U Hrvatskoj je protiv HPV-a cijepljeno 51 % djevojčica i 34 % dječaka! Stručnjaci: “Odaziv i dalje nije dovoljno dobar!”

U Hrvatskoj je protiv HPV-a cijepljeno 51 % djevojčica i 34 % dječaka

U sklopu javno-zdravstvene i edukativne kampanje “Budi mRAK roditelj” predstavljeni su podaci procijepljenosti protiv HPV-a u Hrvatskoj. Prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a, je rekla:

Prema posljednjim podacima, u Hrvatskoj je protiv HPV-a cijepljeno 51 % djevojčica i 34 % dječaka do 15. godine, i to barem s jednom dozom cjepiva. Jako smo zadovoljni i odazivom cijepljenja u petim razredima, koji je tek krenuo ove školske godine. Posebno nas veseli što se od 2016. do danas procijepilo sve više dječaka. Upravo kada govorimo o razdoblju od 2016. pa do 2024. godine, porast cijepljenja kod djevojčica bio je pet puta, a kod dječaka čak 10 puta. Što se tiče županija, najbolji odaziv za cijepljenje bio je u Krapinsko-zagorskoj županiji, i to čak 70 %, zatim u Varaždinskoj, Osječko-baranjskoj, Virovitičko-podravskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji.

U Zagrebu cijepljeno 50 % djevojčica i dječaka

U 2023. godini cijepljenje protiv HPV-a u Hrvatskoj krenulo je u petim razredima, za sve djevojčice i dječake. Tatjana Petričević Vidović, dr. med. spec. školske medicine, voditeljica Službe za školsku i adolescentnu medicinu pri NZJZ-u Andrija Štampar, je izjavila:

Odaziv je dobar, ali i dalje to nije dovoljno. Voljeli bismo da peti razredi postanu novi osmi razredi, kada govorimo o procijepljenosti protiv HPV-a. Što se tiče Grada Zagreba, odaziv je dobar, cijepljeno je 50 % djevojčica i dječaka, ali kao što sam napomenula, prostora za boljitak itekako ima. U tijeku su sistematski pregledi za učenike osnovnih škola pa se djeca upravo tada mogu cijepiti protiv HPV-a. Također, tijekom 2023. u Centru za zdravlje mladih ostvareno je 718 ginekoloških pregleda i konzultacija, 256 savjetovanja od strane školskog liječnika, a ukupno je provedeno 817 aktivnosti cijepljenja.
Unatoč tome što je cjepivo protiv HPV-a godinama besplatno i dostupno za mlade, odaziv i dalje nije dovoljno dobar
FOTO: Shutterstock

Unatoč tome što je cjepivo protiv HPV-a godinama besplatno i dostupno za mlade, odaziv i dalje nije dovoljno dobar – poručuju stručnjaci. Neda Ferenčić Vrban, dr. školske medicine i tajnica Hrvatske lige protiv raka, je naglasila:

Mladi su educirani, ali roditelji nisu još dovoljno osviješteni. Ovdje govorimo o cjepivu protiv raka, a brojke nisu dostigle ono što bi trebalo biti prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, a to je procijepljenost 90 % djevojčica do 15. godine. Pomak se vidi, ali nama treba tih 90 % i to očekujemo realizirati ubrzo.

Zbog toga studenti medicine u sklopu kampanje “Budi mRAK roditelj” kontinuirano educiraju mlade diljem hrvatskih škola. Ove godine planiraju proširiti aktivnosti kako bi osvijestili što više mladih, ali i njihovih roditelja, kako protiv HPV-a, koji je glavni uzročnik raka vrata maternice i još pet vrsta raka, postoji cjepivo.

Elena Cahun, voditeljica kampanje “Budi mRAK roditelj”, je dodala:

Najveći problem je u komunikacijskom kanalu između roditelja i institucija. Mi se bavimo edukacijom mladih, ali treba poboljšati i povećati edukaciju među roditeljima. Zato Udruga CroMSIC neumorno radi na tom području, a sretni smo što ćemo u suradnji s Hrvatskom ligom protiv raka te napore još više povećati. Tako će se spojiti iskustvo i stručnost s mladim snagama, budućim liječnicima.

Brojke obolijevanja u opadanju

O podizanju svijesti, ali i broju cijepljenih, uvelike pomaže i Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice, koji se trenutačno provodi na području Virovitičko-podravske županije. Tatjana Nemeth Blažić, dr. med. spec. epidemiologije pri HZJZ-u i dopredsjednica Hrvatske lige protiv raka, je objasnila:

Provođenje je započelo u travnju 2023. godine i trajat će 12 mjeseci. U prvih šest mjeseci na probir se odazvalo 800 žena. Vidimo da su brojke obolijevanja u opadanju, ali i dalje moramo raditi da te brojke budu još niže.
Siječanj je mjesec posvećen borbi i prevecniji raka vrata maternice, od kojeg u Hrvatskoj na godinu oboli 300 žena, a život izgubi njih 120.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Hrvatske lige protiv raka.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu