“Tihi ubojica” zaslužan je za više od 40 % smrti godišnje u Hrvatskoj! Spas je u programu 70/26? Evo o čemu se radi

Tihi ubojica zaslužan je za preko 40 % smrti godišnje u Hrvatskoj

Konferencija u organizaciji Hrvatske lige za hipertenzijuLov na Tihog Ubojicu – Stres Sveprisutni Demon“, koja se održala na Medicinskom Fakultetu u Zagrebu, stvorila je velik interes te privukla mnogobrojan auditorij sastavljen od građana, medija i stručnjaka iz područja zdravstva.

Cjelodnevni događaj posvećen arterijskoj hipertenziji i utjecaju stresa na istu okupio je paneliste iz različitih industrija te su se dotaknule teme od javnog interesa. To je bila prilika za istraživanje uzroka, utjecaja i liječenja stresa koji “potiče” ovu ozbiljnu, ali često prekasno prepoznatu bolest.

30% stanovnika Hrvatske boluje od hipertenzivnih bolesti
FOTO: Hrvatska liga za hipertenziju

30 % stanovnika Hrvatske boluje od hipertenzivnih bolesti

Simptomi se najčešće neprimjetno razvijaju tijekom godina, bez ikakvih znakova ili simptoma, a kasnije dovode do ozbiljnih komplikacija, poput srčanih bolesti, moždanog udara, oštećenja bubrega i drugih problema s organima.

Naime, arterijska hipertenzija je zaslužna za više od 40 % smrti godišnje u Hrvatskoj, a oko 30 % stanovnika Hrvatske boluje od hipertenzivnih bolesti, što nas svrstava u nezavidno društvo najmanje svjesnih država po pitanju tretmana tihog ubojice” te čini ovu konferenciju još važnijom za sveopće zdravlje stanovništva.

Uvodni program, gdje se publiku upoznalo s recentnim rezultatima nacionalne studije EH-UH 2 (Epidemiologija hipertenzije i unos kuhinjske soli u Hrvatskoj) i MMM projekta (Maj Mjesec Mjerenja), otvorili su prim. dr. med. spec. Krunoslav Capak, epidemiologinja dr. med. Verica Kralj, dr. med. Valerija Bralić Lang i dr. sc. Mirjana Mihalić, uz moderatora i organizatora konferencije, akademika Bojana Jelakovića – voditelja oba projekta – i profesorice Marijane Braš.

Pričalo se o prevalenciji, svjesnosti, liječenju i kontroli arterijske hipertenzije te kasnije i samom stresu – jednom od glavnih uzročnika bolesti. Naglašena je uloga liječnika obiteljske medicine, medicinskih sestara i ljekarnika te nužnost pravih preventivnih programa kojih nema u Hrvatskoj, a akademik Jelaković naglasio je svoje očekivanje da će se i Ministarstvo zdravstva aktivnije posvetiti arterijskoj hipertenziji i programu smanjivanja prekomjernog unosa kuhinjske soli.

Svaki panel stavio je težište na različite vrste stresa koje su zaslužne za javljanje povišenog tlaka. Teme su redom bile:

  • Žene i stres
  • Životne navike i stres
  • Stres na poslu/burnout
  • Digitalna transformacija i stres
  • Stres uslijed klimatskih promjena i utjecaj na arterijsku hipertenziju i ukupan rizik
  • Hipertenzija bijele kute i maskirna hipertenzija kao biljezi prisutnog stresa.

Nepotrebno je istaknuti kako su svi uključeni panelisti – poput akademika Davora Miličića, dopredsjednika HAZU-a, akademkinje Vide Demarin (tajnica Razreda za medicinske znanosti HAZU-a), dr. sc. nutricionizma Eve Pavić, televizijske voditeljice Nike Marjanović Zulim te mnogih dr. – cijenjeni stručnjaci u svojem području te su ovom prilikom dali novi pogled na stres i hipertenziju.

Akademik Bojan Jelaković
FOTO: Hrvatska liga za hipertenziju

“Raspravljano je o stresu kao sveprisutnom demonu!”

Akademik Bojan Jelaković odlučno je izjavio:

Arterijska hipertenzija je, bez ikakve dvojbe, glavni javnozdravstveni problem u Hrvatskoj i trebala bi biti među glavnim zadacima svih koji su zaduženi za zdravlje nacije. Na ovoj konferenciji, u organizaciji Hrvatske lige za hipertenziju, raspravljano je o stresu kao sveprisutnom demonu i jednom od važnih čimbenika rizika za nastanak, održavanje, ali i liječenje arterijske hipertenzije. U Hrvatskoj, kao ni u većini država, nažalost nema pravih primarnih preventivnih programa, a svi podaci ukazuju koliko je to zaista potrebno. Hrvatska liga za hipertenziju postavila je model koji vrlo dobro funkcionira i trebalo bi se navedenu inicijativu postaviti kao nacionalni model za sadašnjost, a ne budućnost. Ponavljam, iskreno se nadam da će se i Ministarstvo zdravstva aktivnije posvetiti arterijskoj hipertenziji i programu smanjivanja prekomjernog unosa kuhinjske soli koji je ostvario veće uspjehe od programa brojnih razvijenijih država.

Tema kojom je cijela konferencija započela, program 70/26, od velike je važnosti za borbu s arterijskom hipertenzijom. Zašto baš ta dva broja?

S obzirom na prethodno istaknute poražavajuće podatke, cilj je Hrvatske lige za hipertenziju da do 2026. godine 70 % liječenih bolesnika s arterijskom hipertenzijom bude kontrolirano (otkriveno i u procesu liječenja).

Upućen je poziv svim liječnicima i svim zdravstvenim radnicima da se uključe, proučavanjem sadržaja i osvještavanjem pacijenata o svim temama koje se nalaze na internetskoj stranici Hrvatske lige za hipertenziju.

Raspravljano je o stresu kao sveprisutnom demonu
FOTO: Hrvatska liga za hipertenziju

Cilj konferencije bio je podići svijest o ovoj ozbiljnoj javnozdravstvenoj prijetnji i promicati preventivne mjere za njezinu kontrolu i prevenciju, a organizatori su zadovoljni velikim odazivom i odličnim raspravama o “tihom ubojici” i njegovom uzročniku – “sveprisutnom demonu”.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Hrvatske lige za hipertenziju.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Hrvatska liga za hipertenziju

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu