Stručnjaci su uspostavili novu definiciju dugog COVID-a

Stručnjaci su uspostavili novu definiciju dugog COVID-a

Nacionalne akademije znanosti, inženjerstva i medicine (NASEM) uspostavile su široku definiciju dugog COVID-a na zahtjev vlade SAD-a.

NASEM je definirao dugi COVID kao kronično stanje povezano s infekcijom koje se pojavljuje nakon infekcije SARS-CoV-2 i traje najmanje tri mjeseca, manifestira se kontinuirano, relapsira i remitira ili progresivno zahvaća jedan ili više organskih sustava.

Prema Anketi pulsa u kućanstvima Ureda za popis stanovništva SAD-a i Nacionalnog centra za zdravstvenu statistiku, gotovo 18 % odraslih u SAD-u iskusilo je dugi COVID-19, s gotovo 7 % trenutačno pogođenih, od 5. ožujka do 1. travnja ove godine.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) identificiraju najčešće dugotrajne simptome COVID-a kao umor, otežano disanje, kašalj, bol u zglobovima, bol u prsima, moždanu maglu, depresiju, bol u mišićima, glavobolju, povremenu temperaturu i lupanje srca.

Prošlog tjedna Nacionalne akademije znanosti, inženjerstva i medicine (NASEM) uspostavile su široku definiciju dugog COVID-a na zahtjev vlade SAD-a.
FOTO: Shutterstock

Kontroverze ostaju

Dok je CDC usvojio definiciju NASEM-a, dr. David Cutler iz Zdravstvenog centra Providence Saint John primjećuje nedoumice u vezi s testiranjem, dijagnozom i liječenjem.

Dr. Cutler je objasnio da, iako izraz “dugi COVID” sada obuhvaća prethodne varijacije kao što su “dugotrajni COVID” i “post-akutni COVID sindrom”, kontroverze ostaju zbog nedostatka jednostavnog dijagnostičkog testa.

Zdravstvo je izrazilo zabrinutost da bi nova definicija mogla izazvati frustraciju zbog složenosti i raznolike prirode dugih simptoma COVID-a, koji predstavljaju izazov za već opterećen zdravstveni sustav. Naglasio je da nepostojanje jasne dijagnostičke pretrage i visoki troškovi potrebnih pretraga dodatno doprinose problemu.

Pacijenti s dugim COVID-om često se suočavaju sa skepticizmom medicinskih stručnjaka. Dr. Cutler sugerira da je uvjeravanje ključno u liječenju, zbog čega preporučuje liječnicima da slušaju pacijente, temeljito ih procijene kako bi isključili druga stanja, podrže dijagnozu dugog COVID-a, obavijeste pacijente o općenito povoljnoj prognozi i osiguraju odgovarajuće praćenje.

Stručnjaci su primijetili da oslanjanje na simptome koje su prijavili pacijenti stvara velike sukobe, budući da je medicinska zajednica sklona biti skeptična prema takvim subjektivnim podacima, osobito s obzirom na širok raspon potencijalnih simptoma.

Unatoč novoj definiciji, dr. Cutler je izrazio sumnju da će ona pojednostaviti dijagnosticiranje i upravljanje dugim COVID-om, stanjem s do 200 simptoma. Istaknuo je tekuće rasprave o učinkovitosti cjepiva i metformina u smanjenju dugotrajne incidencije COVID-a, te sugerirao da je personalizirana skrb i dalje izazovna zbog proturječnih informacija o bolesti.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu