Raste broj zaraženih i hospitalizacija: ECDC i EMA preporučuju drugi booster protiv COVID-19 za starije od 60

ECDC i EMA preporučuju drugi booster protiv COVID-19 za starije od 60

Zdravstvene agencije Europske unije preporučuju drugu booster dozu protiv bolesti COVID-19 za sve iznad 60 godina zbog porasta broja zaraženih i hospitalizacija diljem Europe.

Premda postojeća cjepiva i dalje pružaju dobru zaštitu protiv hospitalizacija i smrtnog ishoda, djelotvornost je smanjena jer je virus evoluirao. Povjerenica EU-a Stella Kyriakides je istaknula:

Ključno je da svi iznad 60 i sve osjetljive osobe dođu na drugu booster dozu što je prije moguće.

Pročitajte članak “Na pomolu novi val epidemije: Podvarijante omikrona sve prisutnije u Hrvatskoj“.

Zdravstvene agencije EU-a od travnja preporučuju drugu booster dozu samo za one starije od 80 godina i najugroženije.

Očekuje se da će nova preporuka olakšati donošenje nacionalnih odluka o ubrzanju kampanja cijepljenja, koje su posljednjih mjeseci usporene gotovo do zastoja. Dr. Andrea Ammon, ravnateljica ECDC-a, je naglasila:

Trenutno vidimo sve više stope prijavljenih slučajeva COVID-19 i sve veći trend prijema i popunjenosti bolnica i odjela intenzivne njege u nekoliko zemalja uglavnom potaknut podvarijantom omikrona BA. 5.
Očekuju se cjepiva prilagođena najnovijim varijantama omikrona
FOTO: Shutterstock

Očekuju se cjepiva prilagođena najnovijim varijantama omikrona

Proizvođači cjepiva, kao što su Moderna, Pfizer i BioNTech, testirali su verzije svojih cjepiva modificiranih za borbu protiv varijante omikrona BA.1.

Iako su rekli da su ta cjepiva generirala dobar imuni odgovor protiv BA.1 i nedavno cirkulirajućih varijanti, vidjeli su niži odgovor protiv BA.4 i BA.5.

EMA, koja trenutno razmatra dva cjepiva prilagođena varijantama, očekuje da će prva cjepiva sljedeće generacije biti odobrena do rujna.

Emir Cooke, izvršni ravnatelj Europske agencije za lijekove, je zaključio:

U međuvremenu važno je razmotriti korištenje trenutno odobrenih cjepiva kao drugog boostera kod ljudi koji su najosjetljiviji.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu