivih bolesti poput gonoreje, ali važno je znati da se upala Bartholinijeve žlijezde može razviti i kod žena koje nisu spolno aktivne.

Ako se cista inficira dolazi do razvoja upale i apscesa. Apsces je gnojna upala uzrokovana s više različitih bakterija. Većina od njih su anaerobi koji čine normalnu floru probavnog ili spolnog sustava, kao što su E.coli ili enterokoki.

Simptomi upale Bartholinijeve žlijezde

Cista ne mora uzrokovati nikakve simptome dok je manjih dimenzija. Veće ciste mogu smetati prilikom hodanja, spolnog odnosa ili tjelovježbe.

Moguće ih je napipati blizu ulaza u rodnicu, a ponekad i uzrokuju asimetriju stidnice mijenjajući izgled vanjskih spolnih organa. Ciste uglavnom nisu bolne.

bartholinijeva_cista
Foto: Photospin

Međutim, ako dođe do upale ciste i do stvaranja apscesa, simptomi su mnogo teži:

 • jaka bol u području ulaza u rodnicu,
 • otežano sjedenje i hodanje,
 • vidljiva oteklina i crvenilo,
 • povišena tjelesna temperatura.

U slučaju jakih bolova i vrućice, treba odmah posjetiti liječnika specijalista. Ginekolog će na temelju ginekološkog pregleda postaviti dijagnozu i donijeti odluku o načinu liječenja.

Liječenje upale Bartholinijeve žlijezde

Bezbolne i neupaljene, odnosno asimptomatske ciste kod žena mlađih od 40 godina obično se ne liječe.

Apsces se liječi antibioticima širokog spektra koje je obično potrebno uzimati 7 do 10 dana. Ponekad pukne spontano, gnoj iscuri, a bol popušta. Drenažu gnoja moguće je napraviti i kirurškim putem. U lokalnoj anesteziji se napravi mali rez, gnoj se oslobodi te se postavlja dren na nekoliko dana.

Kod ponavljajuće upale može se kirurškim putem napraviti trajni otvor iz kanala prema van kako više ne bi dolazilo do njegove opstrukcije. 

Postoji više načina na koja se postupak izvodi:

 • uvođenjem malog katetera s balonastim vrhom u cistu; on ostaje u cisti otprilike mjesec dana i stvara trajni otvor kroz koji će slobodno moći protjecati sluz iz žlijezde,
 • marsupijalizacijom; zašivanje izvrnutih rubova ciste prema van čime se postiže trajna drenaža,
 • odstranjenjem Bartholinijeve žlijezde: kirurško uklanjanje žlijezde u fazi kad ne postoji upala. Zahvat se izvodi u općoj anesteziji i zahtijeva kraći boravak u bolnici.

Kod slučaja višestruko ponavljajuće ciste kod jedne tinejdžerice su se najučinkovitijim metodama pokazale marsupijalizacija i primjena antibiotika širokog spektra”, ističu tanzanijski znanstvenici i liječnici koji su kroz period od godinu dana liječili upalu Bartholinijeve žlijezde kod pacijentice.

Kod žena starijih od 40 godina se tkivo ciste obavezno nakon uklanjanja šalje na analizu zbog mogućnosti nastanka raka stidnice iz upaljene Bartolinijeve žlijezde, navode autori MSD priručnika dijagnostike i terapije.

Alternativni načini liječenja upale

Za ublažavanje bolova i neugode pomaže ispiranje područja vanjskih spolnih organa mlakim čajem od kamilice. Kamilica djeluje protuupalno te može smanjiti oteklinu i ublažiti bol.

Topla kupka (ne vruća) u sjedećem položaju može olakšati drenažu te tako osloboditi nakupljenu tekućinu i smanjiti oteklinu. Ovakva kupka nekoliko puta dnevno po desetak minuta može se koristiti preventivno, ali jake infekcije neće proći bez antibiotika.

Ako postoji cista, ali se nije još razvila upala, infekcija se može spriječiti dovoljnim unosom vitamina C i D koji jačaju imunitet, te probioticima koji pomažu održati prirodnu ravnotežu vaginalne flore kakva je potrebna za prevenciju upale.

Kod pojave prvih simptoma se obratite svom ginekologu kako bi uspješno započeli tretman izlječenja. 

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Cista bartolinijeve žlijezde. (2014) MSD priručnik dijagnostike i terapije.
 2. Stepanić, V. (2017) Bartolinijeva žlijezda – nešto o tome. Zdravo Budi.
 3. Grupa autora (2017) Recurrent Huge Left Bartholin’s Gland Abscess for One Year in a Teenager. Case Rep Infect Dis. 2017: 9151868. doi: 10.1155/2017/9151868
 4. Nordqvist, C. (2017) What is a Bartholin’s cyst? Medical News Today.

Ocijenite članak

3.78 / 5   9

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: bartholinijeva zlijezda, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu